De Samsung Galaxy S21 FE nu tijdelijk met €96 korting!

Android 13: Alles over dé Android-update van 2022

Android 13

Android 13 wordt dé Android-update van 2022. Wanneer komt de nieuwe versie uit? En kun jij straks Android 13 downloaden? Op deze pagina houden we alle informatie over de nieuwe Android-versie voor je bij.

Het laatste nieuws over Android 13:

Android 13 review: alle vernieuwingen op een rij

Dit weten we al over Android 13

Later dit jaar verschijnt een nieuwe versie van Android. Deze opvolger van Android 12 gaat vooral de puntjes op de i zetten en voortbouwen op het fundament.

Tijdens Google I/O afgelopen mei kondigde Google officieel Android 13 aan. Daarbij werden verschillende functies gepresenteerd en geruchten bevestigd. In dit artikel lees je precies welke functies dat zijn.

1. Zelfde design, nieuwe icoontjes

De grootste vernieuwing van Android 12 was het design. Google introduceerde Material You, een compleet nieuw uiterlijk voor het besturingssysteem. Zoals de naam al doet vermoeden kun je dit design helemaal naar eigen voorkeuren samenstellen. De volgende versie bouwt voort op Material You en krijgt geen grote designveranderingen.

Wel gaat het vergrendelscherm lichtelijk op de schop. Voortaan kun je de klok kleiner maken zodat de nadruk op binnengekomen meldingen komt te liggen. Verder wordt het vergrendelscherm iets toegankelijker. Je kunt bijvoorbeeld direct qr-codes vanaf het scherm scannen.

Ook tof: app-iconen houden vanaf Android 13 rekening met het thema dat jij hebt gekozen. Op die manier kun je het thema en de bijbehorende icoontjes makkelijker met elkaar laten matchen. Dit werkt nu ook met niet-Google apps, maar wel alleen op Google’s eigen Pixel-telefoons. De muziekspeler in je notificatiebalk kleurt nu ook mee met de artwork van het nummer.

2. Apps worden meertalig

Android 13 voegt vooral kleine, handige functies toe in plaats van revolutionaire vernieuwingen. Een voorbeeld hiervan is het feit dat apps straks meerdere talen spreken. In Android 13 kun je per app een andere taal instellen. Zo kun je WhatsApp bijvoorbeeld in het Spaans gebruiken terwijl Gmail volledig in het Engels met je communiceert.

3. Pushmeldingen worden minder pusherig

Ook handig: vanaf Android 13 gaan apps toestemming vragen voor pushmeldingen. Programma’s mogen je dus niet langer zomaar van dit soort notificaties sturen. Dat is natuurlijk hartstikke fijn want momenteel proberen appmakers soms iets te gretig om de aandacht van gebruikers te trekken.

4. Google Assistent zingt toontje lager

Ook de Google Assistent wordt straks iets minder opdringerig. Vanaf Android 13 kun je er namelijk voor kiezen om Googles stemhulp niet langer aan een fysieke knop gekoppeld te hebben.

Deze optie geldt alleen voor mensen die hun telefoon via knoppen (om terug, naar het thuisscherm en app-overzicht te gaan) onderaan het scherm bedienen. Wie momenteel de thuisknop lang ingedrukt houdt krijgt automatisch de Google Assistent te zien. Die optie kun je straks dus het zwijgen opleggen.

Lees verder: Dit zijn de eerste beelden van Android 13: 4 functies vallen op

google assistent snapshot gebruiken uitgelicht

5. Kies zelf welke bestanden apps mogen gebruiken

Google speelt met Android 13 onder meer in op de privacy en veiligheid van de gebruiker. Eén van de bijbehorende functies is het selecteren van specifieke bestanden. Daarmee geef je een app niet in één keer toegang tot al je foto-, video- en audiobestanden, maar selecteer je zelf welke wel of niet gebruikt mogen worden. Een app voor audiobewerking zou zo bijvoorbeeld niet langer bij je foto’s en video’s kunnen en een foto-bewerkingsapp niet meer bij je laatste spraak-memo.

6. Malware tegengaan

Als onderdeel van betere digitale veiligheid gaat Android 13 de strijd aan met malware-apps. Applicaties die niet via Google’s eigen Play Store gedownload worden, krijgen niet automatisch meer toegang tot de toegankelijkheidsopties. Daarmee krijgt een app namelijk meer toegang tot de interne gegevens van een smartphone.

Om misbruik te voorkomen, moet de gebruiker nu zelf toestemming geven voor een “niet Play Store-app” om de toegankelijkheidsopties te gebruiken. Zo zijn malware-virussen hopelijk sneller buiten de deur te houden.

7. Simpelere Play Store

De Play Store, Google’s digitale app-winkel, gaat op de schop. Dat betekent dat het een overzichtelijker uiterlijk krijgt. Zo zou de Play Store simpeler en opgeruimder zijn. Wij hopen dat het bijdraagt aan makkelijkere navigatie door de winkel en betere aanbevelingen.

8. Zelf je zaklamp regelen

“Kon dat nog niet?” Dat was onze eerste reactie toen we hoorden dat je met Android 13 de felheid van je zaklamp kunt regelen. Mishaal Rahman, een Android-ontwikkelaar en journalist, ontdekte de nieuwe functie.

Nu is het nog zo dat de zaklamp van je telefoon slechts één stand heeft: die van volledige felheid. Straks komt daar waarschijnlijk een ‘slider’ voor in de plaats, net zoals je bijvoorbeeld het volume van muziek kunt bedienen.

9. Bluetooth wordt efficiënter

Een andere kleine, maar handige functie van Android 13 heeft met bluetooth te maken. Je gebruikt dit signaal om bijvoorbeeld via draadloze oordoppen naar muziek te luisteren.

Android 13 ondersteunt een nieuwe functie, LC3 genaamd, waardoor bluetooth-verbindingen minder stroom verbruiken. En dat is nog niet alles, want ook de audiokwaliteit gaat erop vooruit.

Sennheiser Momentum True Wireless 3 vs True Wireless 2

10. Beter voor tablets

Tot slot komt Android 13 voor tablets ook met verbeteringen. Gebruik je bijvoorbeeld een stylus? Dan kun je je pols vanaf deze update gewoon op het scherm laten rusten. Het scherm zou dat dan niet als aanraking registreren. Dat scheelt een hoop tijdens het maken van aantekeningen of schetsen.

Ook de multitask-modus zou makkelijker moeten worden. Door simpelweg een app van de homepagina naar de zijkant van het scherm te slepen, activeer je de multitask-modus. Zo gebruik je gemakkelijk twee apps tegelijkertijd naast elkaar.

Kan ik Android 13 downloaden op mijn smartphone?

Dat is momenteel nog niet duidelijk. Zodra Google de definitieve versie uitbrengt gaan fabrikanten ermee aan de slag om de software-update naar hun smartphones te brengen.

Welke telefoons bijgewerkt worden en afvallen, moet nog blijken. Indien je de afgelopen één à twee jaar een relatief prijzige telefoon hebt gekocht, maak je een kans om de update te ontvangen. Samsung en Nokia regelen dit over het algemeen vlotter dan pak ‘m beet Motorola. Het hangt er wel vanaf welk toestel je hebt.

Over het algemeen werken fabrikanten vooral hun (recente) toptoestellen bij met de nieuwste software. Gelukkig geven telefoonmakers ook steeds vaker vooraf duidelijkheid over de updatestructuur. Op die manier weet je voor aanschaf precies hoeveel nieuwe softwareversies het toestel ontvangt.

Samsung maakte bijvoorbeeld bekend smartphones vier jaar ondersteuning mee te geven. OnePlus heeft ook beloofd (dure telefoons) langer te voorzien van updates.

Lees ook: Overzicht: deze toestellen krijgen (waarschijnlijk) de Android 12-update

xiaomi 12 review

Android 13 downloaden: zo ziet het schema eruit

De publieke bèta van Android 13 is al te downloaden, mits je een Google Pixel-telefoon hebt. Tegen de verwachtingen in bracht Google de publieke testversie al voor de I/O-conferentie uit. In onderstaand artikel lees je wanneer je de Android 13-bèta kunt downloaden:

Let wel op, want het gaat hier dus om een testversie. Er kunnen fouten in de software aanwezig zijn. Het is dus niet aan te raden om deze bèta te installeren op een telefoon die je dagelijks nodig hebt.

De definitieve versie, die iedereen met een (ondersteunde) telefoon kan downloaden, komt vermoedelijk rond augustus of september. Bij iedere nieuwe Android-versie vallen oudere smartphones af, maar het is nog de vraag welke toestellen Android 13 te zijner tijd kunnen downloaden.

Verder lezen: Zo installeer je de Android 13-bèta op je Google Pixel

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws rondom Android 13? Meld je dan gratis aan voor de Android Planet-nieuwsbrief, of download onze (eveneens gratis) app. Onze redactie zit bovenop al het Android 13-nieuws.

AndroidPlanet.nl

BigSpark

Gratis via Google Play
Android 12 review: de grootste voor- en nadelen van de update
Heeft dit artikel je geholpen?

Android 13 archief

Bekijk archief (46 artikelen)

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu