De Huawei Mate 20 Pro en Mate 20 zijn al een tijdje in Nederland verkrijgbaar, maar de review van de reguliere (en goedkopere) Mate 20 had je nog van ons tegoed. Het is een uitstekend toestel die op veel vlakken weet te imponeren en zeker de moeite waard is. Waarom, dat lees je in deze review.
Lees verder na de advertentie.
Design en scherm
Toen Huawei een tijdje terug de Mate 20 Pro introduceerde, introduceerde men natuurlijk ook een gewone Mate 20. Een op het oog wat saaie, versimpelde smartphone, maar wel eentje die op sommige punten erg lijkt op de Pro-variant. Zo is het design vergelijkbaar, al is de Mate 20 wat minder luxe vormgegeven. Zo heeft het scherm geen afgeronde randen en ziet de telefoon er wat gewoontjes uit. Wel fijn is dat de schermranden erg dun zijn: bijna 90 procent van de voorkant bestaat uit scherm.
Een groot verschil tussen de Mate 20 en Mate 20 Pro heeft te maken met het scherm. Het display van de Mate 20 is allereerst een stukje groter (6,53 vs. 6,39 inch) maar heeft ook een lcd-paneel. Daardoor spatten kleuren wat minder van het scherm af en is zwart net niet helemaal echt zwart. Het lcd-scherm verbruikt wel minder energie en dat komt ook door de lagere resolutie van 2244 bij 1080 pixels.
Het display is prima, kan behoorlijk helder en produceert scherpe beelden, maar er zijn smartphones die minder kosten en een beter scherm hebben. Denk bijvoorbeeld aan de oled-displays van de Samsung Galaxy S9 en OnePlus 6T.
Wat Huawei met de normale Mate 20 wel beter doet, is hoe het met de notch omgaat. De inkeping is door de geavanceerde gezichtsherkenning op de Mate 20 Pro behoorlijk breed, maar die functie ontbreekt op zijn goedkopere broertje. Daardoor is er slechts een kleine notch in de vorm van een waterdruppel, die alleen de 24 megapixel-frontcamera huisvest.
Deze implementatie van de notch is wat mij betreft het beste, omdat er nauwelijks schermruimte wordt ‘afgepakt’ en je er tijdens het kijken van video’s ook geen last van hebt. Overigens is er wel gezichtsherkenning aanwezig, maar die gebruikt alleen de frontcamera en is daardoor veel minder veilig (maar wel lekker snel).
→ Lees ook onze review van de Huawei Mate 20 Pro
Hardware: minder over de top
Hoewel de Mate 20 Pro en Mate 20 flink in prijs verschillen, hebben ze wel dezelfde Kirin 980-chip. Die is door Huawei zelf ontwikkeld en zorgt voor uitstekende prestaties. Apps starten vlot, multitasken gaat prima en ik heb zelden haperingen gezien. De reguliere Mate 20 heeft met 4GB minder werkgeheugen dan zijn duurdere broer (die over 6GB beschikt), maar daar merk je in de praktijk weinig van. De smartphone kan veel apps in het geheugen houden en is erg vlot.
Ook fijn is dat de Mate 20 maar liefst 128GB aan interne opslagruimte heeft, en dat is meer dan wat de meeste toptoestellen van dit moment bieden. Je kan de opslag verder uitbreiden, maar dat moet met een door Huawei ontwikkelde standaard: nano-sd.
Volgens Huawei is dit een open standaard waar ook andere bedrijven kaartjes voor gaan ontwikkelen, maar vooralsnog is alleen Huawei’s eigen nano-sd-kaart in Nederland verkrijgbaar. Het probleem: ze zijn flink duurder dan een gemiddeld micro-sd-geheugenkaartje, en het verschil in omvang is zo klein dat het voor de gebruiker nauwelijks voordelen biedt. Gelukkig heeft de Mate 20 standaard al genoeg opslag.
Drie andere verschillen tussen de Mate 20 en Mate 20 Pro: de goedkopere smartphone is niet volledig waterdicht en alleen spatwaterbestendig. Ook ontbreekt draadloos opladen, ondanks dat de Mate 20 een glazen behuizing heeft. Wél aanwezig op de Mate 20 en niet bij de Pro: een koptelefoonaansluiting.
Software: EMUI gaat met stapjes vooruit
De software is al jaren het zorgenkindje van Huawei en helaas is dat nog niet veranderd. EmotionUI (EMUI), de skin die het Chinese bedrijf over Android heen legt, is erg ingrijpend en past het mobiele besturingssysteem op bijna alle manieren aan. Soms zijn de toevoegingen handig, maar de visuele aanpassingen zijn geen vooruitgang en maken de software allen maar onoverzichtelijk.
Toch heeft Huawei zijn Android-skin met de afgelopen versies flink verbeterd, en inmiddels valt er best te leven met EMUI. Zo is er een app-drawer, oogt de instellingen-app logisch en heb je genoeg opties om de software na eigen wens aan te passen. De Huawei Mate 20 draait op Android 9.0 (Pie) en fijne functies van die versie, zoals Digitaal Welzijn en een gebarenbediening, zijn aanwezig.
Ook qua updates heeft Huawei zijn zaken inmiddels op orde. Het bedrijf onderhoudt zijn smartphones goed en de Mate 20 krijgt elke maand netjes een beveiligingsupdate. Wel is het jammer dat er flink wat bloatware wordt meegeleverd. Ook staan er flink wat apps van Huawei zelf op het toestel, en die zijn lang niet zo goed als de alternatieven van Google.
Iets minder goede camera’s
Bekijk je de achterkanten van de Mate 20 en Mate 20 Pro, dan ziet de ‘camerasetup’ er vrijwel hetzelfde uit. Beide toestellen hebben een driedubbele camera, waarbij het – in het geval van de normale Mate 20 – gaat om een primaire 12 megapixel-lens, 8 megapixel-telefotolens en 16 megapixel-grootshoekslens. Die laatste vervangt de monochrome camerasensor van eerdere Huawei-toestellen en zorgt ervoor dat je hele brede foto’s kunt maken.
De camera’s presenteren goed, maar niet zo indrukwekkend als die van de Mate 20 Pro. Je ziet duidelijk dat Huawei wat stapjes terug heeft moeten doen om de prijs schappelijk te houden. Overdag bij veel daglicht hoef je je echter geen zorgen te maken: dan maakt de Mate 20 uitstekende foto’s.
Vooral in situaties met minder licht ogen foto’s wat korreliger en vooral de nachtmodus werkt niet altijd lekker. Beelden zien er dan inderdaad helderder uit, maar er gaat te veel detail verloren. Een nachtfoto maken zonder de speciale modus zorgt in die situaties voor mooiere beelden.
Daarnaast is er minder optische zoom aanwezig bij de Mate 20 (tot 2x in plaats van 3x), maar dat is geen ramp. Vervelender is dat optische beeldstabilisatie ontbreekt, en daardoor sneller onscherpte bij beweging zichtbaar is. De feature helpt ook bij mindere lichtomstandigheden en dat had de Mate 20-camera wel een stukje beter gemaakt.
Waanzinnige accuduur
Het absolute hoogtepunt van de Huawei Mate 20 is wat mij betreft de accuduur. Sterker nog: de Mate 20 heeft verreweg de beste accuduur van alle Android-telefoons die ik de laatste tijd heb getest. Hij ontstijgt zelfs zijn duurdere broer. Tijdens m’n testperiode lukte het me niet om de telefoon, die een 4000 mAh-accu heeft, in één dag leeg te krijgen en twee dagen zonder opladen was eerder regel dan uitzondering. Met de Mate 20 hoef je je nooit zorgen te maken om de accu van je telefoon, en dat gevoel heb ik al een hele tijd niet gehad.
Waar de Huawei Mate 20 Pro razendsnel oplaadt door de 40 Watt-adapter, heeft de Mate 20 ‘slechts’ een 22,5 Watt-lader. Dat klinkt als een flink verschil, maar in de praktijk valt het wel mee. Na een halfuurtje laden zit de smartphone voor ruim 50 procent vol en dat is prima. Draadloos opladen en de ‘reverse wireless charging’-functie – waarmee je andere smartphones kan opladen door ze op de Mate 20 Pro te leggen – ontbreken dus, maar daar kunnen we mee leven.
Conclusie Huawei Mate 20 review
De Mate 20 is een versimpelde versie van Huawei’s indrukwekkende vlaggenschip, maar daarom niet minder de moeite waard. Het toestel heeft uitstekende prestaties, een goed scherm en prima’s camera. Vooral indrukwekkend is de accuduur: die is (zeker voor deze prijs) ongeëvenaard en één van de redenen om deze smartphone te overwegen. Dat sommige extra’s, zoals met 40 Watt opladen en draadloos laden ontbreken, nemen we dan graag voor lief.
De Huawei Mate 20 is op veel fronten een toptoestel, al blijft de software een doorn in het oog. De Chinese fabrikant is weliswaar netjes met updates, maar EMUI past te veel aan en biedt nauwelijks meerwaarde. Vind je dat een dealbreaker, dan kun je bijvoorbeeld de OnePlus 6T of Samsung Galaxy S9 overwegen. Is EMUI voor jou geen probleem, dan is deze Mate 20 zeker een aanrader.
Huawei Mate 20 kopen
Ben je na het lezen van deze review enthousiast geworden en wil je de Huawei Mate 20 kopen? In onze prijsvergelijker vind je de beste deals voor een Huawei Mate 20 met abonnement, maar kun je ook kiezen voor een losse Mate 20. Op het moment van schrijven haal je de smartphone voor zo’n 650 euro in huis.
