De Samsung Galaxy S23 Ultra nú hoge korting + € 200 cashback

Android Auto vs Android Automotive: de toekomst van Android onderweg (+ video!)

Michel van 't Klaphek
15 februari 2021, 13:56
4 min leestijd

Er rijden inmiddels 100 miljoen wagens met Android Auto rond, maar Android Automotive staat nog in de startblokken. Wat is het verschil tussen de twee Android’s voor onderweg?

Lees verder na de advertentie.

Vergelijking: Android Auto vs Android Automotive

De twee doen namelijk in basis hetzelfde, maar de manier waarop ze dit doen verschilt als dag en nacht. In deze Android Auto vs Android Automotive-vergelijking proberen we dit zo helder mogelijk uit te leggen. Tik op de onderstaande links om direct naar dat onderdeel van het artikel te gaan.

Android Auto vs  Android Automotive: verschillen en overeenkomsten op een rij

1. Geen telefoon nodig

Het grootste verschil tussen Android Auto en Automotive heeft met je telefoon te maken. De eerste heeft namelijk een smartphone nodig om te werken, de tweede niet. Android Automotive is een volwaardig besturingssysteem dat in je auto zit, terwijl Android Auto een telefoon-app is.

Vanwege deze diepere integratie brengt Automotive allerlei extra functies met zich mee. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de airconditioning of (stoel)verwarming aan te sturen via de Google Assistent. Googles digitale butler speelt een centrale rol in Automotive en zorgt ervoor dat je veel autofuncties met je stem kunt bedienen.

Android Auto review 2021
Android auto

2. Een persoonlijke wagen

Een Samsung– en Nokia-telefoon draaien allebei op Android, maar hebben toch hele andere software. Daar waar Samsung relatief veel aanpassingen aan de standaard Android-versie maakt, laat Nokia dit juist grotendeels achterwege.

Zo werkt het ook bij Android Automotive. Het systeem is open source, wat betekent dat iedereen de code kan bekijken en gebruiken. Met andere woorden: het is mogelijk om onder de motorkap van Android Automotive te kijken en hieraan te sleutelen. Het is dus aan autofabrikanten om wel of geen aanpassingen aan de standaardversie van het besturingssysteem te maken.

Android Automotive
Android Automotive

Momenteel zijn er nog weinig auto’s met Automotive aan boord beschikbaar, maar je kunt er vanuit gaan dat merken verschillende keuzes gaan maken qua functies, apps en design. Dat gebeurt bij Android-telefoons immers ook. Android Auto ziet er altijd hetzelfde uit, want het is niet meer dan een app.

3. Apps downloaden voor je auto

Over apps gesproken: Automotive kan zelf apps draaien. Daar is dus geen telefoon voor nodig, zoals bij Android Auto wel het geval is. Apps ‘staan’ op je auto en worden los van je smartphone geüpdatet.

Dit opent allerlei deuren voor app-ontwikkelaars. Vanwege de betere integratie kunnen zij hun apps voortaan nog gebruiksvriendelijker maken.

Android Automotive review
Android Automotive

Een goed voorbeeld is Google Maps. Googles standaard navigatie-app werkt in Automotive nauwgezet samen met je auto. Tijdens het plannen van een route wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met het accupercentage van je wagen. Kom je stroom tekort, dan wordt er tijdens het navigeren een tactische stopplek met laadpalen gezocht.

Het lijkt ons niet vreemd dat Automotive binnen een paar jaar een enthousiaste groep ontwikkelaars achter zich heeft verzameld. Laten we het hopen, want het platform heeft het nodig. Het app-aanbod op Android Automotive valt vooralsnog flink tegen. Grote en bekende applicaties als Google Maps, Waze en Spotify zijn aanwezig, maar heel veel keus heb je niet.

→ Ook interessant: Gids: Dit zijn de 9 beste apps voor Android Auto

4. Ondersteuning

Een ander belangrijk verschil tussen Android Auto en Android Automotive is de ondersteuning. Momenteel kun je Android Auto in honderden auto’s van diverse fabrikanten gebruiken. De instapvoorwaarden zijn immers te voorzien. Je hebt een ondersteunde auto nodig, smartphone met Android Auto-app (die sinds Android 10 is voorgeïnstalleerd) en een kabeltje om de telefoon aan je wagen te koppelen.

Biedt je huidige auto nog geen ondersteuning voor Android Auto? Dan is het mogelijk om dit via een aftermarketsysteem alsnog in te bouwen. Zo kun je onder andere aan de slag met systemen van Pioneer, JVC en Sony om Android Auto alsnog te gebruiken.

Android Automotive heeft een veel hogere drempel. Het systeem is immers een fundamenteel onderdeel van de auto en kan er niet zomaar ingezet of uitgehaald worden. Er zijn nog niet heel veel auto’s met Automotive aan boord, al neemt het aanbod wel steeds verder toe.

→ Lees ook: Oude auto? Zo kun je Android Auto alsnog (achteraf) inbouwen

Polestar 2 - Android Automotive
Polestar 2 met Android Automotive

Meer over Android Auto(motive)

Wil je verder lezen over de toekomst van auto’s? Lees dan onze gids over Android Automotive. Hierin geven we in 5 stappen antwoord op de belangrijkste vragen rondom de verbeterde versie van Android Auto. Dat systeem blijft trouwens ook gewoon los bestaan.

Android Automotive review: Android Auto-opvolger staat in de startblokken

Je leest een artikel dat eerder op onze website is verschenen. We hebben de informatie bijgewerkt en het artikel opnieuw gepubliceerd.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu