Fairphone onderzoekt Oreo-update voor vier jaar oude Fairphone 2

Rens Blom
15 januari 2019, 11:55
2 min leestijd
Exclusief
Fairphone onderzoekt Oreo-update voor vier jaar oude Fairphone 2

De Fairphone 2 uit 2015 krijgt mogelijk een update naar Android 8.0 (Oreo). Dat zegt de fabrikant in een interview met Android Planet. Een Oreo-update zou bijzonder zijn, omdat de processor in de smartphone niet meer wordt ondersteund.

Lees verder na de advertentie.

Fairphone 2 Android Oreo-update in de maak

De vier jaar oude Fairphone 2 draait op een Snapdragon 801-chip van Qualcomm. De chipmaker stelde jaren geleden de technische hulpmiddelen beschikbaar, zodat smartphonefabrikanten hun toestellen konden updaten van Android 5.0 (Lollipop) naar versie 6.0 (Marshmallow). Daarna stopte Qualcomm met de ondersteuning van de Snapdragon 801.

Toen in het najaar van 2016 Android 7.0 (Nougat) uitkwam, moesten fabrikanten daarom bekendmaken dat toestellen met een Snapdragon 801-chip geen update kregen. Deze beslissing raakte onder andere de OnePlus X, Motorola Moto X (2014) en Sony Xperia Z3-serie.

Fairphone 2 kreeg al Android Nougat

Fairphone legde zich niet bij Qualcomms beslissing neer en besloot zelf een Android 7.0-update te ontwikkelen. Fabian Hühne, woordvoerder van de Nederlandse toestelmaker, zegt in gesprek met Android Planet: ‘De update ontwikkelen zonder ondersteuning van de chipfabrikant is ingewikkeld en zonder garantie dat het gaat lukken.’ Maar het lukte. In november 2018, ruim twee jaar later, bracht het bedrijf de update uit voor de Fairphone 2. Een primeur: het is de enige smartphone met een 801-chip die officieel geüpdatet is naar Nougat.

fairphone 2 repareerbaarheid

Oreo-update staat op de planning

Inmiddels zijn versies 8.0 en 8.1 (Oreo) en 9.0 (Pie) uit. Op de vraag of de Fairphone 2 nog meer updates krijgt, antwoordt Hühne: ‘Op dit moment onderzoeken we of het mogelijk is om de Fairphone 2 te updaten naar Oreo.’ Hij vervolgt: ‘We zijn er technisch gezien dus mee bezig, maar we doen het opnieuw alleen en kunnen dus niet garanderen dat het gaat lukken.’ De fabrikant kiest voor een Oreo-update omdat die software direct gebaseerd is op Nougat. Het nieuwe Pie is wat anders gemaakt en daarom nog lastiger om te ontwikkelen voor de smartphone.

Security-updates

Hühne laat desgevraagd ook weten dat het bedrijf ernaar streeft om de Fairphone 2 elke maand een beveiligingsupdate te geven. Het zo lang mogelijk uitbrengen van Android-updates en veiligheidsupdates past bij de filosofie van Fairphone. De fabrikant wil dat dat gebruikers zo lang mogelijk met hun (modulaire) telefoon doen en wil daarom jarenlang up-to-date software leveren. Een nobel doel, al loopt de Amsterdamse toestelmaker dus twee Android-versies achter.

Lees ook: fabrikanten omarmen beveiligingsupdates, en dat is vooral te danken aan Google

Lees meer over de Fairphone ‘3’

In een interview met Android Planet vertelt de fabrikant, die volgende maand zijn zesde verjaardag viert, onder andere over zijn toekomstvisie, de felle concurrentie en de nieuwe Fairphone-smartphone. Houd onze site of de Android Planet-app in de gaten en om het uitgebreide verhaal als eerste te lezen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Fairphone 2
Fairphone 2

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu