De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

LG G7 ThinQ en LG Q7 preview: slimmer, mooier, maar vooral duurder

Thomas Haenen
22 mei 2018, 19:15
5 min leestijd
LG G7 ThinQ en LG Q7 preview: slimmer, mooier, maar vooral duurder

De LG G7 ThinQ ligt vanaf juni in de winkels en moet zich onderscheiden met een dubbele camera en kunstmatige intelligentie. Ook probeerden we de LG Q7, een goedkope variant met vergelijkbare features.

Lees verder na de advertentie.

LG G7 ThinQ preview: vlotter, beter vlaggenschip

Hoewel LG zijn vlaggenschepen doorgaans vroeg in het jaar presenteert, zag de G7 ThinQ pas deze maand het levenslicht. Dat terwijl concurrenten als Samsung, Huawei, OnePlus en Sony hun vlaggenschepen voor het voorjaar al in de winkels hebben liggen.

De G7 ThinQ is daarentegen pas vanaf begin juni in Nederland te koop. Binnenkort komen we met een volledige LG G7 review, maar onze eerste indrukken zijn positief. Het toestel heeft een strak design, goede camera’s, maar helaas ook een stevige adviesprijs.

Geen notch, maar second screen

Na Essential, Apple, Huawei en anderen is ook LG overstag. De LG G7 ThinQ heeft een voorkantvullend scherm, met bovenaan  een kleine inkeping. Maar noemt het alsjeblieft geen notch: in alle menu’s noemt LG het een ‘New Second Screen’.

Via de instellingen kun je aangeven of het beeld links en rechts naast de camera zwart moet blijven, zodat het op een traditioneel scherm lijkt, of dat je de inkeping liever houdt. Kies je voor dat laatste, dan staan links je notificaties en rechts de tijd.


Op de notch na zijn er geen grote aanpassingen gemaakt aan het design. De camera’s achterop zitten niet meer naast elkaar, maar onder elkaar. De vingerafdrukscanner zit daar weer onder en is makkelijk op de tast te vinden. Bovendien werkt ‘ie snel: het toestel is in een flits ontgrendeld. De achterkant is gemaakt van glas, waarop vettige vingers helaas direct zichtbaar zijn. Wel fijn: LG is één van de fabrikanten die nog steeds een koptelefoonaansluiting toevoegt.

Kunstmatige intelligentie is slimme gimmick

Het nieuwe paradepaardje van LG is AI, oftewel kunstmatige intelligentie. Dat maakt de naam van het toestel al direct duidelijk: ‘ThinQ’ is vanaf dit jaar op allerlei LG-producten te vinden, van wasmachines tot koelkasten. Dat moet aangeven dat het slimme, behulpzame apparaten zijn die continu bijleren. Bij de G7 komt dat terug in verschillende onderdelen, waaronder het design.

Op de zijkant van het toestel, onder de twee volumeknoppen, vind je namelijk een speciale Google Assistant-knop. Door de knop ingedrukt te houden, kun je tegen Google’s spraakgestuurde assistent praten. Met een korte druk krijg je het startscherm van de Google-app in beeld. Twee keer drukken opent Google Lens. Helaas zijn zowel de Assistant als Lens nog niet in het Nederlands beschikbaar.

Beide verschijnen hier waarschijnlijk deze zomer, maar voor nu is de knop dus simpelweg een snelkoppeling naar de Google-app. De functionaliteit aanpassen kan niet: via de instellingen kun je enkel de knop helemaal uitschakelen. Veel voegt de knop daarmee niet toe, want de Google-app kun je ook nog steeds openen door de homeknop ingedrukt te houden.

LG herkent je binnenloopzwembad

Kunstmatige intelligentie wordt ook ingeschakeld in de camera-app. Daar vind je de optie voor de AI Cam, waarbij LG objectherkenning gebruikt om automatisch de instellingen aan te passen. Activeer je de modus, dan flitsen er allemaal namen van objecten voorbij van dingen die de G7 meent te herkennen, van ‘kantoor’ tot ‘kat’ tot ‘binnenloopzwembad’. Dat dit vooral een gimmick is, blijkt al snel: die drie termen verschenen bij ons allemaal in beeld terwijl we rustig in de trein zaten.

In de praktijk maakt LG onderscheid tussen twaalf soorten scenes waar de camera zich aan aanpast. Daarbij moet je denken aan een zonsopkomst of -ondergang, waarbij de rode zonnegloed goed in beeld komt. Ook portretfoto’s, dierenfoto’s of wijde landschappen leiden tot automatische aanpassingen. Echt nieuw is de functie overigens niet: Huawei’s smartphones beschikken bijvoorbeeld al over dit soort objectherkenning.

Wel lijkt het prima te werken. We hebben de camera maar kort kunnen testen, maar foto’s die we schoten waren helder, kleurecht en scherp. De G7 heeft bovendien een secundaire camera achterop, waarmee je wijdere foto’s schiet. Het schakelen tussen de twee lenzen kost een volle seconde, maar dan breng je bijvoorbeeld wel het volle landschap of een complete familie in beeld.

Conclusie LG G7 ThinQ preview

Helaas is de LG G7 een vrij dure smartphone, met een adviesprijs van 849 euro. LG claimt dat dit in lijn is met de adviesprijs van andere topmodellen, maar de voornaamste concurrenten verschenen al eerder, en zijn dus veelal in prijs gezakt. Zo zijn zowel de Huawei P20 als Samsung Galaxy S9 al voor zo’n 650 euro te vinden. De OnePlus 6 haal je al voor 519 euro in huis.

Dat is een behoorlijk prijsverschil, zeker als je bedenkt dat de G7 zich nog niet echt weet te onderscheiden. Veel specificaties zijn gelijk aan vrijwel elk ander vlaggenschip. Zaken waarmee LG zich hoopt te profileren, zoals de kunstmatige intelligentie en de dubbele camera, worden door de concurrentie ook al gedaan, en in sommige gevallen zelfs beter.

De LG G7 heeft meer dan genoeg in zijn mars om een hele goede smartphone te zijn, maar weet op het eerste gezicht niet de absolute top te behalen. In onze volledige review laten we je weten of de Zuid-Koreaanse fabrikant bij de beste van 2018 mag horen.

LG G7 ThinQ

LG G7 ThinQ prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen LG G7 ThinQ prijzen. Bekijk alle LG smartphones.

Alle LG smartphones met prijzen

LG Q7 hands-on

Deze week kondigde LG ook een goedkopere versie van zijn vlaggenschip aan. De LG Q7 is vanaf half juni in Nederland te koop en heeft vergelijkbare features, zoals een secundaire camera met groothoeklens. De glazen behuizing is echter ingewisseld voor een plastic achterkant, en in plaats van een notch zit er een flinke bezel boven het scherm.

Tijdens een korte test viel op dat de smartphone lekker vlot is. Natuurlijk zet de Q7 niet dezelfde prestaties neer als zijn grote broer, maar in het dagelijks gebruik zul je het verschil nauwelijks merken. De camera heeft soms wat overbelicht beeld, maar schiet nog altijd scherp en detailrijk.

De adviesprijs van de LG Q7 is nog onbekend, maar we verwachten dat die zo tussen de 300 en 400 euro komt te liggen, net als bij de Q6. Daarmee bevindt de smartphone zich in hetzelfde vaarwater als onder andere de Huawei P20 Lite en Nokia 7 Plus.

Dat is een zware strijd, want die twee bedrijven hebben hun updatebeleid wel op orde. Zowel Huawei als Nokia brengen regelmatig (beveiligings)updates uit voor hun smartphones, terwijl de LG Q6 van vorig jaar niet eens een Android Oreo-update krijgt. Laten we hopen dat LG zijn zaakjes met de Q7 beter op orde heeft.

Lees het laatste nieuws over LG

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

LG G7 ThinQ
LG G7 ThinQ

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu