Met de Home Mini maakt Google zijn stemgestuurde speakers kleiner in formaat én prijs. Tijd om je hele huis ermee te vullen?
Lees verder na de advertentie.
Eerste indruk Google Home Mini: zo bevalt de speaker
“De toekomst is stemgestuurd”, schreven we vorig jaar in onze Google Home review. In de afgelopen twaalf maanden heeft het zoekbedrijf daar alleen maar meer op ingezet. Zo staat de Google Assistant sinds dit voorjaar op vrijwel elke Android-smartphone, en spreekt de assistent nu ook Duits, Frans en enkele andere talen. Ook het aanbod van aanspreekpunten werd uitgebreid. Niet alleen door bedrijven als Sony, Sonos en anderen die de Google Assistant in hun speakers stoppen, maar ook door Google zelf.
De Google Home Mini en Home Max zijn de nieuwste aanwinsten van de fabrikant. De Max is een hoogwaardige speaker met een flink prijskaartje van bijna 500 euro, bedoeld voor de echte audiofielen. Het is echter de Mini waarmee Google een groter publiek hoopt te bereiken. Deze speaker, die in de palm van je hand past, kost slechts 59 euro. Hoeveel kwaliteit weet Google nog voor die prijs te bieden? Hieronder lees je onze eerste bevindingen en binnenkort volgt de uitgebreide review.

Design: klein en aaibaar
Hoewel de naam je eigenlijk al waarschuwt, is het formaat het eerste dat opvalt aan de Mini. De speaker is nauwelijks groter dan een hockeypuck, en past moeiteloos in je hand. Door zijn geringe formaat kun je hem makkelijk onopvallend in een hoekje plaatsen. Dat zou echter zonde zijn, want de Mini is haast aaibaar mooi. De stoffen bovenkant nodigt uit tot aanraken.
Omdat er nog geen Nederlandse Google Assistant beschikbaar is, moet je de systeemtaal van je smartphone voor het instellen even aanpassen naar het Engels. Vervolgens kun je via de Home-app de speaker installeren. Dat is een vrij pijnloos proces waarbij je weinig hoeft te doen. Kies het wifi-netwerk, vul de naam van het apparaat in, en klaar is Kees.
Alsmaar meer functies
Eenmaal aangesloten kan de Google Home Mini alles wat zijn grote broer kan, en dat is inmiddels aardig wat. Muziek of podcasts beluisteren is nog maar het begin. De Google Assistant kan veel (trivia)vragen beantwoorden, timers en reminders instellen en grappen voorlezen. Daarnaast kun je met de Mini andere apparaten in je huis aansturen, van slimme lampen tot je Chromecast. Zo vervang je in één klap een heleboel afstandsbedieningen. Zelfs als je tv uitstaat, kun je de Assistant nog vragen om een Netflix-serie te starten. Vervolgens kun je via de Chromecast en met je stem de tv uitschakelen.
Onze favoriete functie is nog altijd ‘My Day’. Door ‘Good morning’ tegen je Mini te zeggen, krijg je automatisch het weer, file-informatie en je afspraken voor die dag te horen. Vervolgens wordt het laatste nieuws afgespeeld van door jou geselecteerde bronnen, van BBC News tot Fox News tot sport- of techpodcasts.

Wel lijkt de Home Mini ietsje langzamer te zijn dan zijn grote broer. De Google Home geeft doorgaans binnen een seconde antwoord, bij de Home Mini gaan er twee tot drie seconden overheen. Waarom is niet helemaal duidelijk, maar mogelijk is de Mini minder krachtig.
De bediening gaat altijd volledig met je stem. Omdat het aanraakvlak bovenop wat kuren heeft, kun je niet – zoals op de gewone Home – bovenop tikken om een vraag te stellen. Wel kun je links en rechts tikken om het volume harder of zachter te zetten. Op de zijkant zit ook een fysieke knop om de microfoon uit te schakelen.
Geluid: je krijgt waar je voor betaalt
De geluidskwaliteit van de Mini laat te wensen over. Althans: dat hangt een beetje af van je wensen. Gezien de lage prijs moet je sowieso niet rekenen op de geluidskwaliteit van bijvoorbeeld Sonos of Bang & Olufsen. Maar ook de gewone Google Home weet de Mini niet te evenaren. Het geluid klinkt een beetje plat, soms wat blikkerig en dof. Het geluid kan wel heel hard, maar de klanken zelf blijven klein. Alsof alle instrumenten in een nummer op één lijn zitten, en moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn. Voor podcasts prima, maar voor muziek iets minder.
Daar tillen we echter ook niet al te zwaar aan. De Mini bevindt zich met zijn lage adviesprijs duidelijk in een andere markt dan de meeste speakermakers. De geluidskwaliteit is aardig vergelijkbaar met draagbare bluetooth-speakers in dezelfde prijsklasse, met als verschil dat de Mini ook stembesturing biedt. Bovendien kun je meerdere Mini’s aan elkaar koppelen via de Home-app, zodat je stereo of surround geluid hebt.

Conclusie Google Home Mini preview
De Google Assistant is de slimste stemgestuurde assistent van dit moment, en met de Home Mini haal je hem overal in huis. Alleen daarvoor al is het apparaatje een aankoop waard. Of je nou je tv wil besturen met je stem, vrienden wil verbazen met nutteloze trivia of gewoon ‘s ochtends bijgepraat wil worden met het laatste nieuws, de Home Mini kan het allemaal en kost maar een paar tientjes.
De uitvoering van de Home Mini is dan ook precies zoals je zou verwachten. Het apparaat is klein maar oogt tegelijkertijd vriendelijk, waardoor je hem overal kunt plaatsen. De stemherkenning is goed en vlot, het instelproces simpel en de functionaliteit identiek aan het grotere model. De geluidskwaliteit is zeker niet geweldig, maar absoluut goed genoeg. In de uitgebreide review gaan we dieper in op die geluidskwaliteit en alle functies van het apparaat, maar we durven nu al te zeggen dat dit één van de tofste gadgets van 2017 is.
→ Lees ook: zo kun je Google Home Mini kopen en gebruiken in Nederland