De Samsung Galaxy S21 FE nu tijdelijk met €96 korting!

‘Samsung heeft geheime achterdeur in Galaxy-toestellen om gebruikers af te luisteren’

Redactie
13 maart 2014, 11:26
1 min leestijd
‘Samsung heeft geheime achterdeur in Galaxy-toestellen om gebruikers af te luisteren’
Samsung achterdeur

Een merkwaardige ontdekking van ontwikkelaar Paul Kocialkowski: Samsung zou geheime achterdeuren in Galaxy-toestellen plaatsen. Dat ontdekte hij tijdens zijn werk aan een volledig open Android-versie. Want hoewel het Android Open Source Project – de basis van Android – geheel opensource en daarmee open is, zijn veranderingen die Samsung doorvoert juist niet opensource. Een hardwaredriver van Samsung, zoals bijvoorbeeld voor de Exynos-processor, is daarmee veelal niet open.

Volgens Kocialkowski is de achterdeur in de communicatiechip geïmplementeerd. Door de achterdeur zou Samsung toegang hebben tot het opslaggeheugen van de telefoon, en naast bestanden lezen zou de Zuid-Koreaanse fabrikant ook bestanden kunnen aanmaken en verwijderen. De geheime achterdeur lijkt vooralsnog alleen bij oudere Galaxy-toestellen aanwezig te zijn – zoals de Galaxy S3 -, maar bijvoorbeeld niet bij de Galaxy S5.

Lees verder na de advertentie.

Waarom een Samsung achterdeur?

Galaxy S3 kopen uitgelicht

De geheime Samsung achterdeur betreft een programma dat op de achtergrond draait en bij sommige Galaxy-toestellen zelfs rechten heeft om persoonlijke informatie in te zien en te veranderen. Ook zou de achterdeur mogelijk de microfoon kunnen inschakelen om zo de gebruiker af te luisteren.

Volgens Kocialkowski kan de achterdeur niet nuttig door Samsung worden gebruikt, maar zou de Zuid-Koreaanse fabrikant het wel opzettelijk in hun toestellen hebben geïmplementeerd. Zelfs als de achterdeur niet kwaadaardig is, het blijft gewoon een achterdeur”, aldus de ontwikkelaar. Het blijft daarbij onduidelijk of Samsung deze achterdeur gebruikt voor (een toekomstige feature van) beveiligingssoftware Knox. Maar als dat het idee zou zijn: waarom is de achterdeur dan niet in nieuwere Galaxy-toestellen aanwezig?

Kocialkowski en boze Samsung-klanten hebben het bedrijf inmiddels om opheldering gevraagd.

Lees meer over Samsung

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu