Dit zijn de voor- en nadelen van de Samsung Galaxy S9

Wouter Nijsen
28 februari 2018, 17:11
4 min leestijd
Dit zijn de voor- en nadelen van de Samsung Galaxy S9

Na maandenlang speculeren werd zondag eindelijk de Samsung Galaxy S9 aangekondigd. Het is één van de belangrijkste Android-smartphones van 2018, maar perfect is de smartphone ook weer niet. We nemen de voor- en nadelen met je door.

Lees verder na de advertentie.

Voordelen van de Galaxy S9

1. Een nog betere camera

Zoals we al in onze Samsung Galaxy S9 preview schreven, zit de belangrijkste vernieuwing dit jaar niet aan de buitenkant, maar juist binnenin het toestel. Samsung zet namelijk vol in op de camera. Nieuw is onder andere het variabele diafragma, waarmee de S9 betere foto’s in het donker moet maken.

Het werkt als volgt: de smartphone schakelt tussen een diafragma van f/1.5 en f/2.4 bij goede en mindere lichtomstandigheden. Ziet de S9 dat er meer licht nodig is om een goede foto te maken, dan kan de lens zich hierop aanpassen. Dit doe je met de zogeheten Dual Aperture-modus.

Nieuw voor de Galaxy S-lijn is de dubbele camera. Althans, alleen de grotere Galaxy S9 Plus heeft er eentje. De reguliere S9 moet het met een enkele lens doen. De extra lens van de S9 Plus wordt ingezet om een bokeh-effect te creëren (net als op de Note 8), waarmee de achtergrond wazig wordt. De extra lens kan echter ook gebruikt worden voor 2x optische zoom.

Dan is er nog AR Emoji, een functie die duidelijk is gebaseerd op Apples Animoji. Het verschil tussen de twee features is dat bij Animoji je gezichtsuitdrukkingen worden toegepast op bestaande emoji, terwijl je bij AR Emoji een vrolijk figuurtje maakt van je eigen gezicht. Je virtuele avatar beweegt vervolgens mee met je gezichtsuitdrukkingen. Die neem je op, en kun je delen via WhatsApp, Facebook en andere berichten-apps.

2. Vingerafdrukscanner heeft eindelijk een logische plek

Eén van de grootste kritiekpunten van de Galaxy S8 was de plaatsing van de vingerafdrukscanner. Die zat niet aan de voorkant, maar achterop naast de camera. Enorm onhandig, omdat je hierdoor continu met je vinger over de camera veegde om de scanner te bereiken. Bovendien was de vingerafdrukscanner op de tast nogal moeilijk te vinden.

Bij de Galaxy S9 en S9 Plus is dit euvel gelukkig verholpen. De vingerafdrukscanner zit nu onder de camera, net als bij de eerder verschenen Galaxy A8. Het was wat ons betreft nog iets beter geweest als de scanner iets verder van de camera had gezeten, maar een groot probleem is dit niet.

3. Project Treble

Je zou bijna vergeten dat de Samsung Galaxy S9 op Android 8.0 (Oreo) draait. Eén van de belangrijkste verbeteringen is Project Treble. Daarmee maakt Google het updateproces van Android modulair. Fabrikanten en Google kunnen software-updates uitrollen, zonder dat de hardwaredriver bijgewerkt moet worden. Chipmakers zoals Qualcomm en MediaTek moeten tot nu toe nog ondersteuning bieden voor elke nieuwe update, maar daar komt met Treble verandering in.

lastpass automatisch aanvullen

Met Treble kan ook Google vlot updates uitrollen, zonder dat het de fabrikant in de weg zit. Op dit moment verschijnen updates nog vaak traag, omdat fabrikanten eerst uitgebreide tests moeten uitvoeren. Dit moet er uiteindelijk voor zorgen dat updates sneller verschijnen voor het vlaggenschip. En dat is fijn, want Galaxy S8-gebruikers wachten bijvoorbeeld al lang op de Android Oreo-update.

Nadelen van de Galaxy S9

1. Camera-opties van de reguliere S9

Natuurlijk kleven er ook nadelen nadelen aan het nieuwe Samsung-toestel. Eén daarvan is dat de camera-opties, zeker wanneer je ze vergelijkt met toptoestellen van andere fabrikanten, een beetje achterblijven. Zo is er geen dubbele camera, tenzij je kiest voor de 100 euro duurdere Galaxy S9 Plus.

2. Verschillen met S8 zijn (te) klein

De Galaxy S9 is een stuk minder spannend dan zijn voorganger, die het randloze scherm introduceerde. De camera is een flinke stap voorruit, maar lijkt gericht op een nogal specifieke doelgroep.

Samsung Galaxy S9 release officieel

Ben je iemand die af en toe een foto en video schiet en het vervolgens op je telefoon wat wil bewerken, dan kun je met de S8 (Plus) ook prima uit de voeten. Dat toestel heeft nog steeds een goede camera en kan qua hardware moeiteloos nog enkele jaren mee.

3. Weer iets duurder

Daar komt bij dat de Galaxy S9 met een adviesprijs 849 euro (en de S9 Plus met 949 euro) weer iets duurder is dan zijn voorganger, die voor 799 euro lanceerde. Vergeleken met de huidige prijs is het verschil helemaal groot: het scheelt bijna 300 euro. Daarom is het maar de vraag of een betere camera, wat extra functies en (iets) snellere hardware die honderden euro’s waard zijn.

Wat vind jij van de Samsung Galaxy S9? Ben je het eens met de genoemde voor- en nadelen? Laat van je weten in de reacties hieronder!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy S9
Samsung Galaxy S9

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu