Google toont Android P: alles wat je moet weten

Wouter Nijsen
8 mei 2018, 20:02
5 min leestijd
Breaking
Google toont Android P: alles wat je moet weten

Tijdens Google I/O 2018 is Android P officieel aan het grote publiek getoond. Eerder dit jaar verscheen al een ontwikkelaarsversie, maar nu heeft Google alle nieuwe features onthuld. In dit artikel lees je alles over de aanstaande Android-update.

Lees verder na de advertentie.

Android P officieel: 4 vragen beantwoord

Google I/O 2018 staat voor een groot gedeelte in het teken van Android P, de nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem die later dit jaar officieel wordt uitgebracht. Google maakte de tweede Developer Preview van Android P beschikbaar en brengt de komende maanden meer testversies uit. Tegelijk vertelde de zoekgigant meer over de nieuwe features van P, waardoor we precies weten wat we kunnen verwachten. In dit artikel bespreken we deze features, maar ook wanneer je de update kunt verwachten.

1. Wat is er nieuw?

De focus van Android P ligt vooral op functionaliteit, maar de update voert ook enkele visuele veranderingen, door zodat bijvoorbeeld de instellingen-app overzichtelijker en kleurrijker oogt. Ook nieuw is de ondersteuning voor de notch, de inkeping in het scherm die we bij steeds meer Android-telefoons zien. Google gaat meer rekening houden met de uitsnede en Android hier beter op aanpassen. Hierdoor kunnen ontwikkelaars er bijvoorbeeld voor kiezen om op de ruimte van de notch geen content te tonen binnen apps.

Android P gestures

Daarnaast biedt Android P meer privacy aan gebruikers, doordat apps niet meer op de achtergrond gebruik kunnen maken van de microfoon, en dus meeluisteren. Om je privacy nog beter te beschermen, beperkt Google de permissies van apps in Android P. Zo krijgen applicaties die voor die versie geschreven zijn, straks geen toegang meer tot systeemmap met informatie over netwerkactiviteit van alle processen op een smartphone.

Gestures en simpelere bediening

Verder gaat de navigatiebalk van Android in P op de schop. Er worden gestures (of veegbewegingen) geïntroduceerd, waarmee je verschillende acties uitvoert door op de navigatiebalk te tikken of vegen. Snel tussen apps wisselen doe je bijvoorbeeld door van onder naar boven te vegen, en twee keer swipen opent het scherm met alle actieve apps.

Verder kun je power- en volume omlaag-knop tegelijk indrukken om het toestel op stil te zetten. In hetzelfde overzicht komen ook enkele gestures die nu al in Android zitten. Zo kun je omlaag vegen over de vingerafdrukscanner om je notificaties te openen, of de camera omdraaien door kort met je toestel te zwaaien.

Tot slot zijn er natuurlijk een heleboel kleine verbeteringen aanwezig. Zo is Android P een stukje energiezuiniger dan zijn voorganger, wordt de fijne Autofill-feature verbeterd en de locatiebepaling verfijnd. Hierdoor kan je smartphone je locatie binnenshuis tot op zo’n twee meter nauwkeurig bepalen. Ook handig is Markup, waarmee je screenshots kunt bewerken nadat je ze hebt genomen.

Adaptive Battery en Adaptive Brightness

Adaptive Brightness moet voorkomen dat je handmatig de helderheid van het scherm aanpast. Hoewel veel toestellen automatisch de helderheid van het display kunnen regelen, ben je in de praktijk toch vaak de helderheid aan het bijstellen. Android P leert hiervan en zorgt ervoor dat het scherm zich aanpast aan jouw voorkeuren, en dus net iets helderder (of juist minder) staat als je bijvoorbeeld buiten komt, afhankelijk van of je dat fijn vindt of niet.

Adaptive Battery gebruikt machine learning om te bepalen apps je nu en later gebruikt. Hierdoor wordt er alleen processorkracht en energie ingezet voor apps die je daadwerkelijk gebruikt. Dat moet de accuduur van je Android-toestel ten goede komen.

2. Op welke smartphones is Android P al te installeren?

Belangrijk om te weten is dat Google nog hard aan Android P werkt en vanavond de tweede (van de vijf) Developer Preview beschikbaar maakt. Ontwikkelaars kunnen de nieuwe versie alvast testen, om apps geschikt te maken en te wennen aan de nieuwe features en vereisten van het mobiele besturingssysteem. De definitieve versie wordt pas later dit jaar, waarschijnlijk in augustus of september, officieel uitgebracht. Dan verschijnt P eerst voor de Pixel-toestellen, waarna het aan fabrikanten is om de update voor hun eigen smartphones uit te brengen.

Toch is er al een manier om Android P te proberen, mits je over een Google Pixel, Pixel XL, Pixel 2 of Pixel 2 XL beschikt. Er zijn ook diverse andere toestellen waar de testversie al op beschikbaar is. Google heeft het Android-bètaprogramma geopend, waardoor je op een simpele manier de nieuwste versie kunt installeren en gebruiken. Ga hiervoor naar de bètapagina van Google, schrijf je toestel in en wacht totdat je de update over-the-air ontvangt. Houd er dan wel rekening mee dat P niet af is en dus bugs en andere foutjes kan bevatten. Het is altijd weer mogelijk om terug te gaan naar Android Oreo.

3. Krijg mijn toestel een Android P-update?

Op dit moment is het nog lastig te zeggen welke smartphones straks allemaal worden bijgewerkt naar Android P. Veel high-end toestellen, zoals de Samsung Galaxy S8 en Galaxy S9 worden bijgewerkt, maar ook goedkopere apparaten zullen een update naar P krijgen. HMD Global heeft bijvoorbeeld al toegezegd dat alle Nokia-telefoons gegarandeerd worden bijgewerkt. Ook veel Sony-telefoons krijgen de update.

Samsung Galaxy S10 design

De komende maanden maken fabrikanten bekend welke toestellen Android P ontvangen en wanneer de update beschikbaar. Waarschijnlijk verschijnen begin 2019 de eerste updates en worden ze in de maanden daarna na veel meer toestellen uitgerold. Hierbij verschilt het als gezegd per fabrikant hoe snel dit gebeurt.

4. Waarom duren Android-updates altijd zo lang?

Android-updates laten om diverse redenen vaak lang op zich wachten. Allereerst ligt het aan chipfabrikanten, die verschillende hardware-onderdelen van smartphone leveren, of de nieuwe Android-versie wordt ondersteund. Smartphonefabrikanten zijn afhankelijk van deze chipfabrikanten, maar de meeste bedrijven hebben daarna behoorlijk wat werk om hun eigen software (de skin) aan te passen.

Bij sommige fabrikanten, zoals Huawei en Samsung, is die Android-skin ingrijpender dan bij anderen, wat extra werk oplevert. Vervolgens moet de update door diverse testfases heen – waar soms een provider ook nog tussen zit – om uiteindelijk gebruikers te kunnen bereiken. Voor fabrikanten die kiezen voor een lichte Android-skin of stock-Android is het doorgaans makkelijker om snel updates uit te rollen.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu