Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Chromecast resetten in 4 stappen: zo begin je met een schone lei

Michel van 't Klaphek
22 april 2022, 13:15
2 min leestijd
Chromecast resetten in 4 stappen: zo begin je met een schone lei

Wanneer simpele oplossingen niet langer werken is het tijd om je Chromecast een harde reset te geven. Deze klus is binnen een minuut geklaard en zorgt ervoor dat je mediaspeler weer werkt. Zo kun je een Chromecast resetten.

Lees verder na de advertentie.

Chromecast resetten: zo doe je dat in 4 stappen

Een Chromecast is fantastisch… als ‘ie werkt. Wanneer je hdmi-dongle tegen onverklaarbare (en onoplosbare) problemen aanloopt kun je ‘m het best even resetten. Op die manier maak je een schone lei en het gros van alle strubbelingen is na een harde reset verdwenen.

Een waarschuwing vooraf: bij het resetten van je Chromecast gaan alle persoonlijke instellingen verloren. Daarbij is het belangrijk om te weten dat de harde reset niet valt terug te draaien. Sta hier dus bij stil voordat je aan de slag gaat.

Check? Er zijn twee manieren om een Chromecast te resetten: via de bijbehorende Google Home-app of via het apparaatje zelf. Zo werkt die laatste optie:

Een Chromecast resetten doe je zo:

  1. Zet je Chromecast aan en ga op je tv naar het juiste hdmi-kanaal;

  2. Houd de langwerpige resetknop op de achterkant (of zijkant) van de Chromecast ingedrukt;

  3. Als het goed is, begint het lampje nu geel te knipperen. Houd de resetknop ingedrukt totdat het licht weer wit kleurt;

  4. Nu is je Chromecast aan het resetten. Op het tv-scherm zie je precies hoever het (her)installatieproces is.

google-producten nederland

Bovenstaande stappen gelden voor alle Chromecasts. Er zit wel verschil tussen de modellen. Op de Chromecast met Google TV, de meest recente versie, zit de resetknop aan de achterkant.

Bij de Chromecast 3 (uit 2018) en Chromecast Ultra zit deze knop juist op de zijkant. Heb je de eerste Chromecast (uit 2014)? Dan moet je de resetknop wat langer ingedrukt houden en knippert het lichtje niet geel, maar meer oranje.

Zodra de Chromecast helemaal gereset is, kun je ‘m opnieuw installeren. Omdat het apparaatje nu op de fabrieksinstellingen draait moet je opnieuw verbinden met het wifinetwerk en eventueel apps opnieuw installeren.

Chromecast resetten via de Home-app

Je kunt een Chromecast ook via de Google Home-app weer naar fabrieksinstellingen zetten. Deze methode is vooral handig als je niet makkelijk bij het apparaatje zelf kunt komen, bijvoorbeeld omdat ‘ie achter je televisie zit.

  1. Open de Google Home-app op je smartphone;
  2. Tik op je Chromecast (in het menu) en ga naar de Instellingen;
  3. Rechtsboven tik je op ‘Meer’ en kies je ‘Terugzetten op fabrieksinstellingen’;
  4. Bevestig je keuze en als het goed is gaat het proces nu van start.

Meer tips voor je Chromecast

Werkt je hdmi-dongle weer als vanouds? Check dan ons overzicht met de beste Chromecast-apps om als vanouds te genieten van films, muziek, series en meer. Het is trouwens ook mogelijk om Formule 1 met je Chromecast te kijken.

Je leest een artikel dat eerder op onze website is verschenen. We hebben de informatie bijgewerkt en het artikel opnieuw gepubliceerd.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu