We gingen eerder aan de slag met de Nokia 3 en 5 en maken de reeks nu compleet met de Nokia 6. Dit toestel heeft het mooiste design en scherm uit de reeks, maar schiet op andere punten pijnlijk tekort.
Lees verder na de advertentie.
Lees onze Nokia 6 review
Met een groot 5,5 inch-full-hd-scherm, octacore-processor, 3GB RAM, 16 megapixel-camera en stock-Android biedt de Nokia 6 op papier veel waar voor zijn geld. Toch zijn er in deze prijsklasse (circa 250 euro) concurrerende toestellen die een betere koop zijn dan de 6. Wat we precies van de smartphone vinden, lees je in deze Nokia 6 review.
Design en scherm: van hoge kwaliteit
Het is duidelijk dat HMD Global, het Finse bedrijf dat de Nokia-merknaam in handen heeft, veel tijd heeft gestoken in het design van de Nokia 6. Door de metalen behuizing voelt de smartphone luxe aan, maar ook met de stevigheid zit het wel goed. Door de scherpe randen voelt de telefoon de eerste dagen in gebruik wel een beetje gek aan, maar het went snel. Het toestel voelt premium aan, en als je niet beter zou weten, had het ook een smartphone van honderden euro’s meer kunnen zijn.
Ook over het scherm zijn we te spreken. De Nokia 6 heeft een 5,5 inch ips-lcd-scherm, dat mooie beelden produceert, er scherp uitziet en bovendien opvallend helder kan. Dat laatste merk je vooral in fel zonlicht, want de maximale helderheid kan behoorlijk worden opgeschroefd. Ook met de kijkhoeken is niets mis. Kleuren ogen wat aan de koude kant, maar de doorsnee gebruikers zal hier weinig van merken.
Hardware schiet tekort
Waar de Nokia 6 zich onderscheidt door het design en scherm, daar stellen de prestaties van het toestel teleur. De telefoon wordt aangedreven door een Snapdragon 430-chip met een octacore-processor en heeft 3GB RAM. Dat is dezelfde hardware als in bijvoorbeeld de Motorola Moto G5 (tevens met een full-hd-scherm), maar helaas verschillen de prestaties behoorlijk.
De Nokia 6 heeft zichtbaar moeite om apps vloeiend te draaien, hapert regelmatig en is simpelweg niet zo snel. En dat is jammer, omdat de Moto G5 met dezelfde hardware veel beter presteert. Voor de adviesprijs van de Nokia 6 zijn bovendien al toestellen met snellere hardware te vinden, zoals de Huawei P10 Lite.
De Nokia 6 heeft 32GB aan opslagruimte, waarvan ongeveer 22GB beschikbaar is voor de gebruiker. Genoeg voor je apps en media, maar middels een micro-sd-kaartje kun je het toestel verder uitbreiden. Aan de onderkant van het scherm zit de vingerafdrukscanner, die aan de kleine kant is, maar wel vlot werkt.
Stock-Android met vlotte updates
De tegenvallende prestaties vallen helemaal op wanneer je bedenkt dat de Nokia 6 geen skin of bloatware heeft en op stock-Android draait. Daar worden we als Android-liefhebbers blij van, vooral omdat HMD Global belooft dat het toestel twee jaar lang van software-ondersteuning wordt voorzien. Bovendien komen beveiligingsupdates tot nu toe snel binnen en kan de 6 relatief snel aan de slag met Android 8.0 (Oreo).
De Nokia 6 draait op het moment van schrijven op Android 7.1.1 (Nougat), waar alleen een Ondersteuning-app van Nokia aan is toegevoegd. Daarnaast is een andere camera-app aanwezig, maar die werkt helaas niet zo vlot en fijn als die van Google zelf. Verder is er niets op de software aan te merken: dit is Android hoe we Android graag zien.
Camera presteert wisselvallig
Hoewel de camera-app nogal traag is, steekt hij redelijk logisch in elkaar en schakel je makkelijk tussen de beschikbare modi. Wel laat de fotokwaliteit van de Nokia 6 vaak te wensen over. Overdag is het best mogelijk om een scherpe foto te maken, maar de camera presteert te wisselvallig om er echt op te kunnen vertrouwen. Hoeveel het voor de prijs zeker niet slecht is, is de concurrentie in deze prijsklasse inmiddels zo hevig dat sommige concurrenten het beter doen.
Doordat je snel last hebt van bewegingsonscherpte en de autofocus niet altijd meewerkt, is het soms echt een uitdaging om een goede foto te schieten. Kleuren worden daarentegen wel prima vastgelegd, al heeft de camera wel de neiging om felle kleuren wat ‘op te blazen’.
In het donker weet de Nokia 6 genoeg licht op te vangen om acceptabele kiekjes te schieten, maar verwacht hier geen wonderen. Video’s worden vastgelegd in full-hd (1920 bij 1080 pixels) en ogen scherp, terwijl de 8 megapixel-frontcamera redelijk selfies schiet. Wel duurt het autofocussen soms te lang, en dat is niet altijd ideaal.
Accuduur
De Nokia 6 beschikt over een 3000 mAh-accu, wat in deze prijsklasse gemiddeld is. Op een volle lading redden we vaak het einde van de dag, maar bijzonder is de accuduur zeker niet. Tijdens onze testperiode haalden we een scherm-aan-tijd van iets meer dan vier uur. Bij intensief gebruik kwam het af en toe voor dat de telefoon al voor het einde van de avond geen puf meer over had.
De accuduur van de Nokia 6 is goed, maar niet bijzonder
Opladen gaat via de micro-usb-aansluiting, en duurt helaas bijzonder lang. Het duurt ruim drie uur om het toestel van zo’n 10 naar 100 procent te laden, dus snel bijladen voordat je de deur uit gaat, zit er helaas niet in. En dat kan beter, want de Motorola Moto G5 Plus, een toestel met een vergelijkbare prijs (en betere hardware), doet dit in de helft van de tijd.
Conclusie Nokia 6 review
De Nokia 6 is zeker geen slechte smartphone, maar weet helaas niet boven de concurrentie uit te steken. Hoewel het design en scherm in positieve zin opvallen, is de accuduur niet bijzonder en had de camera beter gekund. Het zijn echter vooral de prestaties die tegenvallen: de Nokia 6 weet lang niet altijd een vloeiende ervaring te bieden en hapert regelmatig. Kun je hier doorheen kijken en vind je maandelijkse updates belangrijk, dan is de 6 mogelijk het overwegen waard. Ben je op zoek naar een meer allround toestel, dan zijn er betere opties.
Nokia 6 kopen
Ben je toch van plan om de Nokia 6 in huis te halen? Neem dan een kijkje in het overzicht hieronder voor de beste aanbiedingen.
