Koop nu, betaal later: hoe de Klarna-app werkt en waarom je voorzichtig moet zijn

25 februari 2025, 15:03
3 min leestijd
Koop nu, betaal later: hoe de Klarna-app werkt en waarom je voorzichtig moet zijn

Nu iets kopen en je pas later zorgen maken over het geld. Met dat idee is Klarna razend populair geworden en dat zal alleen maar groeien. De app is daarbij een belangrijk onderdeel.

Lees verder na de advertentie.

De Klarna-app: koop nu, betaal later

Als je online shopt kom je regelmatig de betaaloptie Klarna tegen. Hiermee kun je iets kopen, terwijl je pas later hoeft te betalen. Dat is fijn, als je loon nog niet is gestort en je dat ene product echt nu in huis moet hebben. Achteraf betalen wordt niet als lening gezien, dus lijken er haast geen nadelen aan deze betaaloptie te zitten.

Je kunt je bestelling tot en met dertig dagen na de aankoop rentevrij betalen, of je kiest er voor om in drie delen te betalen, waarbij elke dertig dagen een deel wordt afgeschreven van je rekening. 

Klarna is nu van plan om de mogelijkheden verder uit te breiden, door ‘koop nu, betaal later’ ook in fysieke winkels aan te bieden. Daar gebruik je de Klarna-app dan voor. Toch hoef je niet op die functie te wachten om nu al met de app aan de slag te gaan. Sterker nog: de Klarna-app is al één van de meest populaire apps in de Play Store. 

Klarna

Nu al in elke winkel betalen

De app geeft je onder andere de optie om een One-time card aan te maken. Dat is een virtuele creditcard die je éénmalig kunt gebruiken om bij praktisch elke Nederlandse webshop te betalen. Ook als Klarna niet tussen de betaalopties staat. Je moet dan van tevoren het exacte bedrag invullen inclusief verzendkosten. Vervolgens krijg je een factuur die je binnen 30 dagen moet betalen. 

Klarna pakt het slim aan door de app ook neer te zetten als een plek om geld te besparen. Zo kun je al je klantenkaarten in de app bewaren en cashback verdienen wat aan je Klarna-saldo wordt toegevoegd. 

Natuurlijk kun je in de app ook zien welke rekeningen er nog open staan en wat je nog moet betalen. Dat is belangrijk, want een groot deel van de inkomsten die Klarna genereert komt van mensen die te laat zijn met betalen. 

Waarom je moet oppassen

En dat gebeurt best vaak. Circa één op de vijf klanten die een dienst als Klarna gebruikt om achteraf te betalen, krijgt volgens de Autoriteit Financiële Markten een boete voor het te laat betalen. Betaal je die boete ook te laat, dan komt er rente bovenop en daarna kun je te maken krijgen met een incassobureau.

Op onder andere TikTok wordt door influencers regelmatig grappig gedaan over deze schulden, maar voor mensen met minder financiĂ«le zekerheid kan het voor veel problemen zorgen. Koningin Máxima heeft onlangs nog haar zorgen hierover uitgesproken. In het FD noemt ze diensten zoals Klarna “een bom die in de samenleving gaat ontploffen, zeker bij jongeren”.

In een rapport van de Autoriteit FinanciĂ«le Markten wordt gewaarschuwd dat door nu kopen en later betalen ‘schuldgewenning’ kan ontstaan: “Consumenten kunnen direct genieten van het plezier van de aankoop, zonder de negatieve associatie met de betaling.” Daarom is het altijd aan te raden om zoveel mogelijk pas tot een aankoop over te gaan, als je het op dat moment kunt betalen.

Klarna | Shop now. Pay later.

Klarna Bank AB (publ)

Gratis via Google Play

Betalen met je telefoon

Wil je ook betalen met je telefoon bij het shoppen, maar weet je niet waar te beginnen? Geen nood, want wij leggen uit hoe het werkt.

Bronnen afbeeldingen: Klarna, Klarna
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu