De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Android 14: up-to-date over dé Android-update van 2023

Tim Ligterink
5 min leestijd
Android 14

Google is druk bezig met het verbeteren en uitbreiden van haar mobiele besturingsstyeem Android. In 2023 is het de beurt aan Android 14. Hier lees je alle informatie over de software, zoals functies, wanneer het uitkomt en of jij het kunt downloaden.

Android 14 is nog niet officieel uitgebracht, maar is momenteel in de testfase. We werken er hard aan om deze pagina zo actueel mogelijk te houden naarmate de ontwikkeling van Android 14 doorgaat.

Het laatste nieuws over Android 14:

Dit weten we al over Android 14

Android 14 is in volle ontwikkeling. De software is dan ook nog niet beschikbaar voor de consument, maar voor ontwikkelaars. Die testen hun apps en software met de nieuwe Android-versie en koppelen de feedback terug aan Google.

Heb je een recente Pixel-smartphone? Dan kun je in de praktijk al wel aan de slag met Android 14, maar erg handig is het niet. De software is namelijk nog niet geoptimaliseerd. Daardoor kan je smartphone haperen, vastlopen of simpelweg niet functioneren.

Er is nog geen nieuw ontwerp aanwezig in de ontwikkelingsversies van Android 14. Twee jaar geleden gooide Google met Android 12 het ontwerp volledig op de schop. Material You heette deze nieuwe stijl. Daarmee kreeg je meer mogelijkheden om de software te personaliseren en aan te passen naar jouw voorkeur. Android 13 borduurde daar verder op voort met betere privacy en beveiliging.

Voor nu behandelen we dus de nieuwe functies die Android 14 introduceert. Zodra er meer bekend is over die nieuwe software, vullen we deze pagina verder aan. Laten we beginnen!

android 14 1

1. Apps klonen

Sommige functies die Google introduceert bij Android 14 waren eerder al op andere smartphones te vinden. Het klonen van apps is daar een van. Met de functie download je meerdere keren dezelfde app. Deze werken los van elkaar, waardoor je per app met een verschillend account kunt inloggen. Handig op berichten- of social media-apps.

Samsung en Xiaomi boden deze functie al eerder aan in hun eigen schil, maar nu komt het op iedere Android-smartphone (met Android 14 natuurlijk).

2. Batterijgegevens terug

Android 14 focust zich veel op betere batterijprestaties. Vooral op manieren die je als gebruiker niet merkt, zoals het efficient gebruiken van de rekenkracht van je smartphone.

Wat je als gebruiker wel merkt is de terugkomst van schermtijd-inzichten. Zo weet je hoeveel je op je scherm hebt gezeten. Met de komst van Android 12 besloot Google dit op een andere plek te plaatsen. Nu vind je het gewoon weer bij de batterij-instellingen.

android 14

3. Meer beveiligingsmeldingen

Beveiliging is altijd een belangrijk punt geweest voor Google. Het is ook niet voor niets dat er maandelijks een nieuwe beveiligingsupdates verschijnt op Pixel-telefoons. Vanaf Android 14 komen hier een aantal dingen bij. Zo installeer je minder gemakkelijk oude apps, want die zijn minder beschermd tegen digitale bedreigingen.

Daarnaast krijgen apps ook niet meer toegang tot al je foto’s. Allereerst moet de app om toestemming vragen, waarbij jij aangeeft of je bestanden wel of niet gebruikt mogen worden. Zo ja, dan kun je ook een selectie van afbeeldingen en video’s maken. Zo zijn gevoelige bestanden beter beschermd.

4. Aanpassen van tekstgrootte

Heb jij moeite met het lezen van teksten op je (kleine) smartphone-scherm? Dan is deze functie handig voor jou. Met Android 14 wordt het schalen van tekst namelijk beter. Zo kun je teksten nog groter maken (tot 200%), maar wordt daarbij wel rekening gehouden met titels en koppen.

Titels en koppen staan waarschijnlijk al groter in een app verwerkt. Pas je de tekstgrootte aan, dan blijven deze op dezelfde grootte. Zo raakt de pagina niet overvol.

5. Telefoon als webcam

Het is nog een gerucht, maar Android 14 lijkt je de mogelijkheid te geven om je smartphone als webcam te gebruiken. Dat kon al eerder, maar met een app van derden. Die lijkt straks niet meer nodig.

De nieuwe functie is voordelig, want je smartphonecamera is (vaak) een stuk scherper dan de webcam in je laptop. Met een speciale houder monteer je je smartphone op je beeldscherm, waarna het beeld wordt gedeeld met je laptop.

6. Plaatselijke voorkeuren

Een kleine, maar handige nieuwe functie is de toevoeging van plaatselijke voorkeuren. Eerder paste je al makkelijk de tijd aan van 12-uur (AM/PM) naar 24-uur of andersom. Nu kies je ook voor het gebruik van graden Celsius of Fahrenheit of pas je de eerste dag van de week aan.

android 14 2

Wanneer verschijnt Android 14?

Google bracht in februari van 2023 de eerste Android 14 Preview uit. In de onderstaande grafiek zie je de globale planning van de techgigant. We zitten nu nog in de eerste fase van traject. Vanaf april 2023 zijn de eerste open beta-versies beschikbaar, maar vanaf juni hoopt Google de software stabiel te hebben.

Android 14-tijdlijn

Wanneer de officiële lanceerdatum van Android 14 is, is nog onbekend. Volgens de grafiek is dit pas na juli 2023. De vorige versie – Android 13 – werd aangekondigd in augustus 2022.

Kan ik Android 14 downloaden op mijn smartphone?

Of jij de nieuwste Android-versie kan downloaden, ligt aan je smartphone. Het is namelijk afhankelijk van de fabrikant en het model dat jij in je broekzak hebt. Heb je een moderne Pixel-smartphone van Google? Dan ben je doorgaans als eerste aan de beurt voor de software. Met een telefoon ouder dan de Pixel 4a, val je waarschijnlijk net buiten de boot.

Andere fabrikanten nemen de tijd om hun software-schil aan te passen op Android 14. Daardoor kan het even duren voordat de nieuwe software op ieder toestel uitrolt. Doorgaans voorzien fabrikanten hun nieuwste en duurste smartphones het snelst van nieuwe software, daarna volgt de rest.

Check ook even het updatebeleid van jouw smartphonefabrikant. Samsung en OnePlus bieden gebruikers de meeste grote Android-updates, namelijk 4 jaar. Asus doet dat vooralsnog maar twee keer. Met bijvoorbeeld zo’n Asus van drie jaar oud, kan het zijn dat er geen updates meer komen.

Meer Android 14

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws rondom Android 14? Meld je dan gratis aan voor de Android Planet-nieuwsbrief, of download onze (eveneens gratis) app. Onze redactie zit bovenop al het Android 14-nieuws.

AndroidPlanet.nl

BigSpark

Gratis via Google Play
Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu