De LG G8X ThinQ is een hele normale smartphone waar je een hoes met scherm aan kan bevestigen. Dan heb je twee grote schermen zodat je twee apps tegelijk kan gebruiken. In deze LG G8X ThinQ preview nemen we het concept onder de loep.
Lees verder na de advertentie.
Dit moet je weten over de G8X ThinQ
LG presenteerde de G8X ThinQ op IFA als zijn tweede smartphone met ondersteuning voor een schermhoes. In februari werd de V50 ThinQ 5G al aangekondigd met een schermhoes, maar die bleek in praktijk slecht te werken. Het was daarom geen ramp dat het toestel en extra scherm niet in Nederland uitkwamen.
De G8X ThinQ verschijnt wel in Nederland en komt later dit jaar uit. De adviesprijs houdt LG nog voor zich en de fabrikant wil ook niet zeggen of de schermhoes standaard meegeleverd wordt. Zo niet, dan is het nog niet duidelijk wat het extra scherm los gaat kosten. LG pronkt in ieder geval met de claim dat de schermhoes flink verbeterd is.
Kijkend naar de specificaties van de G8X ThinQ lijkt hij veel op de G8s ThinQ, die pas twee maanden in Nederland te koop is en zo’n vijfhonderd euro kost. Op dit toestel kan je geen schermhoes bevestigen. In deze G8X ThinQ-preview zoeken we uit of LG het dubbele scherm-concept inmiddels beter onder de knie heeft.

Twee schermen op één smartphone
Je klikt de G8X ThinQ in de schermhoes, die stroom en beeldsignaal krijgt via de usb-c-aansluiting. Dit concept werkt alleraardigst. De hoes voelt luxe aan en de smartphone zit er stevig in. Het scherm open- en dichtvouwen vergt wat kracht, maar gaat goed. Houd er wel rekening mee dat de schermhoes de G8X ThinQ merkbaar dikker en zwaarder maakt.
De accessoire heeft eigenlijk twee displays. Voorop zit bovenin een 2,1-inch monochroom schermpje dat de tijd en meldingen toont. Een nuttig iets, maar de voorkant van de hoes spiegelt erg en de zwart-wit-tekst oogt wat dof. Hierdoor is de informatie in een fel verlichte ruimte of buiten in de zon slecht af te lezen.

De binnenkant huisvest een beter scherm, dat in ieder geval op papier identiek is aan het display van de smartphone. Het gaat om een 6,4-inch oled-scherm met full-hd-resolutie. De scherpte is dik in orde en de kleurweergave en het contrast zien er op het eerste gezicht goed uit.
Twee schermen zijn aanslag op de accu
Een ander aandachtspunt is de accuduur. Twee displays verbruiken immers meer stroom dan één, en de accu van de G8X ThinQ is met 4000 mAh niet bijzonder groot. Omdat we de accuduur niet kunnen testen tijdens een demosessie, komen we hier later uitgebreid op terug in onze review.
Extra beeld kan handig zijn…
Wie met de G8X ThinQ en bijbehorende schermhoes opengevouwen in de trein zit, krijgt ongetwijfeld nieuwsgierige reacties. Leuk en aardig allemaal, maar heb je ook echt wat aan dat extra scherm?
We denken van wel, al is het een kwestie van uitvogelen wat goed en minder goed werkt. Twee apps naast elkaar gebruiken op de schermen lijkt bijvoorbeeld nuttig. Ben je met iemand aan het WhatsApp’en dan kan je ondertussen op het andere scherm een restaurant zoeken in Google Maps of je muziek bedienen in Spotify.
Of gebruik de camera-app op het linkerscherm en bekijk de foto’s direct in de galerij-app op het rechterscherm. Er zijn veel mogelijkheden en omdat de apps op een volledig scherm draaien, hoeft er niets aangepast of geoptimaliseerd te worden.

Een andere situatie waarin het extra scherm nut heeft, is wanneer je het toestel horizontaal gebruikt. Ben je aan het typen in een app, dan neemt het toetsenbord doorgaans de helft of meer van je schermruimte in beslag. Op de G8X ThinQ heb je één scherm voor je toetsenbord (met grote toetsen!), terwijl het andere scherm alleen je gesprekken of de betreffende app toont.
…maar niet altijd
Dit alles werkte prima tijdens onze demosessie. LG liet ook zien dat je games op een volledig scherm kan spelen en het tweede scherm alleen de knoppen voor de besturing laat zien. Een interessant concept waar je zelf aan kan sleutelen. Geen overbodige luxe, want de kans is klein dat gameontwikkelaars hun spellen gaan optimaliseren voor LG’s accessoire.
Een aandachtspunt is de forse vouwrand tussen de twee schermen. Hier heb je weinig last van als je twee apps gebruikt of één app en een toetsenbord, maar bij één app op twee displays is het een ander verhaal. Een film kijken op de twee schermen werkt bijvoorbeeld niet, want dan zie je in het midden een grote zwarte rand.

LG G8X ThinQ specificaties
Los van de bijzondere schermhoes is de LG G8X ThinQ geen bijzondere smartphone. De glazen behuizing is erg glad en gevoelig voor vingerafdrukken, en de hardware kennen we van concurrerende toestellen, waaronder de G8s ThinQ.
Een Snapdragon 855-chip, 6GB werkgeheugen en 128GB opslagruimte maken de G8X ThinQ een snelle smartphone en achterop zitten twee camera’s voor normale en groothoekfoto’s.
Het toestel draait momenteel op Android 9.0 (Pie). LG weet niet of het Android 10 kan installeren voordat de G8X ThinQ in de winkels verschijnt. Dat is jammer, ook omdat LG’s updatebeleid met het jaar slechter wordt.

Conclusie LG G8X ThinQ preview
De LG G8X ThinQ is één van de meest bijzondere smartphones die dit jaar in Nederland verschijnt. Dat komt niet door het toestel zelf, want het ontwerp en de specificaties doen veel denken aan de concurrentie.
Het is de schermhoes die de G8X ThinQ interessant maakt. De mogelijkheden zijn nog niet helemaal duidelijk maar de features die we op IFA geprobeerd hebben, werken aardig tot goed. Door het stroomverbruik van het extra scherm, hebben we wel twijfels over de accuduur.
We zijn ook benieuwd hoe duur de G8X ThinQ en de schermhoes worden, want LG wil dat nog niet zeggen. Een te hoge prijs zal afschrikken, en dat is niet wat LG’s slecht presterende smartphonetak kan gebruiken. Houd Android Planet in de gaten voor het laatste nieuws en de review van de LG G8X ThinQ.
Lees het laatste nieuws over LG
- Waarom optische zoom op je smartphone in de toekomst beter wordt (28-12-2022)
- Beveiligingslek: Samsung-telefoons waren kwetsbaar voor malware (2-12-2022)
- Krijgt jouw telefoon een Android-update? Check het in ons overzicht – week 46 (18-11-2022)
- Iconische smartphones: de kromme, zelfhelende LG G Flex (1-6-2022)
- Krijgt jouw telefoon een Android-update? Check het in ons overzicht – week 21 (27-5-2022)