De Samsung Galaxy S10 is pas vanaf 8 maart in Nederland te koop, maar Android Planet mocht hem alvast proberen. Dit zijn onze vier favoriete verbeteringen aan het design, de camera en de vingerafdrukscanner.
Lees verder na de advertentie.
Lees onze Samsung Galaxy S10 preview
Samsung viert dit voorjaar de tiende verjaardag van de Galaxy S-reeks. Dat doen ze met drie toestellen die niet opeens alles veranderen, maar die wel goede, grondige verbeteringen bieden ten opzichte van vorig jaar. Zo vult het scherm nu een nog groter deel van de voorkant, en zijn aan de achterkant voor het eerst drie camera’s te vinden.
Vlak voor de aankondiging mocht Android Planet de Galaxy S10, Galaxy S10 Plus en Galaxy S10e alvast uitproberen op het kantoor van Samsung. In onze eerste indruk gaan we in op de grootste verbeteringen, en of Samsung een nieuw toptoestel in handen heeft. Een volledige review van de Galaxy S10 kun je rond de release verwachten, begin maart.
Infinity O-design heeft smallere randen dan ooit
Samsung werkt al een paar jaar toe naar steeds grotere schermen op een steeds kleiner oppervlak, en de Galaxy S10 is het voorlopige hoogtepunt. Bovenin zit een minimale balk, doordat Samsung de selfiecamera in het scherm heeft geplaatst. Aan de onderkant zit nog zo’n smalle balk, maar in totaal is ruim 93 procent van de voorkant scherm. Omdat het beeld ook nog eens schuin afloopt in de zijkant, ontstaat een indrukwekkend ontwerp.
Door die kleinere randen zijn de Galaxy S10 en S10 Plus even groot als hun voorgangers, ondanks de grotere schermen. De Galaxy S10 met 6,1 inch-scherm is 70 millimeter breed en 150 millimeter hoog, de Galaxy S9 79 millimeter breed en 148 millimeter hoog. Het gewicht is zelfs aangenomen: 157 gram voor de Galaxy S10, 163 gram voor de Galaxy S9. Het grotere scherm zorgt dus absoluut niet voor een lomper toestel.
Het cameragat is een elegant alternatief voor de notch. Het is keurig in het scherm verwerkt en valt een groot deel van de tijd niet eens op. Als je bijvoorbeeld een video kijkt, zitten er immers toch al zwarte balken aan weerszijden van het beeld. Ook veel menu’s en meegeleverde apps zijn aangepast om rekening te houden met het gaatje.
Eerder dit jaar verscheen al de Honor View 20, de eerste smartphone met een cameragaatje. Op dat toestel viel de afwerking een beetje tegen: rondom de selfiecamera was het beeld wat doffer en donkerder. De Galaxy S10 heeft daar geen last van: het beeld lijkt overal consistent belicht te zijn.
Ultrasone vingerafdrukscanner maakt goede indruk
Dat de Samsung Galaxy S10 een vingerafdrukscanner in het scherm zou krijgen, stond al redelijk vast. Huawei, OnePlus en andere concurrenten bieden die technologie nu al, dus Samsung kon moeilijk achter blijven. Anders dan die fabrikanten kiest Samsung echter niet voor een optische, maar een ultrasone vingerafdrukscanner. En dat is een welkome upgrade.
Optische vingerafdrukscanners zijn in feite camera’s die onder het scherm zitten, en een foto maken van je vinger. Zulke scanners zijn relatief traag en vereisen dat je de vinger goed plaatst. Ultrasone vingerafdrukscanners gebruiken geluidstrillingen op het scherm om de groeven in je vinger te zien. Die werken sneller en accuraat, zelfs als je vinger vies en nat is.
We hebben de ultrasone vingerafdrukscanner maar heel kort kunnen testen. De eerste indruk is in ieder geval. De scanner werkt vlotter dan de optische op de Mate 20 Pro, ook als je je vinger een beetje draait of kantelt. Wel blijft het lastig om de vingerafdrukscanner op de tast werkt. Ook is het nog maar de vraag hoe goed alles werkt als je een screenprotector gebruikt.
Overigens werd er voor de aankondiging nog gespeculeerd over geavanceerde gezichtsherkenning op de Galaxy S10, vergelijkbaar met de FaceID op de iPhone. Die functie lijkt de eindstreep niet te hebben gehaald. Je kunt wel je toestel ontgrendelen met de selfiecamera, maar heel veilig is dat niet.
Camera’s: eindelijk drie lenzen achterop
Samsung was vorig jaar zowat de enige grote fabrikant waarbij het vlaggenschip niet over een dubbele camera beschikt. Met de Galaxy S10 maken ze dat ruimschoots goed door drie camera’s achterop te zetten. De primaire camera van 12 megapixel wordt ondersteund door een telefotolens van 12 megapixel en een groothoeklens van 16 megapixel.
We hebben de Galaxy S10 slechts kort kunnen testen, en bovendien alleen in een kleine ruimte met afgeplakte ramen om het toestel zo geheim mogelijk te houden. Daarom hebben we de camera niet héél uitgebreid kunnen proberen. Onze eerste indruk: de fotokwaliteit van de primaire camera is vergelijkbaar of net iets beter dan de Galaxy S9. Dat is helemaal prima, want dat is nog altijd één van de beste smartphonecamera’s.
De andere twee camera’s zijn een zeer welkome toevoeging. Met de groothoeklens kun je in feite uitzoomen, zodat je panorama’s maakt zonder het toestel te hoeven draaien. Deze lens heeft een kijkhoek van 123 graden, want flink breed beeld oplevert. Met de telefotolens heb je 2x optische zoom, waardoor je aardig inzoomt zonder kwaliteitsverlies. Samengevat: de Galaxy S10 maakt nu in nog meer situaties hele mooie foto’s. In onze review komen we uitgebreid terug op de camera.
Prijs blijft hoog, maar heb gewoon geduld
Samsung schroeft de prijs van zijn toptoestellen ieder jaar iets verder op, en ook dit jaar ontkomen we er niet aan. De Galaxy S10 heeft een adviesprijs van 899 euro, voor de Galaxy S10 Plus betaal je 999 euro. Dat is zo’n 50 euro meer dan vorig jaar. Wel is het nog altijd een flink stuk goedkoper dan Apple. Samsungs grootste rivaal heeft een adviesprijs van liefst 1159 euro voor de iPhone XS.
Het valt niet te ontkennen dat high-end smartphones de afgelopen jaren fors duurder zijn geworden. Samsung is daar niet alleen in: ook Huawei, Google, LG en Sony verkopen smartphones van 800 euro of meer. Ons advies, als je dat wel erg prijzig vindt? Gewoon even wachten. De Samsung Galaxy S9 was twee maanden na de release al zo’n 200 euro in prijs gezakt. De kans is groot dat je de Galaxy S10 deze zomer ook al voor zo’n 650 euro kan vinden.
Overigens verkoopt Samsung ook nog duurdere varianten met iets meer werkgeheugen en opslagruimte. Dat loopt flink op: voor de Galaxy S10 Plus met 1TB opslagruimte en 12GB werkgeheugen betaal je liefst 1599 euro. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat je de opslagruimte ook gewoon zelf kan uitbreiden met een geheugenkaartje, en dat dit topmodel dus alleen voor de echte die-hards is.
Samsung Galaxy S10e getest: aantrekkelijk alternatief
Voor het eerst brengt Samsung dit jaar ook een derde variant uit, de Galaxy S10e. Ook die hebben we kort mogen proberen. Wat vooral opvalt is hoe klein de verschillen tussen de S10e en zijn grote broers zijn. Aan de binnenkant vind je dezelfde rauwe kracht, en ook het design is grotendeels intact gebleven. Wel is het scherm een tikkeltje kleiner, en de gebogen randen zijn verdwenen. Wat overblijft is een toestel dat erg licht, maar wel luxe aanvoelt.
Achterop is de telefotolens geschrapt. De andere twee lenzen zijn er wel. Het is jammer, maar een begrijpelijke manier om de kosten te drukken. Ook de ultrasone vingerafdrukscanner is vanuit dat oogpunt vervangen door een ander model, in de powerknop op de zijkant. Dat zit relatief hoog, maar omdat de Galaxy S10e verrassend compact is kun je de knop nog prima met één hand bereiken.
Met een adviesprijs van 749 euro is de Galaxy S10e natuurlijk nog altijd geen budgetsmartphone. Ook hier verwachten we echter dat er nog wel wat van de prijs af gaat de komende maanden. En dat maakt het een smartphone om in de gaten te houden. Als de dubbele camera net zulk mooi werk aflevert, en de vingerafdrukscanner bevalt, heeft Samsung een uitstekend, betaalbaarder alternatief voor peperdure toptoestellen waarvoor je de hoofdprijs betaalt.
Conclusie Samsung Galaxy S10 preview
De Samsung Galaxy S10 maakt een uitstekende eerste indruk. Alle pluspunten van voorgaande jaren zijn aanwezig. Niet alleen de grote zoals een prachtig scherm en een strak design, maar ook zaken als de koptelefoonaansluiting en ruimte voor een geheugenkaart die door veel concurrenten geschrapt zijn. En omdat de Galaxy S9 al zo’n sterk toestel was, zet Samsung een hele goede basis neer.
Bovendien pakken de verbeteringen op het eerste gezicht goed uit. De telefoto- en groothoeklens zijn hele goede toevoegingen, en het cameragat is een fijn alternatief voor de notch. De Samsung Galaxy S10 is een ontzettend complete smartphone, voorzien van alle essentiële features plús een heleboel leuke extra’s.
Samsung Galaxy S10 kopen?
Met onze prijsvergelijker helpen we je de beste aanbiedingen te vinden voor de nieuwe Samsung-toestellen. Een compleet overzicht van alle Galaxy S10 prijzen vind je hier: