De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

IKEA Symfonisk review: speaker en lamp in één, daar zit muziek in

Thomas Haenen
25 juli 2019, 15:00
7 min leestijd
IKEA Symfonisk review: speaker en lamp in één, daar zit muziek in

Reviewscore

8

IKEA heeft samen met Sonos een set speakers ontwikkeld voor in je huis. De één past op elke boekenplank, de ander dient tevens als lamp. In deze IKEA Symfonisk review vertellen we je er alles over.

Lees verder na de advertentie.

Lees onze IKEA Symfonisk review

Eerder dit jaar maakten IKEA en Sonos een samenwerking bekend. Dat klinkt op het eerste gezicht wat raar. Want wat moet de goedkoopste, populairste meubelmaker ter wereld nou met een high-end speakermaker als Sonos? Dat laatste bedrijf kennen we vooral van apparaten als de Sonos One en Sonos Amp. Hele goede speakers, maar niet direct betaalbaar voor iedereen. Dat in tegenstelling tot IKEA: zo goedkoop dat iedereen er wel meerdere meubelen van heeft thuis staan.

Toch is het stiekem best wel logisch. Goede speakers worden steeds populairder, maar je moet er wel een fijn plekje voor in huis vinden. Je moet maar net plek hebben voor zo’n lompe soundbar of goede surroundspeakers. Met de nieuwe Symfonisk-speakers willen IKEA en Sonos het makkelijker maken om goed geluid in je huis te stoppen. Als alles goed verloopt, kun je de komende jaren kasten, bureaus en meer verwachten waar de speakers onderdeel zijn van het ontwerp.

Tafellamp: lomp, maar luid

De eerste set producten die in de Symfonisk-reeks verschijnen, zijn vanaf augustus in Nederland te koop. De meest opvallende is een tafellamp met ingebouwde speaker, die straks voor 179 euro wordt verkocht. Het is werkelijk precies zoals het klinkt. Bovenop zit een glazen bol, met ruimte voor een kleine lamp naar keuze (met E14-fitting, waaronder bijvoorbeeld een Philips Hue, IKEA Tradfri of andere slimme lamp). De basis waarop de bol rust, is de speaker.

Het geheel oogt op het eerste gezicht een beetje lomp. Het is geen hele slanke, smalle lamp die op elk nachtkastje past, maar iets dat meer geschikt is voor een bureau of dressoir. Op de zijkant zit een schakelaar waarmee je de lamp aan of uit zet, en er is nog een poort om een ethernetkabel aan te sluiten mocht je geen verbinding via wifi willen maken. Onderaan zitten drie knoppen om het geluid harder of zachter te zetten, of om de muziek te pauzeren.

IKEA Symfonisk review

Niet het meest charmante ontwerp dus, maar hoe zit het met het geluid? Dat is, zoals je van Sonos mag verwachten, wel uitstekend. Heel verrassend is dat niet: deze Symfonisk-lamp heeft aan de binnenkant vrijwel dezelfde onderdelen als een Sonos One. Denk bijvoorbeeld aan een tweeter, midwoofer en twee amps. Het zorgt voor geluid dat kraakhelder klinkt, ook als het wat harder staat. Dit is in ieder geval qua geluid een flinke upgrade ten opzichte van bijvoorbeeld een Google Home.

Boekenplankspeaker: betaalbaar en verrassend goed

Vind je de lamp iets te lomp, dan is er ook nog een boekenplankspeaker. Die heet tevens ‘IKEA Symfonisk’, maar heeft een iets traditioneler ontwerp. Het is een rechthoekig apparaat dat perfect in de meeste boekenkasten van IKEA past, maar dat ook met (niet-meegeleverde) beugels zelfstandig aan de muur bevestigd kan worden. Met een gewicht van twee kilo en een hoogte van 30 centimeter moffel je hem niet zomaar weg, maar hij is desalniettemin eleganter dan de lamp.

IKEA Symfonisk review

Bovendien is de boekenplankspeaker een stuk goedkoper, met een adviesprijs van 99 euro. Het geluid is minder goed, maar verre van slecht. Alleen als je deze Symfonisk érg hard zet, begint de audio wat te kraken en ruizen. Dat volume is echter zo hard, dat je het beter sowieso niet al te lang zo hoog kunt zetten. Deze speaker is een aanzienlijke upgrade ten opzichte van de meeste bluetooth-speakers die je normaal in deze prijsklasse ziet, maar is nog steeds betaalbaar.

Zo in elkaar gezet

Overigens hoef je je geen zorgen te maken dat je de hele speaker op z’n IKEA’s zelf in elkaar moet zetten. Bij beide Symfonisks zit wel zo’n authentieke IKEA-handleiding, maar die omvat slechts twee stappen. Het enige wat je moet doen nadat je de speakers uit de doos haalt, is de stroomadapter achterop aansluiten.

IKEA Symfonisk review

Het verdere instellen verloopt via de Sonos-app, net als andere speakers van het bedrijf. Later dit jaar brengt IKEA een eigen app uit waarmee je je smartphone als afstandsbediening gebruikt, maar die verschijnt pas in het najaar. Voor nu kan dat prima via de Sonos-app. Het instelproces is simpel: download de app, maak een Sonos-account aan en koppel je speaker of speakers aan die account.

Vervolgens kunnen beide modellen vrijwel alles wat je ook met andere Sonos-speakers kan. Via de app kun je een heleboel diensten koppelen, van YouTube en Spotify tot radio- en podcasts-apps. Wel wordt de app wat rommelig als je al die diensten koppelt, en ook de zoekfunctie is niet altijd even handig. Wil je door meerdere diensten tegelijk zoeken, dan is het soms even puzzelen. Ook het overschakelen van de ene naar de andere audiobron vereist soms wat gedoe. Gelukkig kun je in dat geval ook gewoon direct vanuit bijvoorbeeld Spotify muziek doorsturen.

IKEA Symfonisk review

Nog een groot voordeel van de samenwerking met Sonos is de uitstekende multiroom-ondersteuning. Het is gemakkelijk om meerdere Symfonisk-apparaten aan elkaar te koppelen, zodat je in het hele huis muziek hebt. Sterker nog: heb je bijvoorbeeld al een Sonos One thuis staan, dan kun je die óók koppelen. Met de lage prijs van de boekenplankspeaker kun je voor een paar honderd euro je huis vol hangen met gekoppelde speakers, en ze allemaal tegelijk een nummer af laten spelen.

Geen Google Assistent is gemis

Sommige ontbrekende zaken zijn een gemis. Zo zou het fijn zijn om Google Assistent-ondersteuning te hebben. In tegenstelling tot de Sonos One hebben beide Symfonisk-speakers geen microfoon. Muziek kun je dus alleen met je smartphone aanzetten. Bij thuiskomst even roepen om lekker hard de muziek aan te zetten, is er niet bij. Ben je zoals ik de Google Home gewend, dan is dat wel een echt gebrek. Het gemak van stembesturing valt niet te onderschatten. Hopelijk worden toekomstige Symfonisk-apparaten wel van een microfoon voorzien.

Ook is het jammer dat Google Cast-ondersteuning ontbreekt. De meeste muziek en audio kun je alleen via de Sonos-app starten. Muziek van Spotify kan wel aangezwengeld worden via de eigen app van de streamingdienst. Via Pocket Casts een podcast beluisteren kan echter niet: daarvoor moet je de app eerst openen in de Sonos-app. In theorie is het handig dat alles in één app zit, maar soms wil je vanuit de app waarin je al aan het luisteren bent door naar Sonos.

IKEA Symfonisk review

Conclusie IKEA Symfonisk review

Deze eerste generatie van IKEA Symfonisk is een veelbelovend begin. Het idee om speakers niet alleen betaalbaarder te maken, maar ze ook slim te combineren met bestaande meubels, belooft veel voor de toekomst. Hoe goed het geluid van zo’n Sonos One ook is, niet iedereen heeft zin en ruimte om meerdere blokken in één huis te stoppen. De kans om goed geluid te combineren met een passend ontwerp is een verbetering voor elke huiskamer.

Toch is deze eerste ronde niet geheel geslaagd. Vooral de tafellamp voelt in de huidige vorm meer als een proof of concept dan een massaproduct. De lamp oogt iets te lomp om onopvallend weg te zetten. Voor de adviesprijs van 179 euro kun je bovendien wellicht beter een Sonos One kopen, want die biedt voor hetzelfde bedrag wél een ingebouwde microfoon. Stembediening voegt áltijd meer toe dan een lampje, als je het mij vraagt.

De boekenplankspeaker, betaalbaarder en simpeler in ontwerp, is voor nu de beste keuze. Voor 99 euro haal je een uitstekende Sonos-speaker in huis, voor een paar honderd euro hang je je huis er mee vol. Dat levert je fijn geluid in elke ruimte op, en dan hoef je hooguit even te wennen aan de Sonos-app.

Beide speakers zijn vanaf augustus verkrijgbaar bij alle IKEA’s in Nederland. Ook kun je vanaf begin augustus online een IKEA Symfonisk kopen via de IKEA-website. Daarnaast brengt het bedrijf binnenkort slimme rolgordijnen uit. Meer slimme producten aan je huis toevoegen? Zo koppel je IKEA Tradfri-lampen aan de Google Assistent

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu