Zo maak je Android Auto draadloos: de 3 beste dongles

Sanne Rosendaal
15 oktober 2023, 10:42
3 min leestijd
Zo maak je Android Auto draadloos: de 3 beste dongles

Met een Android Auto-dongle gebruik je de software draadloos en dat is natuurlijk veel makkelijker. Hier vind je de drie beste dongles om Android Auto draadloos te maken.

Lees verder na de advertentie.

Draadloos op reis met Android Auto Wireless

Googles Android Auto is handige software om te gebruiken als je veel onderweg bent. Via je smartphone maak je zo gebruik van het infotainmentsysteem in je auto. Zo navigeer je veilig naar je eindbestemming, maar regel je ook je muziek en bel je handsfree.

Het is vaak een kwestie van een kabeltje tussen de auto en je smartphone prikken en Android Auto wordt automatisch opgestart op het infotainmentsysteem. Veel auto’s kunnen inmiddels overweg met de bedrade versie van Android Auto, maar slechts een handjevol modellen biedt standaard ondersteuning voor Android Auto Wireless.

Heeft jouw infotainmentsysteem ondersteuning voor de software via een kabel, dan kun je het ook draadloos gaan gebruiken. Daarvoor heb je wel een speciale dongle nodig, die een draadloze verbinding opzet tussen het systeem en jouw smartphone.

Maar welke adapter moet je kopen om Android Auto draadloos te gebruiken? Er zijn ondertussen een paar opties te koop in Nederland die op een aantal vlakken van elkaar verschillen. Wij hebben de beste deals – in willekeurige volgorde – op een rijtje gezet.

1. AAWireless-dongle: 79,99 euro

Het Nederlandse bedrijf AAWireless bedacht als één van de eersten een apparaatje om Android Auto voor veel meer auto’s beschikbaar te maken. Via een crowdfundingactie werd de productie van hun Android Auto-dongle gestart. Inmiddels is de AAWireless te verkrijgen voor 69,99 euro via hun eigen website.

Je sluit ‘m aan op de usb-poort van je auto en verbind je smartphone vervolgens via de bijbehorende app. Die gebruik je overigens ook voor het updaten van de software van de dongle, maar ook om het Android Auto-scherm aan te passen aan jouw eigen wensen. De volgende keer dat je in de auto stapt verbindt je telefoon automatisch met de auto.

Let wel op: De enige eis is dat je telefoon op minstens Android 11 draait. De dongle wordt binnen enkele dagen bij je thuisbezorgd.

Lees verder na de advertentie.

2. Motorola MA1: 89,99 euro

Een fijne optie is de adapter van Motorola. Je sluit de adapter aan op de usb-poort van je auto. Vervolgens verbind jij je telefoon via een bluetooth-verbinding. Daarna zal je smartphone in het vervolg altijd automatisch én draadloos verbonden worden.

Er is geen app die bij deze dongle hoort. Op het moment verkoopt alleen Amazon de Motorola MA1 in Nederland. Daar is ‘ie te verkrijgen voor 89,99 euro. Hij wordt dan de volgende dag bij je bezorgd.

3. Carlinkit 2023: 83 euro

Ook met de Carlinkit 2023 zorg jij ervoor dat je auto een wifi-verbinding krijgt en je draadloos gebruik kunt maken van Android Auto. De installatie werkt eenvoudig door ‘m met het meegeleverde kabeltje aan te sluiten in je auto. Vervolgens maak je via je smartphone en bluetooth verbinding met de adapter.

Het voordeel van deze dongle is dat het apparaatje ook werkt met smartphones die nog op Android 10 draaien. Dat is een versie ouder dan de meeste andere dongles. Je haalt de Carlinkit het meest voordelig in huis bij Amazon op dit moment, voor 83 euro.

Alle producten die in dit artikel worden aangeraden zijn uitgekozen door de redactie van Android Planet zonder commerciële beïnvloeding. Naar deze producten kan verwezen worden met een affiliate-link. Als je iets koopt via deze link, kan Android Planet een commissie ontvangen. Meer weten? Bekijk dan ons redactiestatuut.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu