Pas op: nepversies van Fortnite bevatten malware

Michel van 't Klaphek
17 augustus 2018, 10:41
2 min leestijd
Pas op: nepversies van Fortnite bevatten malware

De populaire game Fortnite staat niet in Google Play, en daar proberen nepversies met malware van te profiteren. De websites zijn exact nagemaakt, waardoor je makkelijk wordt gefopt.

Lees verder na de advertentie.

‘Fortnite-malware in nepversies’

Dat zegt Wired op basis van eigen onderzoek waarmee onze vermoedens bevestigd worden. Het tijdschrift is zeven nepversies op het spoor gekomen en heeft deze laten analyseren door een veiligheidsbedrijf. De sites doen zich voor als de officiële versie van Fortnite en de websites zijn tot in details nagemaakt.

Zodoende worden de officiële foto’s en filmpjes gebruikt waardoor gebruikers op het verkeerde been gebracht worden. Ook staat Fortnite in het adres van de website. Zodra je op downloaden tikt, krijg je een laadscherm te zien waarna gamers op advertenties moeten klikken.

fortnite downloaden

Dit is namelijk de inkomstenbron van de nepversies, wat goed nieuws is. Malware kan namelijk veel vervelender zijn en bijvoorbeeld kwaadaardige bestanden op je Android-smartphone installeren. Bij Fortnite-malware lijkt hier geen sprake van te zijn. In het geval van de nepversies gaat het de makers enkel om makkelijk en snel geld verdienen, zo schrijft Wired.

Lees ook: Google neemt actie tegen nep-games in de Play Store

Kwestie van geld

Jammer genoeg hebben de nepversies wel een hoge positie in de zoekmachines. Wanneer mensen op de woorden “Fortnite Android app” zoeken, stonden er minstens twee kopieën bij de eerste resultaten. Deze zijn inmiddels offline gehaald.

Als het niet plaatsen van Fortnite in Google Play voor zoveel risico zorgt, waarom kiest Epic Games hier dan voor? In een interview gaf de ontwikkelaar aan dat hier twee redenen voor zijn. Ten eerste zorgt het laten downloaden via de eigen website van Epic voor ‘een meer directe band met de fans’ en ten tweede scheelt het inkomsten.

Google ontvangt namelijk 30 procent van de inkomsten van iedere app die in de Play Store staat. Op iOS haalt Fortnite momenteel twee miljoen dollar per dag binnen, dus 30 procent van de inkomsten tikt aardig aan. Fortnite is momenteel in bèta en daarvoor moet je je inschrijven op de website. Lees ons eerdere artikel over hoe je Fortnite downloadt en installeert.

Bron: Wired
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu