OnePlus is bekend van zijn smartphones en bracht in 2021 zijn eerste smartwatch uit. Deze OnePlus Watch is betaalbaar, stijlvol en onderscheidt zich met een lange accuduur. Op deze pagina lees je meer over dit horloge en OnePlus als smartwatchmaker, bijvoorbeeld over de voor- en nadelen van de software.
Eerste smartwatch in 2021
In 2021 introduceerde OnePlus de Watch, zijn eerste smartwatch die ook in Nederland te koop is. Het ligt voor de hand dat er in de toekomst meer modellen uitkomen. De Watch is met zijn adviesprijs van 159 euro één van de goedkoopste smartwatches die werkt met je Android-smartphone. Goed om te weten is dat het horloge compatibel is met alle merken Android-toestellen en ook werkt met de iPhone. Het maakt voor het kopen van de OnePlus Watch dus niet uit welke smartphone je gebruik
Lees verder na de advertentie.
OnePlus Watch en software
De mogelijkheden van de wearable zijn beperkt tot de basis. Denk aan het weergeven van smartphonemeldingen, het meten van je stappen en hartslag en uiteenlopende fitnessactiviteiten. Je kunt ook muziek op het geheugen van het horloge opslaan en het horloge via bluetooth verbinden met je draadloze oordopjes. Laat je smartphone thuis bij het hardlopen, dan kun je dus nog steeds lekker muziek luisteren. Dit soort functies zijn gebruikelijk voor dit type smartwatch.

OnePlus installeert RTOS op de Watch. Dit is in feite FreeRTOS, een besturingssysteem dat onder andere werkt op smartwatches. De software heeft een laag stroomverbruik, werkt soepel op simpele hardware en ondersteunt basisfeatures als ingebouwde apps. OnePlus heeft RTOS naar eigen smaak aangepast, bijvoorbeeld door tientallen eigen wijzerplaten en eigen apps toe te voegen. Andere merken, waaronder Xiaomi, Realme en Amazfit, gebruiken dit systeem ook op hun smartwatches.
Voor- en nadelen software op een rij
Voordelen van RTOS zijn het gebruiksgemak, de snelheid en het lage stroomverbruik. Een smartwatch met RTOS kan het makkelijk een week uithouden op een accubeurt, terwijl smartwatches met een ander besturingssysteem na twee dagen leeg zijn. Het voornaamste nadeel van de software is dat het erg beperkt en gesloten is. Je kunt geen externe apps installeren op het horloge, er zijn nauwelijks koppelingen met bekende fitnessdiensten en je kunt op het horloge niet antwoorden op inkomende berichtjes.
Een ander aandachtspunt: je bent afhankelijk van de fabrikant voor updates. Het is op dit moment niet duidelijk hoe lang OnePlus zijn smartwatch blijft updaten. Wel worden er regelmatig updates uitgebracht, die nieuwe functies introduceren. Als gezegd hoort de OnePlus Watch bij de goedkopere smartwatches. Een speciale uitvoering genaamd de OnePlus Watch Cobalt heeft een luxer ontwerp en is daarom duurder. Qua features is er geen verschil met het reguliere model.

Bediening via ronde touchsceen
Bediening van de OnePlus Watch gaat, net zoals veel smartwatches, via een combinatie van het touchscreen en fysieke knoppen. Het apparaatje heeft twee van die knoppen, te vinden aan de rechterzijde. Het overzicht met alle apps open je door op de bovenste te drukken. Wil je snel een specifieke app of functie starten, dan gebruik je de onderste knop.
Je maakt echter voornamelijk gebruik van het touchscreen van 1,39 inch. Dat heeft een resolutie van 454 bij 454 pixels en het gaat om een amoled-schermpje. Door die combinatie is alles fijn en helder in beeld. Door de menu’s vegen werkt makkelijk en snel, je stelt een fijne watchface in of bevestigt een keuze.

OnePlus Watch review op Android Planet
We zijn ook uitgebreid aan de slag geweest met de wearable en onze ervaringen lees je dan ook in de OnePlus Watch Review. De conclusie daarvan vind je alvast hieronder.
Het ligt er natuurlijk aan waarvoor je een smartwatch precies gebruikt, maar OnePlus snijdt zichzelf in de vingers door te kiezen voor een eigen, middelmatig besturingssysteem. Daardoor is het app-aanbod erg karig, zijn de mogelijkheden beperkt en ook heb je niet veel vrijheid om je smartwatch eigen te maken.
Wat dat betreft zijn Wear OS of Tizen (van Samsung) een stuk fijner in gebruik, maar ook deze besturingssystemen kennen hun nadelen. Qua design heeft OnePlus, zoals we gewend zijn, een fijn apparaatje afgeleverd. De accuduur is bovendien erg goed en de snelheid van de OnePlus Watch scoort punten.
Voor een eerste smartwatch scoort OnePlus zeker een voldoende, maar als het bedrijf serieuze stappen in ‘smartwatchland’ wil zetten, moet de software echt veel beter.
Meer smartwatches vergelijken
Wil je graag meer smartwatches vergelijken? In onze smartwatch koopgidsen vergelijken we vele smartwatches met elkaar. Van OnePlus, maar ook andere merken en modellen komen voorbij.