De Samsung Galaxy S23 Ultra nú hoge korting + € 200 cashback

Android 13: Alles over dé Android-update van 2022

Android 13

Android 13 is dé Android-update van 2022. Wat zijn de functies en heb jij hem al? Op deze pagina vind je alle informatie over de nieuwe Android-versie op een rij.

Het laatste nieuws over Android 13:

Android 13 review: alle vernieuwingen op een rij

Dit is Android 13

De nieuwe versie van Android verscheen 15 augustus 2022. Deze opvolger van Android 12 zet vooral de puntjes op de i en bouwt voort op het fundament van zijn voorganger.

Tijdens Google I/O in mei 2022 kondigde Google officieel Android 13 aan. Daarbij werden verschillende functies gepresenteerd en geruchten bevestigd. In dit artikel lees je precies welke functies dat zijn.

1. Zelfde design, nieuwe icoontjes

De grootste vernieuwing van Android 12 was het design. Google introduceerde Material You, een compleet nieuw uiterlijk voor het besturingssysteem. Zoals de naam al doet vermoeden kun je dit design helemaal naar eigen voorkeuren samenstellen. De Android 13 bouwt voort op Material You en doet geen grote designveranderingen.

Android 13 review

Wel verandert het vergrendelscherm lichtelijk. Je kunt de klok kleiner maken zodat de nadruk op binnengekomen meldingen komt te liggen. Verder wordt het vergrendelscherm iets toegankelijker. Je scant bijvoorbeeld direct qr-codes vanaf het scherm.

Ook tof: app-iconen houden vanaf Android 13 rekening met het thema dat jij hebt gekozen. Op die manier kun je het thema en de bijbehorende icoontjes makkelijker met elkaar laten matchen. Dit werkte eerder ook met niet-Google apps, maar wel alleen op Google’s eigen Pixel-telefoons. De muziekspeler in je notificatiebalk kleurt ook mee met de artwork van het nummer.

2. Apps worden meertalig

Android 13 voegt vooral kleine, handige functies toe in plaats van revolutionaire vernieuwingen. Een voorbeeld hiervan is het feit dat apps meerdere talen spreken. In Android 13 kun je per app een andere taal instellen. Zo kun je WhatsApp bijvoorbeeld in het Spaans gebruiken terwijl Gmail volledig in het Engels met je communiceert.

android 13 app-talen uitg

3. Pushmeldingen worden minder pusherig

Ook handig: vanaf Android 13 vragen apps toestemming voor pushmeldingen. Programma’s mogen je dus niet langer zomaar van dit soort notificaties sturen. Dat is natuurlijk hartstikke fijn want momenteel proberen appmakers soms iets te gretig om de aandacht van gebruikers te trekken.

4. Google Assistent zingt toontje lager

Ook de Google Assistent is iets minder opdringerig. Vanaf Android 13 kun je er namelijk voor kiezen om Googles stemhulp niet langer aan een fysieke knop gekoppeld te hebben.

Deze optie geldt alleen voor mensen die hun telefoon via knoppen (om terug, naar het thuisscherm en app-overzicht te gaan) onderaan het scherm bedienen. Wie momenteel de thuisknop lang ingedrukt houdt krijgt automatisch de Google Assistent te zien. Die optie kun je straks dus het zwijgen opleggen.

Lees verder: Dit zijn de eerste beelden van Android 13: 4 functies vallen op

google assistent snapshot gebruiken uitgelicht

5. Kies zelf welke bestanden apps mogen gebruiken

Google speelt met Android 13 onder meer in op de privacy en veiligheid van de gebruiker. Eén van de bijbehorende functies is het selecteren van specifieke bestanden. Daarmee geef je een app niet in één keer toegang tot al je foto-, video- en audiobestanden, maar selecteer je zelf welke wel of niet gebruikt mogen worden. Een app voor audiobewerking kan zo bijvoorbeeld niet langer bij je foto’s en video’s en een foto-bewerkingsapp niet meer bij je laatste spraak-memo.

6. Malware tegengaan

Als onderdeel van betere digitale veiligheid gaat Android 13 de strijd aan met malware-apps. Applicaties die niet via Google’s eigen Play Store gedownload worden, krijgen niet automatisch toegang tot de toegankelijkheidsopties. Daarmee krijgt een app namelijk meer toegang tot de interne gegevens van een smartphone.

Om misbruik te voorkomen, moet de gebruiker zelf toestemming geven voor een “niet Play Store-app” om de toegankelijkheidsopties te gebruiken. Zo zijn malware-virussen hopelijk sneller buiten de deur te houden.

7. Simpelere Play Store

De Play Store, Google’s digitale app-winkel, ziet er anders uit. Dat betekent een overzichtelijker uiterlijk. Zo is de Play Store simpeler en opgeruimder. Het draagt bij aan makkelijkere navigatie door de winkel en betere aanbevelingen.

Android 13

8. Zelf je zaklamp regelen

“Kon dat nog niet?” Dat was onze eerste reactie toen we hoorden dat je met Android 13 de felheid van je zaklamp kunt regelen. Mishaal Rahman, een Android-ontwikkelaar en journalist, ontdekte de nieuwe functie.

Eerder was het nog zo dat de zaklamp van je telefoon slechts één stand heeft: die van volledige felheid. Nu komt daar een ‘slider’ voor in de plaats, net zoals je bijvoorbeeld het volume van muziek kunt bedienen.

9. Bluetooth wordt efficiënter

Een andere kleine, maar handige functie van Android 13 heeft met bluetooth te maken. Je gebruikt dit signaal om bijvoorbeeld via draadloze oordoppen naar muziek te luisteren.

Android 13 ondersteunt een nieuwe functie, LC3 genaamd, waardoor bluetooth-verbindingen minder stroom verbruiken. En dat is nog niet alles, want ook de audiokwaliteit gaat erop vooruit.

Sennheiser Momentum True Wireless 3 vs True Wireless 2

10. Beter voor tablets

Tot slot komt Android 13 voor tablets ook met verbeteringen. Gebruik je bijvoorbeeld een stylus? Dan kun je je pols vanaf deze update gewoon op het scherm laten rusten. Het scherm registreert dat dan niet als aanraking. Dat scheelt een hoop tijdens het maken van aantekeningen of schetsen.

Ook de multitask-modus is makkelijker geworden. Door simpelweg een app van de homepagina naar de zijkant van het scherm te slepen, activeer je de multitask-modus. Zo gebruik je gemakkelijk twee apps tegelijkertijd naast elkaar.

Kan ik Android 13 downloaden op mijn smartphone?

Om erachter te komen of jouw smartphone klaar is voor Android 13, ga je naar de instellingen-app. Daar scroll je naar ‘Over de telefoon’ en selecteer je ‘Software-update’ of iets wat daar op lijkt (afhankelijk van het merk smartphone). Je telefoon checkt dan of er een update klaarstaat.

De meeste smartphones die Android 13 ontvangen zijn onderhand als geüpdatet. Check dus zeker even je instellingen. Zie je geen Android-update klaarstaan? Check dan het updatebeleid van je fabrikant. Op die manier weet je precies hoeveel nieuwe softwareversies het toestel ontvangt.

Samsung maakte bijvoorbeeld bekend smartphones vier jaar ondersteuning mee te geven. OnePlus heeft ook beloofd (dure telefoons) langer te voorzien van updates.

Lees ook: Overzicht: deze toestellen krijgen (waarschijnlijk) de Android 13-update

xiaomi 12 review

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws rondom Android 13? Meld je dan gratis aan voor de Android Planet-nieuwsbrief, of download onze (eveneens gratis) app. Onze redactie zit bovenop al het Android 13-nieuws.

AndroidPlanet.nl

BigSpark

Gratis via Google Play
Heeft dit artikel je geholpen?

Android 13 archief

Bekijk archief (67 artikelen)

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu