Opinie: de Play Store is het grootste nadeel van Android

Erwin Vogelaar
14 mei 2018, 19:28
4 min leestijd
Opinie: de Play Store is het grootste nadeel van Android

Met alle nieuwe verbeteringen rond ons favoriete besturingssysteem blijft één ding duidelijk: de Play Store is het grootste nadeel van Android.

Lees verder na de advertentie.

De Play Store is het grootste nadeel van Android

Android krijgt als besturingssysteem vaak kritiek. Meer dan eens is dat terecht, zeker als het gaat om veiligheid. Google is echter druk bezig om Android als platform te verbeteren en afgelopen Google I/O was daar een goed voorbeeld van. Er is echter één hoek waar nog veel mis gaat, en dat is de Play Store. Googles app-winkel is wat ons betreft het grootste nadeel van Android.

Recente verbeteringen

Google zet de juiste stappen om van Android een veiliger platform te maken. De eerste bètaversie van Android P is nu beschikbaar op meer toestellen dan ooit, wat aangeeft dat fabrikanten sneller zijn met het omarmen van updates. Het belangrijkste is daarnaast dat Google fabrikanten verplicht om regelmatig beveiligingsupdates uit te brengen.

Lees ook: Zo download je de Android P-bèta op je Pixel (of andere smartphone)

Ook krijgt Android P een stapel nieuwe verbeteringen. Zo wordt de instellingen-app overzichtelijker, biedt deze versie gebruikers meer privacy omdat apps niet meer op de achtergrond de microfoon mogen gebruiken en beperkt Google de permissies van apps. Daarnaast krijg je ook nog eens nieuwe besturing en andere functies, maar daar lees je meer over in ons Android P-overzicht met de nieuwste functies getoond tijdens Google I/O.

En de Play Store dan?

Het valt je misschien op dat de Play Store weinig aandacht kreeg tijdens I/O 2018. Googles digitale winkel krijgt geen grote update en er worden geen nieuwe middelen uitgerold om de winkel veiliger te maken.

Dat is niet zo gek. De Play Store heeft zelden een grote rol tijdens Google I/O, omdat de app-winkel het hele jaar door updates en verbeteringen krijgt. Zo heeft de winkel in het afgelopen jaar meerdere design-updates gehad en worden er regelmatig nieuwe middelen uitgerold om kwaadwillige apps tegen te gaan. Maar het is nog niet genoeg, en dat is een probleem.

Android lijkt nu wel een steeds veiliger platform met betere updates voor iedereen, maar het grootste gevaar komt uit de winkel, waar kwaadwilligen constant nieuwe trucjes verzinnen om mensen hun apps te laten downloaden. Google is bezig om er wat aan te doen. Kwaadwillige apps worden verwijderd, Googles algoritmes worden beter in kwaadwillige apps spotten en Play Protect houdt je toestel veilig. Maar app-makers zijn slimmer en sneller dan Google.

Crypto en apps voor kinderen

Eén van de nieuwste gevaren is cryptocurrency-apps. Onder andere apps die zich voordoen als betrouwbare crypto-apps en op die manier je geld proberen te stelen. Andere apps gebruiken andere manieren om je persoonlijke informatie te ontfutselen of gebruiken adware om reclame op je toestel te laten zien.

play store grootste nadeel android

Onderzoekers concludeerden afgelopen maand dat er ook duizenden apps in de Play Store het gedrag van kinderen tracken en dat zou niet mogen. Onder deze apps ook enkelen die locatiedata, e-mailadressen en telefoonnummers verzamelen en delen.

Het kan in de Play Store heel lastig zijn om kwaadwillige apps te spotten. We geven je tips om gevaarlijke nep-apps in de Play Store te herkennen. Het wordt echter lastiger met het voorbeeld uit bovenstaande afbeelding, want in de Play Store bestaat helemaal geen officiële MetaMask-app. Zoekers die dat niet weten komen dan al snel bij deze app uit, loggen in en geven zo toegang tot hun cryptocurrency. In de reviews van de app was te lezen dat mensen hierdoor al duizenden dollars kwijt zijn geraakt.

play store grootste nadeel android

Teveel apps, te weinig controle

Met de hoeveelheid apps die er dagelijks in de Play Store worden gepubliceerd is het ook niet gek dat het vaak mis gaat. Volgens cijfers van App Brain, staan er op dit moment bijna vier miljoen apps in de winkel. Dagelijks komen er ruim tweeduizend apps bij. Dat is niet bij te houden.

Dat maakt de Play Store op dit moment het grootste nadeel van Android. De winkel is te onveilig en dat maakt Android als platform dus ook onveilig. Google kan steeds verbeteringen uitrollen, maar die rotsblok kan eeuwig de berg op worden geduwd zonder echte vooruitgang.

Er is een radicale nieuwe visie op de Play Store nodig. Eentje waarbij het misschien iets langer duurt tot nieuwe apps verkrijgbaar zijn, maar waar de gebruikers wel veilig kunnen rondsnuffelen zonder in een val te trappen.

Lees meer in ons Google Play-maandthema

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu