Dit is de eerste vingerafdrukscanner die in touchscreens verwerkt wordt

Thomas Haenen
28 juni 2017, 12:33
2 min leestijd
Dit is de eerste vingerafdrukscanner die in touchscreens verwerkt wordt

Niet Samsung of Apple, maar Qualcomm heeft de primeur. De chipmaker heeft de eerste vingerafdrukscanner die in het scherm verwerkt wordt.

Lees verder na de advertentie.

Zo werkt de Qualcomm vingerafdrukscanner

Qualcomm houdt zich tot nu toe vooral bezig met het produceren van chipsets. Het bedrijf is verantwoordelijk voor de hardware bij vrijwel alle grote Android-fabrikanten. Op een congres in Shanghai maakte het bedrijf uitbreidingsplannen bekend, in de vorm van verschillende vingerafdrukscanners.

Het bedrijf werkt aan een drietal vingerafdrukscanners. De eerste variant is geen grote verrassing: het is een scanner die in de menuknop onder het scherm verwerkt wordt. Qualcomm zegt dat deze versie vooral voor goedkope smartphones is, en daar zien we de technologie de laatste tijd steeds vaker terug. Al iets opmerkelijker is de tweede variant, die in een glazen of metalen achterkant verwerkt kan worden. Nu vereist zo’n scanner nog een inkeping in de achterkant, maar Qualcomm suggereert dat deze bij hun variant niet nodig is.

Qualcomm vingerafdrukscanner

De echte verrassing is de derde vingerafdrukscanner, die in het scherm verwerkt wordt. Geen inkepingen of zichtbare sensoren: door je vinger op het scherm te drukken kun je straks direct je toestel ontgrendelen. In de scanner zit bovendien een ingebouwde hartslagmeter, die door gezondheids-apps gebruikt kunnen worden.

Primeur voor Qualcomm

Bronnen beweren dat Samsung en Apple al een tijdje werken aan dezelfde technologie. Zo zou de vingerafdrukscanner van de Galaxy S8 oorspronkelijk in het scherm zitten, maar kreeg Samsung de technologie niet op tijd af. De verwachting was dat Apple nu de primeur zou hebben met de iPhone 8, maar Qualcomm heeft beide bedrijven weten af te troeven.

Overigens is Qualcomm wel de eerste die een werkend prototype van de technologie presenteert, maar toestellen die het gebruiken, laten nog even op zich wachten. Het bedrijf verwacht dat de eerste toestellen met de nieuwe vingerafdrukscanner pas in de zomer van 2018 verschijnen. De technologie is namelijk nog niet klaar voor massaproductie. Mochten Samsung en Apple opschieten, dan kunnen ze dus nog altijd het eerste toestel afleveren.

Lees het laatste nieuws over Samsung

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu