De Samsung Galaxy S23 Ultra nú hoge korting + € 200 cashback

Sony Xperia XA2 review: goede middenklasser is geen eerste keus

Thomas Haenen
11 april 2018, 19:15
6 min leestijd
Sony Xperia XA2 review: goede middenklasser is geen eerste keus

Reviewscore

7

Dit voorjaar woedt er een verhitte strijd tussen verschillende midrange smartphones. Sony hoopt op te vallen met de Xperia XA2, voorzien van een nieuw design en 4K-camera. Of dat genoeg is, lees je in deze Sony Xperia XA2 review.

Lees verder na de advertentie.

Lees onze Sony Xperia XA2 review

Vanaf deze maand liggen de Sony Xperia XZ2 en XZ2 Compact in de winkels, maar het Japanse bedrijf heeft ook oog voor iets goedkopere smartphones. Onlangs verscheen de Xperia XA2, een toestel voor het middensegment. Met een adviesprijs van 349 euro is hij een stuk betaalbaarder, toch ben je voorzien van enkele typische Sony-features zoals een camera met veel megapixels en de nieuwste versie van Android.

sony xperia xa2 review

De concurrentie in deze prijsklasse is de laatste tijd enorm heftig geworden. Veel fabrikanten bieden inmiddels complete, krachtige smartphones met onderscheidende features, voor een relatief lage prijs. Of Sony zichzelf weet te onderscheiden, lees je in deze Xperia XA2 review. De Sony Xperia XA2 Ultra, die gelijktijdig verscheen, heb ik niet kunnen testen. Deze telefoon heeft een groter scherm en dubbele selfiecamera, maar is verder vrijwel identiek. Wel betaal je er een paar tientjes meer voor.

Eindelijk een nieuw design, maar met matig scherm

Terwijl de meeste fabrikanten hun designs jaarlijks vernieuwen en verbeteren, hield Sony al zeer geruime tijd vast aan hetzelfde ontwerp, dat zich kenmerkte door de forse randen rond het scherm. Het werd een vast refrein in elke Sony-review: goede smartphones, maar dat design was onderhand erg verouderd. Dit jaar lijkt het bedrijf eindelijk naar de kritiek te hebben geluisterd, want de Xperia XA2 heeft een ander uiterlijk.

sony xperia xa2 review

Sony heeft de randen aan de zijkanten van het scherm volledig weggewerkt. Het glas bovenop heeft een lichte kromming, waardoor het bovendien een beetje lijkt alsof het beeld gebogen is. Helemaal voorkantvullend is het echter niet, want de balken boven en onder het beeld zijn relatief fors. Bovendien is de XA2 10 met millimeter behoorlijk dik. Hoewel je zou verwachten dat een 5,2 inch-smartphone relatief handzaam is, valt dit in de praktijk nogal tegen.

Helaas is het scherm van een wat teleurstellende kwaliteit. De full hd-resolutie is scherp, maar in helderheid en kleurreproductie stelt Sony teleur. In de zon is de XA2 zelfs op volle helderheid moeilijk af te lezen. Bovendien heeft alles een blauwe tint. Zelfs met een witte achtergrond zie je altijd een blauwe waa. De Play Store, felgroen op een mooi smartphonescherm, heeft een bedompte, haast bruingroene tint op de XA2.

Vlotte hardware, opgeruimde software

De basis van de Xperia XA2 is echter goed op orde, zoals we van Sony gewend zijn. De Snapdragon 630-chip is krachtig en wordt bijgestaan door 3GB RAM. Omdat Sony bovendien maar weinig aanpassingen maakt aan Android, loopt alles lekker vlot. De vingerafdrukscanner zit achterop en ontgrendelt – zoals je zou verwachten – snel.

Er is standaard 32GB opslagruimte aanwezig, waarvan ongeveer 20GB beschikbaar is voor de gebruiker. Sommige concurrenten bieden al 64GB aan in deze prijsklasse en hoewel dat zeker welkom was geweest, is 20GB nog altijd genoeg voor een flink aantal apps en foto’s. Bovendien is er plek voor een micro-sd-geheugenkaartje, mocht je meer opslagruimte nodig hebben.

Sony’s interface blijft lekker dicht bij stock-Android, waardoor je een software met weinig fratsen en frisse menu’s voorgeschoteld krijgt. Bovendien is het bedrijf lekker snel met updates: de XA2 loopt op Oreo en ontvangt twee jaar lang maandelijkse beveiligingsupdates. Het grootste pijnpunt zijn de meegeleverde apps, waaronder de Amazon-app en een virusscanner. Die kunnen alleen uitgeschakeld worden, en zijn niet te verwijderen.

Camera presteert wisselvallig

Achterop zit een 23 megapixel-camera, met volgens Sony dezelfde lenzen die het tot voor kort enkel gebruikte in zijn vlaggenschepen. Helaas zijn Sony’s smartphones vaak niet het allersterkste als het om fotografie gaat. Veel gaat wel goed. Zo zijn de buitenfoto’s die ik maakte rijk in kleur, en springen alle details er goed uit.

Van dichtbij merk je echter al gauw dat sommige objecten toch wat onscherp in beeld komen. Daarnaast zijn foto’s gauw overbelicht, vooral als je binnen fotografeert. Veel van de kiekjes die ik maakte was ik heel tevreden mee, en voor Instagram is het een ruime voldoende. In deze prijsklasse zijn echter betere smartphonecamera’s te vinden. Daarmee is de Xperia XA2-camera simpelweg niet goed genoeg om onderscheidend te zijn.

Leuke extra is dan wel de ondersteuning voor slowmotion, waarmee je 120 frames per seconde kan filmen. Superslowmotion zoals op de Xperia XZ2 ontbreekt, maar het is nog altijd genoeg om in veel detail enkele toffe actieshots te maken.

De camera voorop de Xperia XA2, van 8 megapixel, stelt wat teleur. Selfies zijn onscherp en onderbelicht. Nu ben ik misschien geen supermodel, maar zelfs met veel moeite weet ik geen mooie selfie te maken met de XA2. Klein goedmakertje is de groothoeklens, waarmee je groepsselfies schiet. Daarmee lijkt het beeld een beetje op een fisheye-foto met licht-vertekende perspectieven, maar wel kregen we moeiteloos vier mensen tegelijk in beeld.

Accuduur: ruime voldoende

Het voordeel van de relatief lompe behuizing van de Xperia XA2: er past een grote accu in, met een capaciteit van liefst 3300 mAh. Dat is iets meer dan we gewoonlijk zien bij smartphones van dit formaat. Het is dan ook meer dan genoeg voor een volle dag bij normaal gebruik.

sony xperia xa2 review

Hoewel de Xperia XA2 snel opladen ondersteunt, levert Sony daarvoor niet de vereiste kabel mee. Die moet je los kopen voor een paar tientjes. De meegeleverde kabel is wat traag: na een half uur opladen zat de accu slechts 30 procent vol. We begrijpen dat Sony ergens op moet besparen, maar het blijft jammer.

Alternatieven

De Sony Xperia XA2 heeft een adviesprijs van 349 euro, maar is bij sommige winkels inmiddels al voor een paar tientjes minder te vinden. In deze prijsklasse is er dit voorjaar hevige concurrentie van grote namen, met onder andere de Nokia 7 Plus, Samsung Galaxy A8 en Huawei P Smart.

De Samsung Galaxy A8 heeft ook een voorkantvullend design, maar is een stuk slanker dan Sony’s smartphone. Hoewel de adviesprijs oorspronkelijk 499 euro was, ontlopen de A8 en XA2 elkaar inmiddels nog maar nauwelijks. De A8 moet het echter vooral van zijn design hebben: het toestel loopt nog op het verouderde Android Nougat en heeft een kleinere accu.

Nokia weet Sony dan weer wel af te troeven op nagenoeg elk gebied. Zo heeft de Nokia 7 Plus een groter scherm, meer opslagruimte, dubbele camera en accu die langer meegaat. Het enige nadeel is de prijs, die met 399 euro wat hoger ligt. Een iets betere deal biedt Huawei met de P Smart. Ruim honderd euro goedkoper dan de Sony Xperia XA2 en een tikkeltje minder krachtig, maar wel voorzien van dubbele camera’s aan beide kanten en meer opslagruimte (64GB).

Conclusie Sony Xperia XA2 review

Sony weet met de Xperia XA2 een hele degelijke midranger neer te zetten. De accuduur is goed, de hardware loopt soepel en met Sony ben je doorgaans verzekerd van relatief snelle Android-updates. Daarmee is de basis een heel eind op orde.

Helaas komt het toestel niet zonder schrammen over de streep. Zo is het beeldscherm ondermaats. Zelfs op maximale helderheid oogt het display donker en de kleurechtheid stelt ook teleur. Ook de camera’s zijn redelijk, maar niet geweldig: vooral binnenfoto’s, selfies en detailopnames stellen wat teleur. Dat had een paar jaar geleden in dit prijssegment nog gekund, maar nu koop je voor dezelfde adviesprijs ook smartphones met slankere designs, betere camera’s en mooiere schermen. De Xperia XA2 is een goede smartphone, maar is geen eerste keus.

Sony Xperia XA2 review

Van plan om de Sony Xperia XA2 te kopen? Check onze prijsvergelijker voor Xperia XA2 met abonnement of kies voor een losse Xperia XA. De adviesprijs bedraagt 349 euro, maar de telefoon is al voor een aantal tientjes minder verkrijgbaar.

Sony Xperia XA2

Sony Xperia XA2 prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 233,-

Bekijken
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Sony Xperia XA2
Sony Xperia XA2

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu