Google Assistent moedigt beleefde vragen aan met ‘Pretty Please’-functie

Thomas Haenen
30 november 2018, 11:10
2 min leestijd
Google Assistent moedigt beleefde vragen aan met ‘Pretty Please’-functie

Zelfs bij kunstmatige intelligentie als de Google Assistent kan het geen kwaad om beleefd te zijn. Met de nieuwe ‘Pretty Please’-functie wordt daarom aangemoedigd ‘alsjeblieft’ te zeggen tegen de Google Home.

Lees verder na de advertentie.

Google Home Pretty Please-functie

Google Home Pretty Please-functie

Stemgestuurde assistenten zijn de afgelopen jaren flink verbeterd. Korte opdrachten geven van slechts een paar woorden is niet meer nodig; de Google Assistent begrijpt inmiddels ook complete, complexe zinnen. Toch zijn we het nog gewend om onze vragen kort te houden. Om te voorkomen dat we straks ook tegen elkaar als robots gaan praten, proberen bedrijven als Google beleefdheid tegen stemgestuurde assistenten aan te moedigen.

Daarom zijn Google Home-speakers nu uitgerust met een ‘Pretty Please’-functie. Die werkt helaas nu nog alleen in het Engels, maar vermoedelijk volgt ergens in 2019 een Nederlandse variant. Weet je ‘alsjeblieft’ in je vraag of opdracht te verwerken, dan praat de Assistent ook net wat vriendelijker terug. “Could you please set a timer for five minutes” levert bijvoorbeeld “Thanks for asking so nicely! Timer for five minutes, starting now” op als antwoord.

De functie wordt vanaf vandaag uitgerold voor de Google Home, Home Mini, Home Hub en de Google Assistent op je smartphone. Staat de taal van jouw apparaat ingesteld op Engels en heb je Voice Match geactiveerd, dan kun je er direct mee aan de slag.

Verplicht vriendelijk tegen je robothulpje

Verplicht beleefd tegen de Google Assistent praten is (nog) niet mogelijk. Zo’n functie is vooral gericht op het ontwikkelen van beleefdheid bij kinderen. Die raken al gauw gewend dat een Google Home of Amazon Echo direct antwoord geeft zodra ze iets roepen, en gaan dat wellicht ook van echte mensen verwachten. Bij sommige stemgestuurde hulpjes kun je instellen dat ze pas reageren zodra je ‘alsjeblieft’ of ‘dankjewel’ in je opdracht verwerkt.

Lees meer tips en updates over de Google Assistent

Via: Google
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Google Home
Google Home

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu