Download de Android Planet app

Android Planet

Gratis - Google Play
Download

Sony Xperia Z3

Sony Xperia Z3
8,0
Scherm 5.2 inch
Camera 20.7 megapixel

Xperia Z3: Sony’s topmodel met bescheiden verbeteringen

De Xperia Z3 verscheen nog geen half jaar na de Xperia Z2 en wel in de herfst van 2014. Het toestel heeft een Snapdragon 801-chip (met een hogere kloksnelheid van 2,5GHz), 3GB aan werkgeheugen en dezelfde 20,7-megapixel-camera die te vinden is in zijn voorgangers. Deze heeft echter wel een nieuwe lens met een grotere beeldhoek. De opslagruimte bedraagt 16GB en is met een geheugenkaartje uit te breiden tot maximaal 128GB.

Verder heeft de Z3 afgeronde hoeken en dunnere schermranden dan het geval is bij de Z2. Wel beschikt de smartphone ‘slechts’ over een 5,2 inch-scherm met een 1080p-resolutie. Ter vergelijking: een concurrerend toestel als de LG G3 heeft een QHD-scherm met een resolutie van 2560 bij 1440 pixels heeft. Met afmetingen van 146.5 x 72 x 7.3 millimeter en een gewicht van 152 gram is de Xperia Z3 wel dunner en lichter dan zijn voorganger en de G3. Ondanks zijn grote scherm is de Sony-smartphone daardoor nog gemakkelijk te bedienen.

De Sony Xperia Z3 in vogelvlucht

De Xperia Z3 kenmerkt zich door zijn herkenbare rechthoekige design en het feit dat de smartphone is voorzien van prima camera’s. Ook met de interne hardware van het toestel is niets mis. Hieronder hebben we de belangrijkste features van de Z3 op een rijtje gezet:

  • Stof- en waterbestendige behuizing
  • Snelle hardware en uitbreidbaar geheugen
  • 20,7 megapixel-camera schiet mooie foto’s en 4K-video’s
  • Uitstekende accuduur

Sony Xperia Z3 release

Sony Xperia Z3De Xperia Z3 release vond in het najaar van 2014 plaats. De prijs van het toestel bedroeg bij verschijning 649 euro, maar  inmiddels is het bij diverse webshops goedkoper verkrijgbaar.

Zoals je kunt lezen in onze Xperia Z3 review is het toestel van Sony een van onze favoriete smartphones van 2014. Het toestel is geen enorme verbetering ten opzichte van zijn voorganger, maar is wel wat dunner en voorzien van een snellere processor. Sony heeft geschaafd aan de goede basis van eerdere toestellen in de Xperia-reeks en dat heeft geresulteerd in een fijne smartphone met een mooi design en goede prestaties.

Net als de Z2 heeft de Xperia Z3 een 5,2 inch-scherm met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Sony heeft bewust niet gekozen voor een QHD-scherm. Een logische keuze wat ons betreft, omdat het verschil bij een scherm van deze grootte nauwelijks zichtbaar is. Bovendien is een QHD-scherm funest voor de accuduur, wat goed is te merken bij bijvoorbeeld de LG G3.

Wat interne hardware betreft is de Xperia Z3 ook een herhaling van zetten. Net als zijn voorganger heeft hij 16GB aan uitbreidbare opslagruimte, 3GB werkgeheugen en ondersteuning voor 4G en nfc. Ook aan boord is een Snapdragon 801-chip, al is de kloksnelheid van de quadcore-processor opgeschroefd van 2,3 tot 2,5GHz. In gebruik voelt de Xperia Z3 bijzonder vlot aan; de interface hapert nergens en applicaties starten vrijwel direct.

Conclusie Sony Xperia Z3 review

De Xperia Z3 is een meer verfijnde versie van de Z2 die Sony eerder dit jaar uitbracht. Wat hard- en software betreft is het toestel nauwelijks een vooruitgang, maar op het gebied van design en accuduur heeft Sony de nodige verbeteringen doorgevoerd. De Z3 is ondanks zijn formaat handzaam en heeft een uitstekende accuduur van ruim twee dagen. Met de prestaties van het toestel zit het meer dan snor en ook over de scherm- en camerakwaliteit zijn we te spreken. De Xperia Z3 is daarmee niet alleen een iPhone-killer, maar ook een goed alternatief voor wie de plastic telefoons van Samsung en LG maar niets vindt.

Pluspunten Xperia Z3

 • Stof- en waterbestendig
 • Zeer goede accuduur
 • Snelle hardware
 • Uitstekende 20,7 megapixel-camera

Minpunten Xperia Z3

 • Achterkant is krasgevoelig
 • Batterij niet te vervangen
 • Bij 4K-filmen wordt het toestel erg warm
Sony Xperia Z3
8,0
Welke Sony Xperia Z3 wil je?
Wij hebben momenteel geen Sony Xperia Z3 aanbiedingen voor je.
Sim only nodig?

Sony Xperia Z3 video

Laatste berichten

Sony trekt stekker uit Xperia Bèta Program van Marshmallow

Sony trekt stekker uit Xperia Bèta Program van Marshmallow

Nieuws Sony maakt bekend dat het stopt met het Xperia Bèta Program, dat begin dit jaar werd gelanceerd om Android 6.0 (Marshmallow) te testen.
Sony brengt Android N Developer Preview uit voor Xperia Z3

Sony brengt Android N Developer Preview uit voor Xperia Z3

Nieuws Sony heeft de Developer Preview van Android N beschikbaar gemaakt voor de Xperia Z3. Het is de eerste keer dat een niet-Nexus-toestel een testversie van Android  kan installeren.
Sony brengt populaire Stamina-modus terug in Bèta Programma

Sony brengt populaire Stamina-modus terug in Bèta Programma

Nieuws Sony is druk bezig met de uitrol van Android Marshmallow op hun Xperia-toestellen. Hoewel dit  wordt toegejuicht, is de populaire Stamina-modus niet meer beschikbaar na de upgrade. Via het Xperia Bèta Program keert deze energiebesparende functie  binnenkort weer terug.
Sony start uitrol Android 6.0 voor Xperia Z2, Z3 en Z3 Compact

Sony start uitrol Android 6.0 voor Xperia Z2, Z3 en Z3 Compact

Nieuws Sony is officieel gestart met de uitrol van Android 6.0 voor de Xperia Z3, Z3 Compact en Z2. Hierdoor worden gebruikers eindelijk voorzien van de nieuwste Android-versie.
Marshmallow-bèta voor Xperia Z2, Z3 en Z3 Compact naar Nederland

Marshmallow-bèta voor Xperia Z2, Z3 en Z3 Compact naar Nederland

Nieuws Ondanks dat Marshmallow al een tijdje uit is, draaien  nog geen Sony-toestellen officieel op  de laatste Android-versie. Wel maakt Sony het nu mogelijk voor Nederlandse gebruikers om een bètaversie uit te proberen.