De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Samsung Galaxy S4 review: de populairste smartphone van 2013

Redactie
29 april 2013, 10:18
12 min leestijd
Samsung Galaxy S4 review: de populairste smartphone van 2013

Reviewscore

8,5

De Samsung Galaxy S4 barst van de features. Heel veel features. In een periode waar maar weinig op het gebied van snelheid en prestaties te halen valt, zet Samsung vol in op zijn software en het gebruik daarvan. De Galaxy S4 moet jou begrijpen en aanvoelen wat je bedoelt, maar is hierdoor afwisselend handig plus innovatief en opdringerig of vervelend. Lees er alles over in deze Samsung Galaxy S4 review.

Design

Samsung houdt vast aan zijn toesteldesign dat met de Samsung Galaxy S3 werd geïntroduceerd. In onze Galaxy S3 review waren we gematigd positief over het design van de smartphone. Diezelfde mening hebben we een jaar later weer. Het design van de Galaxy S4 is, net als zijn voorganger, vooral praktisch en gericht op rechtszaken met Apple voorkomen. In tegenstelling tot de Samsung Galaxy S en Samsung Galaxy S2 hebben het derde en vierde toestel in de Galaxy S-lijn écht een eigen uiterlijk.

Dat uiterlijk kenmerkt zich grotendeels door het gebruik van kunststof, ronde randen en de langwerpige homeknop. De ronde randen geven de Galaxy S4 een speels uiterlijk en het gebruik van kunststof komt de levensduur van het toestel veelal ten goede. Kunststof kan goed plotselinge druk opvangen en bij een valpartij springt de achterkant van de Galaxy S4 eraf om de druk op te vangen. Ook kan de batterij gemakkelijk worden vervangen en is het mogelijk ook een micro-sd-kaart te plaatsen. Het nadeel van het overmatig gebruik van kunststof is dat de Galaxy S4 wel een beetje goedkoop oogt. En dat is voor een high-end-toestel toch een vreemde gewaarwording.

Lees verder na de advertentie.

Bij de Galaxy S3-review kwamen al enkele nadelen van de kunststof achterkant aan het licht:

De achterkant van de Galaxy S3 is de achilleshiel van het toestel. AndroidPlanet kreeg het witte toestel en daar zie je na kort gebruik vette vingerafdrukken op die naarmate van tijd duidelijk zichtbaar worden. Dit komt omdat de achterkant een glossy afwerking heeft. Deze afwerking zorgt er ook voor dat het toestel soms te snel door je hand of uit je broekzak glijdt.

Galaxy S4 review

Hetzelfde geldt voor de Galaxy S4: de witte achterkant vertoont precies dezelfde gebreken als de Galaxy S3. Ondanks het nieuwe kevlar-achtige reliëf dat aan de achterkant is toegevoegd, blijft de achterkant van de Galaxy S4 weer de achilleshiel. Het is Samsung wel gelukt om de bouwkwaliteit van de Galaxy S4 voelbaar te verhogen. Zo is het toestel dunner en zijn de ronde randen vervangen door strakke en rechthoekige randen. De ring rondom de smartphone lijkt bij de witte versie van de Galaxy S4 zelfs van ijzer gemaakt. Dit geeft het toestel net wat meer grip en zorgt ervoor dat de Galaxy S4 minder ‘glibberig’ overkomt.

Scherm

Galaxy S4 review

Het 5 inch-scherm van de Galaxy S4 is nauwelijks groter dan die van zijn voorganger, maar door de kleinere schermrand, ook wel bezel genoemd, komt het scherm veel beter tot zijn recht. De voorkant van de Galaxy S4 lijkt wel één en al scherm: een toffe eigenschap. Daarbij zorgt de full-hd-resolutie van 1920 bij 1080 pixels voor meer content op het scherm. Immers zijn er meer pixels die gevuld kunnen worden. Met al die pixels in combinatie met de verpletterende voorkant zorgt Samsung voor een klein memorabel moment als je het scherm voor de eerste keer inschakelt. De kleuren zijn, zoals bij amoled-schermen altijd het geval is, erg verzadigd en komen diep en intens over. Dat heeft zijn voordelen en nadelen. Om met de voordelen te beginnen: de zwarte tinten zijn ook echt zwart en verbruiken hierdoor vrijwel geen energie. Dit geeft de gebruiker een langere batterijduur bij het gebruik van veel donkere kleuren. Daarnaast spatten foto`s en video`s van het scherm af en lijken de kleuren direct uit een kleurrijke film te komen. Het nadeel van al deze pracht en praal is dat de kleuren niet natuurgetrouw zijn en een foto op de Galaxy S4 veel vlakker en daarmee ook saaier op andere apparaten, zoals een pc of tablet, kan ogen. Ook zijn amoled-schermen moeilijker in fel zonlicht te bekijken. Ook de Galaxy S4 heeft hier beduidend meer last van dan zijn concurrenten met een lcd-scherm. De keuze tussen een amoled- en lcd-scherm is daarom vooral op basis van gevoel en persoonlijke voorkeur, dan op basis van specificaties of plus- en minpunten. Je kan met de huidige reeks high-end-toestellen eigenlijk geen verkeerde keuze maken.

Prestaties

Galaxy S4

Het onderdeel waar de Galaxy S4 echt in schittert, zijn de hardwareprestaties. Het nieuwe vlaggenschip van Samsung is een krachtpatser. Voor het eerst in de geschiedenis van TouchWiz, de softwarelaag van het Zuid-Koreaanse bedrijf, vertraagt de Android-schil nauwelijks. De Exynos quadcore-processor, 2GB aan werkgeheugen en Android 4.2.2 (Jelly Bean) laten de smartphone vanuit de doos al erg rap draaien. Zware games zijn geen probleem voor de Galaxy S4 en ook de functie Split Screen, waarbij twee apps tegelijkertijd op één scherm kunnen draaien, zorgt niet voor enig merkbare vertragingen tijdens het navigeren. Ook de vertraging die gebruikers in een vroege versie van Split Screen hadden als ze tussen de apps wisselden, is compleet verdwenen. En met die snelheid gooit Samsung weer hoge ogen, net als bij de Galaxy S3.

Software

De software is het onderdeel waar Samsung echt in wil schitteren. De afgelopen twee jaar heeft Samsung hard aan zijn eigen softwarelaag TouchWiz gewerkt om zo veel mogelijk handige functies aan zijn smartphones toe te voegen. Van het kale Android van Google is daarom vrij weinig tot niets meer zichtbaar: alles is door Samsung aangepast. Hierdoor heeft Samsung van alle fabrikanten het beste een ‘eigen skin’ ontwikkeld die voor een hele grote doelgroep aantrekkelijk is. En nog beter: de gebruiker kan TouchWiz vrijwel geheel naar eigen wens aanpassen. Toch blijft het een feit dat TouchWiz wat gedateerd oogt. De knoppen zijn vrij lomp en het kleurgebruik is niet zo subtiel. Ook de grote iconen zijn de afgelopen jaren vrijwel niet veranderd en het lijkt nog steeds of de Galaxy S4 voor slechtzienden is gemaakt. Alles is groot, overduidelijk en megadik aanwezig. Dat heeft het voordeel dat beginnende gebruikers gemakkelijker met de telefoon om kunnen gaan. Het nadeel blijft echter dat degenen die meer eigentijdse software-versies van Android hebben geprobeerd, TouchWiz een beetje aan het oude Android 2.3 (Gingerbread) zal doen denken. Wie zich aan het uiterlijk van TouchWiz stoort, kan altijd nog zijn heil zoeken bij alle functies en gimmicks die de Galaxy S4 biedt. Samsung zet de frontcamera, infraroodcamera, verschillende sensoren en een nieuwe schermlaag in om je zo goed mogelijk in de gaten te houden. Dit is onder andere nodig voor Smart Scroll, één van de meest belangrijkste functies van de Galaxy S4. Bij Smart Scroll volgt de smartphone je ogen en kun je door naar beneden te kijken – en je hoofd iets naar beneden te draaien – door een webpagina scrollen. Dit werkt in de praktijk iets minder dat hetgeen waar Samsung mee adverteert: in donkere omgevingen detecteert de Galaxy S4 je ogen niet altijd even accuraat en bij gebruik bij normale belichting is Smart Scroll of heel gevoelig, of juist veel te langzaam, wat beide leidt tot het constant heen en weer bewegen van je hoofd om maar te kunnen scrollen. Dan is een vinger toch makkelijker.

Twee andere handige functies van de Galaxy S4 zijn Air Gesture en Air View. Bij Air Gesture kun je door middel van handgebaren verschillende acties uitvoeren, waaronder door foto’s bladeren, op en neer scrollen of een telefoongesprek aannemen (handig!). De tweede interessante functie is Air View, een optie die van de nieuwe schermlaag gebruikmaakt. Met Air View kun je door je vinger net boven het scherm te bewegen meer informatie tonen, zoals de inhoud van een foto-album of een samenvatting van een e-mail. Beide opties werken vrijwel vlekkeloos en hebben potentie om écht belangrijke features te worden, maar zijn vooralsnog vrijwel alleen beschikbaar in officiële Samsung-apps. Gedownloade apps uit de Google Play Store ondersteunen deze functies massaal niet. Ook enkele functies van de Galaxy Note 2 en Galaxy S3, waaronder Pop Up Play en Multi Window, zijn weer bij de Galaxy S4 aanwezig. Eerstgenoemde laat gebruikers in een apart venster video’s bekijken terwijl ze de smartphone gewoon verder kunnen gebruiken. Bij Multi Window kan het scherm in tweeën worden verdeeld om zo optimaal van de schermgrootte gebruik te maken. Multi Window is ideaal voor het opzoeken van informatie op een website, om hierna de betreffende content in een e-mail te kopiëren en te versturen. Enkele belangrijke en zeer handige veranderingen in de software van de Galaxy S4 zitten in het uitgebreide quick settings-paneel in de notificatiebalk. Hiermee kun je snel verschillende opties aan- en uitschakelen. In totaal zijn er 18 verschillende keuzes. Als je lang op een knop drukt, word je naar de betreffende optie in het instellingen-menu doorverwezen. Ook wil Samsung dat de Galaxy S4 een ‘life companion’ van je wordt. Dat wil het Zuid-Koreaanse bedrijf niet alleen met handige gimmicks bereiken, maar ook door apps toe te voegen die je helpen in het dagelijks leven. Een goed voorbeeld hiervan is S Health, een compleet nieuwe app die bijhoudt hoeveel je stappen je zet, calorieën je verbrandt, wat je slaappatroon is en op welke manier je het beste kan afvallen. De app werkt vrij accuraat, is geen grote aanslag op de batterijduur en maakt (vrij dure) stappenteller-accessoires als de Fitbit Flex en Jawbone Up voor velen overbodig. Dat scheelt toch alweer zo’n honderd euro.

Camera

Galaxy S4 review

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: de camera van de Galaxy S4 is de beste camera die ik ooit op een Android-smartphone heb gebruikt. Het snel schieten van foto’s met de automatische instellingen zorgt voor uitstekende foto’s en dit is ideaal bij het gebruik van een smartphone. Haal de Galaxy S4 uit je broekzak, open de camera-app en schiet maar een reeks aan foto’s. De Galaxy S4 vertraagt niet, kiest automatisch de beste balans voor de foto en slaat ze snel op.

Daarnaast heeft Samsung de interface van de camera-app aangepast, waardoor gebruikers simpeler en gemakkelijker functies kunnen selecteren en video’s kunnen maken. Alle camera-modi worden in een aparte overlay uitgelegd met een foto die ter voorbeeld dient. Twee opmerkelijke camera-modi zijn Dual Shot en Eraser. Bij Dual Shot wordt zowel de camera aan de voorzijde als achterzijde tegelijkertijd gebruikt om een foto te nemen. Hierdoor kunnen gebruikers hun eigen gezicht fotograferen terwijl ze met de camera een de achterzijde ook een foto nemen. De genomen foto door de camera aan de voorzijde wordt dan in een klein venster – geheel naar eigen keuze in te stellen – op de ‘normale foto’ weergegeven. Bij de optie Eraser maakt de Galaxy S4 voor een periode van vijf seconden foto’s, waardoor je objecten op de achtergrond kunt verwijderen. Handig bij drukke plekken waar constant mensen door je foto lopen of die ene gek die plotseling op de foto verschijnt.

Ook Animated Photo is een toffe optie, waarbij een video van vijf seconden wordt gemaakt en je kunt bepalen welke gedeelte van het scherm stil staat of beweegt. Dit betekent dat de camera je gemakkelijk bewegende gif-bestanden laat maken, maar ook dat je een heuse actiefoto kunt schieten. Video wordt opgenomen in een resolutie van 1080p met 30 frames per seconde. De resultaten zijn hierdoor niet denderend, maar ook zeker niet slecht te noemen. De videocamera presteert naar behoren voor een high-end-smartphone. Het valt daarbij wel op dat de microfoon uitstekend werk verricht door de wind uit het geluid te filteren (bij bovenstaande video goed te horen) en ook de ingebouwde beeldstabilisatie is geen overbodige handigheid.

Batterij

De flinke batterij van de Galaxy S4 heeft een inhoud van 2600 mAh en zorgt voor genoeg energie om de dag mee door te komen. In een periode waar batterijduur altijd één van de grootste minpunten van een toestel is, gaat de batterij van de Galaxy S4 naar behoren mee. Ook zware gebruikers zullen het einde van de dag met de batterij halen, en de batterijduur is zelfs te vergelijken met die van de Galaxy Note 2 (lees ook de Samsung Galaxy Note 2-review).

Samsung Galaxy S4 review: conclusie

De grootste Android-fabrikant heeft het weer voor elkaar gekregen om een prima high-end-toestel op de markt te brengen. De uitstekende camera en hardwareprestaties zorgen, in combinatie met het mooie grote scherm en de degelijke batterijduur, voor de belangrijke pluspunten waar Samsung al langer hoge ogen mee gooit. De Galaxy S4 wordt op dit moment al beter verkocht dan de vorige best verkochte Android-smartphone, de Galaxy S3. En dat is niet zonder reden: Samsung heeft de balans gevonden tussen het geven wat de gebruiker wil en toch de nodige concessies maken. Daarmee is de Galaxy S4 echt een smartphone voor de Android-massa, de consument die wél het beste op de smartphone-markt wil, maar ook vooral van alles wil mee snoepen.

Toch is de standaard die Samsung met de Galaxy S4 stelt, niet altijd meer van deze tijd. De bouwkwaliteit kan een nodige update gebruiken en ook de materiaalkeuze is meer praktisch dan esthetisch: een doorn in het oog voor degenen die een smartphone willen hebben die net zo hoogwaardig aanvoelt als de hardware is. Ook TouchWiz met al zijn functies begint scheuren te vertonen. Android groeit en evolueert in een rap tempo door en Samsung lijkt sinds de Galaxy S3 een beetje stil te staan. Dat maakt ons alleen maar meer benieuwd naar de Galaxy S5, een smartphone waarbij wordt verwacht dat Samsung alles compleet vernieuwd. Tot die tijd kan je prima vooruit met de Galaxy S4, maar kijken we toch met interesse en lichtelijke spanning uit naar de lente of zomer van volgend jaar.

Samsung Galaxy S4 prijzen

Wil je de Galaxy S4 kopen, dan kun je hieronder terecht voor de beste aanbiedingen. In combinatie met veel abonnementen haal je de Galaxy S4 gratis in huis.

Samsung Galaxy S4

Samsung Galaxy S4 prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Samsung Galaxy S4 prijzen. Bekijk alle Samsung smartphones.

Alle Samsung smartphones met prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy S4
Samsung Galaxy S4

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu