LG G4 Review: meer van hetzelfde verborgen onder nieuwe huid

Redactie
19 mei 2015, 14:54
9 min leestijd
LG G4 Review: meer van hetzelfde verborgen onder nieuwe huid

Reviewscore

8

De LG G4 heeft een herkenbaar design dat grotendeels gelijk is aan de G3, maar wel enkele vernieuwingen brengt. De grootste vernieuwing? De lederen achterkant, die tevens toont waarom de G4 opnieuw goed, maar net niet vernieuwend genoeg is.

Lees verder na de advertentie.

Geen verrassingen

LG kondigde zijn nieuwe vlaggenschip in Londen aan.  In een oude kerk werd met trots de G4 gepresenteerd, waarbij de Zuid-Koreaanse fabrikant meerdere keren uithaalde naar zijn landgenoot én concurrent Samsung. Zo heeft de G4 wél een verwisselbare accu, ondersteuning voor een micro-sd-kaart en kan de camera sneller worden opgestart door twee keer op de knop aan de achterzijde te drukken. En in tegenstelling dat het publiek ging klappen om deze ‘innovaties’, bleef het akelig stil.

Je kunt het LG ook niet direct kwalijk nemen. De smartphonemarkt is verzadigd en échte vernieuwingen  gebeuren maar zelden. Denk bijvoorbeeld aan de vingerafdrukscanner, die vooralsnog alleen op de Galaxy S6 goed werkt; helaas afwezig bij de G4. Of waterdichtheid, ook afwezig bij de G4. Of een zeer lage prijs, zoals die van Huawei-toestellen of de OnePlus One.  Ook daarmee verrast de G4 niet. De prijs van de smartphone is zelfs met 100 euro verhoogd ten opzichte van de LG G3. Maar welke verbeteringen  heeft LG dan wel doorgevoerd?

Design: leer met stiksels

De grootste vernieuwing die de G4 brengt, is de optionele lederen achterkant met een uitsnede voor de  volumenknoppen, powerknop en lens. Omdat de achterkant van de smartphone verwisselbaar is, kun je  kiezen tussen verschillende achterkantjes. In Nederland komen twee kleuren leer beschikbaar: de zwarte en bruine variant. Het leer voelt  goed aan en biedt echt iets nieuws ten opzichte van het normaliter gebruikte metaal, glas of plastic. Zo wordt leer niet zo snel koud als de hiervoor genoemde materialen en is het  niet zo gevoelig voor vingerafdrukken.

lgg4-2

Het is wel zonde dat LG niet heeft gekozen voor een ietwat meer ruige lederen variant. Zo glimmen de beschikbare lederen achterkantjes nogal en zijn ze ook vrij glad vergeleken met  bijvoorbeeld mijn lederen portemonnee. Daarnaast is het onduidelijk hoe het leer er na een tijdsbestek van twee jaar uitziet. Volgens LG wordt het leer door langer gebruik “persoonlijker”, maar dat kan van alles betekenen.

lgg4-5

Ook ben ik minder te spreken over de stiksels – LG meldt dat het Duitse draden zijn waarmee het leer aan elkaar is gestikt – aan de achterzijde. Die zijn nadrukkelijk aanwezig, zowel voor het oog als het gevoel. LG probeert met die stiksels juist de nadruk te leggen op het materiaal en dat komt een beetje overdreven over. Het logo van de G4 aan de achterzijde en de afwezigheid van het logo van LG valt wel te prijzen: zo heeft de lederen achterkant een fraaie minimalistische uitstraling.

lgg4-8

De normale versie van de G4 komt beschikbaar met een plastic achterkantje in de kleuren grijs, wit en goud. Hieronder zijn de gouden (links) en grijze (rechts) versie te zien. De gouden variant heeft wat meer weg van een gelige kleur grijs, en de grijze variant heeft een donkerblauwe tint. De witte variant is gewoon wit. De verwisselbare en ietwat gebolde achterkantjes hebben  een fraai patroon dat alleen te zien is bij een specifieke lichtinval. Ook kun je dit patroon niet voelen. Het is er dus puur voor de sier en biedt niet meer grip.

lgg4-3

De G4 met een plastic achterzijde kost 649 euro, de variant met de lederen achterkant heeft een meerprijs van 50 euro waardoor je 699 euro betaalt. Dat is respectievelijk 100 en 150 euro meer dan de G3 tijdens verschijning kostte.  Die smartphone had  een adviesprijs van 549 euro, waarmee het een aantrekkelijke keuze was ten opzichte van andere duurdere vlaggenschepen. Dit jaar gaat LG volledig mee in de smartphonestrijd  met een prijs die vergelijkbaar is met andere high-end-toestellen, en ook de krachtige specs laten dit zien.

Scherm: opnieuw een hoge resolutie

De G4 is voorzien van een 5,5 inch-scherm met een QHD-resolutie van 2560 bij 1440 pixels. Daarmee heeft de smartphone een even groot scherm en hoge resolutie als de G3.  Het is fijn dat LG zich heeft gericht op het verbeteren van andere eigenschappen van het scherm, in plaats van het verhogen van de resolutie. Daar ging het Zuid-Koreaanse bedrijf de fout mee in toen het een QHD-scherm in de G3 plaatste terwijl de hardware nog niet krachtig genoeg was. Met vele haperingen en een kortere accuduur tot gevolg.

lgg4-scherm

LG heeft bij de G4 voor een nieuwe schermtechnologie gekozen, die onder andere het  kleurenbereik, contrast en de helderheid  verhoogt. Zo is het scherm in direct zonlicht goed leesbaar en ogen de kleuren rijk, zonder te verzadigd over te komen. Daarmee heeft de G4 één van de beste smartphoneschermen van dit moment, en daar mag LG trots op zijn.

Hardware: het zekere voor het onzekere

De nieuwe hardware in de G4 moet voorkomen dat het nieuwe vlaggenschip dezelfde problemen met een QHD-scherm ondervindt. De G4 is voorzien van een Snapdragon 808-chip met een hexacore-processor en 3GB aan sneller DDR3-geheugen. LG heeft gekozen voor de Snapdragon 808-chip met zes kernen in plaats van de voor de hand liggende Snapdragon 810-chip met acht kernen, en dat valt te prijzen. De 808 kampt niet met de oververhittingsproblemen van de 810. Je kunt dan beter het  zekere voor het onzekere nemen.

De keuze voor de Snapdragon 808 leidt echter wel hier en daar tot kleine haperingen. Dit merk je vooral bij grafisch zwaardere games, waar de software van het toestel net niet zo snel en soepel aanvoelt als die van de concurrentie. Dit merk je echter alleen als je een andere smartphone er direct naast zet.

lgg4-1

Verder heeft de G4 32GB aan interne opslagruimte aan boord en dat kan de gebruiker met een micro-sd-kaart uitbreiden; een optie die Samsung niet meer bij zijn  smartphones biedt. De G4 heeft  echter ook de mogelijkheid om de accu te verwisselen, een eigenschap waar vooral Samsung om werd geprezen. In tegenstelling tot HTC, Sony, Huawei en zelfs Samsung kiest LG ervoor om een verwijderbare 3000 mAh-accu te gebruiken. Dat zorgt er echter wel voor dat een unibody-ontwerp, zoals het glazen design van Samsung en Sony of het metalen design van HTC en Huawei, niet bij LG-producten mogelijk is.

De 3000 mAh-accu biedt een redelijk goede accuduur, waarbij we gemiddeld zo’n vier uur scherm-aan-tijd krijgen – variërend tussen een 4G- en wifi-verbinding. Dat is niet uitzonderlijk goed, maar ook zeker niet slecht. Vergeleken met de G3 heeft het nieuwe vlaggenschip in ieder geval een beduidend langere accuduur.

De accu kan via Qualcomms Quick Charge snel worden opgeladen, maar daar moet je wel een aparte oplader voor aanschaffen. De normale oplader van de G4 ondersteunt Quick Charge vreemd genoeg niet. Ook draadloos opladen werkt niet vanuit de doos en enkel met  de  QuickCircle-case van LG.

Software: Lollipop in hyperdrive

LG levert bij de G4 standaard Android 5.1 (Lollipop) met zijn eigen interfaceskin, genaamd UX 4.0. Deze skin oogt fris en maakt gebruik van verschillende Material Design-elementen, zoals kenmerkende zuurstok-achtige kleuren voor onderdelen van de interface en het nieuwe multitaskvenster van Lollipop. Vergeleken met de softwareskins van concurrenten is LG’s UX een redelijk goed voorbeeld van een bedrijf dat Android op een speelse manier naar zijn eigen wensen aanpast.

Zo gooit LG zijn smartphone niet vol met allerlei functies en de opties die het toevoegt zijn vaak waardevol, zoals de mogelijkheid om twee keer op het scherm te tikken om ‘m te activeren. Die functie is reeds door allerlei andere fabrikanten overgenomen.

Een fijne eigenschap van UX 4.0 is dat de software niet veel bloatware bevat. Eén app om precies te zijn: McAfee Security. Deze app is helaas niet te verwijderen of uit te schakelen. Verder beschikt de G4 over LG’s eigen gezondheids-app Health, die bijhoudt hoeveel je op een dag beweegt, de back-up-app LG Backup en de handige QRemote, die de infraroodblaster van de smartphone gebruikt om de afstandsbediening voor de tv of settopbox te vervangen.

Ook heeft LG zijn eigen Google Now-dienst aan UX 4.0 toegevoegd, die hierboven in de meest rechtse screenshot is te zien. Het zogeheten Smart Bulletin, dat vanaf het homescreen via een swipe van links naar rechts te bereiken is, toont het actuele weer, reistijden en andere gepersonaliseerde meldingen. Echter doet Smart Bulletin niets dat Google Now niet doet, waardoor ik aanraad om gewoon de Google Now Launcher te installeren.

Camera: indrukwekkend

LG heeft de camera op diverse punten vernieuwd en verbeterd. De grootste verandering is het diafragma van f/1.8, dat meer licht opneemt en hierdoor betere foto’s in minder goed belichte omgevingen maakt. Ook heeft LG een nieuwe lichtsensor toegevoegd die de rgb-waarden analyseert en via infrarood objecten herkent, waarmee de beste witwaarde wordt geselecteerd. Dit resulteert in zeer levendige foto’s die met name bij close-ups fraai ogen.

De 16 megapixel-camera presteert indrukwekkend met overzichtsfoto’s, waarbij er met de automatische stand soms iets te veel licht wordt opgenomen, zoals in onderstaande foto is te zien. LG biedt met de G4 wel de mogelijkheid om een nieuwe manuele cameramodus te activeren, waarmee je zelf de iso-waarden, witbalans en sluitertijd instelt.

lglg4-fototest

De 8 megapixel-camera aan de voorzijde is zeer geschikt voor het nemen van selfies in hoge kwaliteit, waarbij je middels een nieuwe handbeweging in één keer vier foto’s schiet met een korte pauze tussen de foto’s in. Zo heb je altijd één selfie die  voldoet. Daarnaast start de camera-app erg snel op en kun je door  twee keer op de achterste knop drukken de app direct opstarten, ook als het scherm is uitgeschakeld.

LG G4 review: onze conclusie

De LG G4 biedt vooral meer van hetzelfde. De hardware is hier en daar vernieuwd en verbeterd, maar dat is niet meer dan logisch bij een volgende generatie van een smartphone. De échte innovatie blijft uit, en dat is jammer. Het is een probleem waar ook HTC en Sony mee kampen; beide bedrijven brengen smartphones uit  die veel te veel op hun voorganger lijken. LG probeert dit te verdoezelen met de lederen achterkant, maar het bedrijf kan ook niet ontkennen dat er te weinig is veranderd om écht enthousiast te worden.

lgg4-4

Betekent dit ook dat de G4 een slecht toestel is? Absoluut niet. De G4 heeft enkele functies die concurrenten niet hebben, zoals een verwisselbare achterzijde en accu en een sleuf voor een micro-sd-kaart, en biedt een uitstekend scherm, zeer goede camera en prima prestaties en dito accuduur. Maar de grootste troef van LG, de aantrekkelijke prijs van zijn vlaggenschip ten opzichte van de directe concurrentie, is weg. Nu moet LG puur op basis van design, hardware en software met andere vlaggenschepen gaan concurreren, en dat gaat een stuk lastiger worden dan voorheen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

LG G4
LG G4

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu