Android Planet-redacteur Colin heeft de nieuwste flipphone van Samsung uitgebreid voor je getest. Hij bespreekt zijn ervaringen in deze Samsung Galaxy Z Flip 5 review.
Lees verder na de advertentie.
Hier is ‘ie: Samsung Galaxy Z Flip 5 review
De Samsung Galaxy Z Flip 5 is één van de twee nieuwe foldables van Samsung. Beide toestellen zijn net onthuld, maar Android Planet had ze al even op zak. We hebben ze uitgebreid getest en hier lees je dan ook al onze ervaringen met de Galaxy Z Flip 5. We hebben deze onderverdeeld in pluspunten van het toestel en dingen die we minder goed vinden. Meer interesse in de Fold 5? Check dan de Samsung Galaxy Z Fold 5 review.
Het reviewmodel van de Galaxy Z Flip 5 is ter beschikking gesteld door Samsung.

Verfijnd design met dichtgeklapt scharnier
Inmiddels zijn er al veel Galaxy Z Flips uitgebracht en deze nieuwste generatie is op verschillende punten verbeterd. Opvallend is dat Samsung deze ronde kiest voor een ‘immens’ scherm aan de buitenzijde. Het display is gegroeid naar 3,4 inch, wat drie keer zo groot is als bij de Z Flip 4.
Daardoor zijn er meer mogelijkheden aanwezig en kun je meer informatie zien, waarover later meer in het onderdeel ‘Software’. Het heeft een net iets andere vorm dan bijvoorbeeld de Motorola Razr 40 Ultra, waarbij het display nog om de dubbele camera loopt. Staat het scherm uit, dan zie je een spiegelende oppervlakte die gevoelig is voor vingervegen, net als bij het Motorola-toestel. De twee camera’s steken ook iets uit en daartussen hoopt stof zich snel op. Dat is irritant.
Minder opvallend, maar wel erg fijn is dat de scharnieren op elkaar aansluiten. Zo is er geen kier meer aanwezig tussen de twee delen en dat is voor het eerst op een Flip. Wij hebben het mintgroene model getest, waarbij het frame een zilverkleurige afwerking heeft. Dat oogt chic, maar het glimt wel behoorlijk.



De Galaxy Z Flip 5 voelt robuust aan en ligt goed in de hand. De volumeknoppen en aan-/ uitknop voelen goed aan en reageren prima. De vingerafdrukscanner vind je in de powerbutton en die doet snel en secuur z’n werk. Aan de linkerkant is het simkaartslot te vinden en aan de onderzijde zitten de usb-c-poort, microfoons en één van de speakers.
Openklappen met een hand is mogelijk, maar vereist wel een handigheidje en wat durf. Het toestel is namelijk vrij glad, dus een hoesje is geen overbodige luxe. Foto’s kun je in gesloten modus maken met de volumeknoppen en dat werkt makkelijk, hoewel het natuurlijk altijd opletten geblazen blijft.
High-end hardware en groter scherm aan buitenzijde
Ook deze smartphone van Samsung is uitgerust met een snelle Snapdragon-chip, de 8 Gen 2 die geoptimaliseerd is voor de fabrikant. Deze processor zagen we ook bij de Galaxy S23-serie en alles loopt daarmee gesmeerd. Je kunt eindeloos multitasken, zware apps openen of een 3D-game spelen. Standaard is er 8GB RAM aanwezig, wat meer dan genoeg is. Je hebt keuze uit modellen met 256GB of 512GB opslag.
Het display aan de buitenkant van het toestel is 3,4 inch groot en daarmee veel nuttiger dan dat van de Z Flip 4, dat bleef steken op 1,9 inch. De resolutie is hoog genoeg om alles scherp in beeld weer te geven. De ververssnelheid blijft steken op 60Hz, maar dat is in dit geval voldoende. Games spelen of scrollen door je Instagram-feed is er helaas toch niet bij, maar zie daarvoor ook het kopje ‘Software’.

Het ‘normale’ scherm is opengeklapt 6,7 inch groot en heeft een fraai amoled-paneel. Kleuren spatten er vanaf, het contrast is oneindig en de kijkhoeken zijn goed. Ook de helderheid is prima, want in de zomerzon is alles nog goed af te lezen. Houd er wel rekening mee dat er een zacht laagje over het scherm ligt, waardoor het anders aanvoelt dan bij een reguliere telefoon.
Daarbij is de vouw zeker niet naadloos te noemen en voel je ‘m goed als je er overheen veegt. Daarbij is ‘ie ook goed te zien als er via een bepaalde manier licht op valt. Vaak veeg je er echter niet overheen bij normaal gebruik. Het virtuele toetsenbord is bijvoorbeeld iets wat je vaak gebruikt, maar dat is lager gepositioneerd dan de vouw.
Camera’s maken prima kiekjes
De Samsung Galaxy Z Flip 5 heeft in totaal drie camera’s, waarvan er twee achterop zitten. Die gebruik je voor de reguliere kiekjes, maar ook voor selfies. Foto’s in onderstaande galerij zijn gemaakt met de hoofdcamera. Er is veel detail en kleuren zijn goed te onderscheiden. Zoals we van Samsung gewend zijn, worden sommige kleuren wel flink aangezet. Groen knalt van je scherm en dat geldt ook voor de blauwe lucht.









De groothoeklens heeft een bredere hoek, zodat je meer op de gevoelige plaat vastlegt. Zo schiet je makkelijk een groepsselfie of je gebruikt ‘m voor een mooie foto van architectuur of een landschap. In onderstaande galerij zie je bovenaan kiekjes gemaakt met de normale camera, daaronder met de groothoeklens. Fijn is dat de kleuren van beide camera’s nauwelijks afwijken.








Je kunt ook portretfoto’s maken met een scherptediepte-effect. Daarbij wordt het hoofdonderwerp scherp vastgelegd en de achtergrond juist vervaagd. Dat werkt bij personen, maar ook bij losse objecten of planten.




Een telelens ontbreekt (helaas) bij de Galaxy Z Flip 5, dus je moet het doen met digitale zoom. Dat gaat met maximaal 10 keer, maar dat levert plaatjes op die veelal lijken op een olieverfschilderij. In onderstaande galerij zie je foto’s gemaakt met de normale camera, met vier keer digitale zoom en met 10 keer digitale zoom.






Updates: Samsung is het beste jongetje van de klas
Over updates hoef je je bij Samsung geen zorgen te maken en dat geldt ook voor de Flip 5. Het toestel draait nog op Android 13, want Android 14 verschijnt pas later. Deze versie komt uiteraard ook naar het klaptoestel, maar ook Android 15, 16 én 17 worden in de toekomst uitgerold. Tot en met 2026 profiteer je van de nieuwste functies die Android te bieden heeft.
Daarbij krijg je ook vijf jaar beveiligingsupdates die het toestel veilig houden. Dat betekent dus dat je tot en met de zomer van 2028 regelmatig een patch kunt installeren om kwaadwillenden te stoppen. Al met al doet Samsung het erg goed en verslaat het bedrijf zelfs Google, de ontwikkelaar van Android.

Oplaadsnelheid valt vies tegen
De gemiddelde oplaadsnelheid anno 2023 ligt op 34 Watt, aldus een recent onderzoek. Samsung is niet zo van het snelladen en de Galaxy Z Flip 5 laadt dan ook met maximaal 25 Watt. Dat is simpelweg traag en zeker een minpunt. Je moet daarbij ook zelf een stekker regelen, want die levert het bedrijf niet meer mee.
De accu is met 3700 mAh even groot als die van zijn voorganger, die ook laadde met 25 Watt. Hang je ‘m een half uur aan de lader, dan is het toestel voor iets meer dan de helft opgeladen. Een hele oplaadbeurt duurt zo’n 75 tot 80 minuten, en dat mag echt wel een stuk rapper.
Over de accuduur hebben we echter niks te klagen gehad tijdens onze testperiode. Die was al prima in orde bij de Z Flip 4 en dankzij de energiezuinige processor nog een tikkeltje beter bij de Flip 5.
Drukke schil en beperkte mogelijkheden buitenste scherm
Het updatebeleid van Samsung verdient kudo’s, maar de gebruikte One UI-schil blijft niet onze favoriet. Visueel is er heel veel aangepast, waardoor het in niets meer op stock-Android lijkt. Met behulp van iconpacks kun je nog wel het een en ander instellen, maar ook zijn er bergen eigen apps voorgeïnstalleerd. Dankzij een deal met Microsoft vind je ook al enkele apps van dat bedrijf op het toestel.




Daarbij hadden we gehoopt dat het grotere scherm aan de buitenkant zou zorgen voor veel meer mogelijkheden. Je kunt wel aan de slag met allerlei widgets voor de agenda, weer, stopwatch, beurskoersen of alarmen. Ook meldingen en telefoontjes zie je direct op het buitenste scherm. Je hebt de keuze uit allerlei visuele stijlen en kan van alles aanpassen.
Verwacht je te kunnen Instagrammen, foto’s te kunnen kijken of internetten in combinatie met het buitenste scherm, dan kom je bedrogen uit. Standaard is het niet mogelijk om apps te gebruiken in combinatie met het kleinere scherm. Je kunt met een experimentele functie wel een handjevol apps proberen.

Daarbij hadden we hier slechts keuze uit een vijftal apps: Netflix, WhatsApp, Berichten, Google Maps en YouTube. Bij de Razr’s van Motorola is het ook mogelijk om bijvoorbeeld spelletjes te spelen, je Twitter-feed te bekijken of Google Chrome op te starten en te surfen. Deze opties hadden we ook graag bij de Galaxy Z Flip 5 gezien.
Weer duurder
In de Galaxy Z Flip 3-review uit 2021 bestempelden we de prijs nog als pluspunt, maar dat kwam simpelweg omdat het model ervoor honderden euro’s duurder was. De Galaxy Z Flip 3 met 256GB interne opslag had een adviesprijs van 1099 euro. Bij de Z Flip 4 werd dit al verhoogd naar 1159 euro. Ook dit jaar zien we wéér een prijsverhoging, dit keer van vier tientjes. Voor de Galaxy Z Flip 5 met 256GB geheugen betaal je 1199 euro.
In slechts twee generaties tijd is de adviesprijs gestegen met 100 euro en we zouden juist graag zien dat het lager wordt. De hogere prijs heeft te maken met allerlei factoren zoals inkoop van chips en grondstoffen, maar natuurlijk ook met vraag en aanbod.
Wel fijn is dat prijzen van Samsung-producten snel dalen. Zo is de 256GB-variant van de Z Flip 4 inmiddels te koop voor een kleine 700 euro en dat is 450 euro minder dan de adviesprijs. De directe concurrent in de vorm van de Razr 40 Ultra heeft ook een adviesprijs van 1199 euro, maar daalt een stuk langzamer in prijs, wat je keuze misschien makkelijker maakt.

Conclusie Samsung Galaxy Z Flip 5 review
De Samsung Galaxy Z Flip 5 biedt veelal verfijning ten opzichte van vorige smartphones. Inmiddels kunnen we wel zeggen dat de Flip volwassen is geworden en dat is een groot compliment voor Samsung – dat al jaren aan de weg timmert als het gaat om foldables.
De vouwtelefoon biedt prima prestaties, een goed stel camera’s en fraaie schermen, ook al is het externe display niet voor iedereen even bruikbaar. Wel blijft het jammer dat Samsung zo vast blijft houden aan de drukke Android-schil en ook hadden we liever een lagere prijs gezien.
Met een instapprijs van 1199 euro blijft het een toestel dat nog lang niet voor iedereen bereikbaar is. Gelukkig dalen prijzen van Samsung-smartphones relatief snel, waardoor ‘ie over een paar maanden vast een stuk goedkoper is.
Prijzen Samsung Galaxy Z Flip 5
De Galaxy Flip 5 met 8GB RAM en 256GB opslag heeft een adviesprijs van 1199 euro. Het model met 8GB werkgeheugen en 512GB opslag kost 1319 euro. Je kunt bij verschillende shops terecht en bij Samsung zelf zijn er nog vier exclusieve kleurvarianten te koop. Natuurlijk kun je de Samsung Galaxy Z Flip 5 ook combineren met een abonnement. Check onderstaande prijsvergelijker voor de beste prijzen!
Lees ook: Samsung Galaxy Z Flip 5 en Fold 5 pre-order: alle deals op een rij
Samsung Galaxy Z Flip 5 prijzen vergelijken
Reviews op Android Planet
Op Android Planet testen we het hele jaar door de nieuwste smartphones, van budgettoestellen tot telefoons die 1000 euro (of zelfs meer) kosten. Dit doen we met een team van redacteurs dat al jaren in de ‘smartphonewereld’ actief is en al heel wat telefoons voorbij hebben zien komen – én dus hebben getest. We beschikken over de nodige ervaring.
De reviews stellen we – net als alle andere content op de website – met veel tijd, zorg en aandacht samen. Zo weet jij als lezer precies wat je van de geteste smartphone kan verwachten en wat de belangrijkste plus- en minpunten zijn.
In de reviews gaan we de diepte in, maar wel op een begrijpelijke manier. We willen immers dat iedereen het verhaal begrijpt en uiteindelijk weet hoe goed (of slecht) het geteste apparaat is. De smartphones die we testen gebruiken we minimaal een week als daily driver. Hierdoor weten we precies hoe de nieuwste telefoons in de praktijk bevallen.