De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Hands-on met de Sony Xperia XA2, XA2 Ultra en Xperia L2

Thomas Haenen
8 januari 2018, 10:01
4 min leestijd
Hands-on met de Sony Xperia XA2, XA2 Ultra en Xperia L2

Met de Sony Xperia XA2, Xperia XA2 Ultra en Xperia L2 biedt Sony vertrouwde goede hardware, eindelijk verpakt in een fris nieuw design. Android Planet probeert de drie toestellen alvast uit.

Lees verder na de advertentie.

Check de Sony Xperia XA2 hands-on

Terwijl de meeste fabrikanten hun designs jaarlijks vernieuwen en verbeteren, hield Sony al zeer geruime tijd vast aan hetzelfde ontwerp met grote randen rond het scherm. Het werd een vast refrein in elke Sony-review: goede smartphones, maar dat design was onderhand wel erg verouderd. Dit jaar lijkt het bedrijf eindelijk naar de kritiek te hebben geluisterd, want de Xperia XA2 en XA2 Ultra hebben een vernieuwd design.

Aan de voorkant vind je nog steeds balken boven en onder het beeld, maar die zijn een flink stuk gekrompen ten opzichte van vorig jaar. Bovendien loopt het beeld helemaal door tot aan de zijkant. De scherpe rechte hoeken zijn bovendien vervangen door een aangename, gebolde zijkant. De XA2 is daarmee de eerste Xperia-telefoon in jaren die prettig in de hand ligt, en niet zomaar een stoer blok metaal is. Helemaal voorkantvullend is het scherm helaas niet, wel nog steeds duidelijk herkenbaar als een Sony-toestel. De 5,2 inch-XA2 is nog aardig handzaam, maar de XA2 Ultra met zijn 6 inch-scherm is lichtelijk aan de lompe kant.

Voorheen verwerkte Sony de vingerafdrukscanner in de powerknop op de zijkant. Door het scherm dat doorloopt tot aan de zijkant, is dat nu niet meer mogelijk. In plaats daarvan zit de scanner, net als bij de meeste fabrikanten, achterop. De scanner heeft een kleine inkeping en is daardoor makkelijk op de tast te vinden. Ook heeft deze een gezonde afstand van de camera, zodat je niet per ongeluk met je vinger in de weg zit. Revolutionaire stappen zijn het niet, maar desalniettemin is het een welkome verbetering.

Vlotte camera met 4K

Achterop zit een 23 megapixel-camera, met ondersteuning voor slowmotion en filmen in 4K. Die schiet op het eerste gezicht mooie foto’s, al hebben we hem niet uitgebreid kunnen testen. In een situatie met voldoende licht maakt de camera snel foto’s die er kleurecht en scherp uit zien. Voorop zit een 8 megapixel-camera met een extra wijde lens, waardoor je gemakkelijk groepsfoto’s schiet.

Sony Xperia XA2 hands-on

In de camera-app kies je tussen ‘gewone’ selfies en groepsfoto’s. Bij die laatste optie lijkt het beeld een beetje op een fisheye-foto met licht-vertekende perspectieven, maar wel kregen we moeiteloos vier mensen tegelijk in beeld. Bij de Xperia XA2 Ultra zit zelfs een dubbele selfiecamera voorop, met een tweede 16 megapixel-lens die optische beeldstabilisatie ondersteunt. Dat voorkomt trillende beelden als je met deze camera filmt.

Sterke Android-basis

De basis van de Xperia XA2 Ultra is goed op orde, zoals we van Sony gewend zijn. De Snapdragon 630-chip is krachtig en wordt bijgestaan door 3GB RAM in de Xperia XA2 en 4GB werkgeheugen in de XA2 Ultra. Omdat Sony bovendien maar weinig aanpassingen maakt aan Android, loopt alles extra vlot. Ook de opslagruimte (32GB) is ruim bedeeld. Het apparaat loopt op Android 8.0 (Oreo), waarmee het bedrijf een streepje voorheeft op de concurrentie. De Samsung Galaxy A8, een andere midrange smartphone die binnenkort verschijnt, moet nog het steeds met Android 7.1 (Nougat) doen.

Sony Xperia L2 hands-on

Sony kennen we al jaren als een zeer betrouwbare Android-fabrikant. De toestellen van het bedrijf hebben goede camera’s, hele fijne software en hardware die meer dan krachtig genoeg is. Helaas was het design al te lang een flinke afknapper. Met de Xperia XA2 pakt Sony dat eindelijk aan. Het meest flitsende vlaggenschip is het nog steeds niet, maar de tijd van lompe bakbeesten lijkt eindelijk voorbij. Dat alleen al maakt van de Sony Xperia XA2 en XA2 Ultra veelbelovende toestellen om in de gaten te houden.

Sony Xperia L2: goedkoper maar ruim bemeten

De Xperia L2 is het instapmodel van de reeks. Met een adviesprijs van 249 euro is het de goedkoopste smartphone die de fabrikant op dit moment aanbiedt. Toch moet je de L2 zeker niet onderschatten qua hardware. Het is de opvolger van de Xperia L1 uit 2017, ook een vrij compleet toestel. Zo heeft de L2 een groot 5,5 inch-scherm met een hd-resolutie. Achterop is een vingerafdrukscanner te vinden. Het toestel heeft bovendien een hele ruime 32GB opslagruimte en 3GB werkgeheugen.

Het design is iets minder premium. De behuizing voelt nog steeds goed en stevig aan, maar dit keer zitten er wel (kleine) randen bij de zijkant. Achterop vind je een 13 megapixel-camera die best goede foto’s lijkt te schieten. De camera wist snel scherp te stellen en maakte heldere foto’s. Ook de 8 megapixel-camera voorop schiet goede selfies en heeft net als de Xperia XA2 een extra wijde lens voor groepsfoto’s.

Helaas zijn er wel een paar pijnpuntjes. Zo loopt het toestel nog op Android 7.1, en kon Sony ons niet vertellen of en wanneer een Android 8.0-update voor de L2 verschijnt. Dat is jammer, want Sony is doorgaans relatief snel met updates. De Xperia XZ1 en XZ1 Compact van vorig jaar waren nog de allereerste smartphones met Android 8.0. Ook is de MediaTek-chipset in de L2 net wat minder krachtig dan de Snapdragon 430 in andere instapmodellen. Mogelijk valt dat in de praktijk wel mee, want tijdens onze korte test was het toestel aardig vlot.

Lees het laatste nieuws over Sony

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Sony Xperia L2
Sony Xperia L2

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu