De Sony Xperia XZ2 en XZ2 Compact zijn op papier de meest interessante smartphones die de Japanse fabrikant sinds jaren heeft uitgebracht. Maar weten ze zich ook genoeg te onderscheiden, en overtuigen ze tijdens dagelijks gebruik?
Lees verder na de advertentie.
Aan de slag met de Xperia XZ2 en XZ2 Compact
Waar de meeste fabrikanten hun smartphone-ontwerp jaarlijks omgooien, was hier bij Sony de afgelopen jaren geen sprake van. Het bedrijf hield krampachtig vast aan het ‘OmbiBalance’-design, dat zich kenmerkt door de rechte hoeken, platte achterkant en flinke bezels rondom het scherm. Dat design oogde ooit mooi, maar was inmiddels al geruime tijd aan vervanging toe.
Met de Xperia XZ2 en XZ2 Compact is Sony eindelijk overstag gegaan en introduceert het een nieuw uiterlijk. Het bedrijf heeft ook op andere fronten echter niet stilgezeten. Bovendien is Sony met de Compact-reeks nog vrijwel de enige fabrikant die kleine smartphones uitbrengt. De twee smartphones kunnen zich op veel gebieden aardig meten met de top, maar schieten nog steeds tekort op enkele cruciale punten.
Design: eindelijk vernieuwing
Vrijwel elk aspect van het design is dit jaar op de schop gegaan, en dat maakt het gelijk de grootste verbetering. De behuizing is bij de XZ2 van glas en dat geeft de smartphone een frisse look. Door de glazen behuizing ondersteunt de smartphone ook draadloos opladen; een handige feature die we ook op de toptoestellen van Samsung, LG en Apple zien. Wel krast de behuizing snel, een hoesje is dus aan te raden.

De behuizing van de Xperia XZ2 Compact is niet van glas, maar van plastic. Voor een telefoon van 599 euro is dat jammer, maar hij voelt erg stevig aan en de plastic behuizing heeft als voordeel dat ‘ie niet zo snel krast en vingervlekken toont. De knoppenindeling is verder op beide smartphones hetzelfde. Aan de rechterkant zitten de volume- en aan/uit-knop, met daaronder een apart knopje om de camera te openen.
Het nieuwe design is absoluut een verbetering, maar de telefoons voelen door de gebolde achterkant wat lomp aan. Met een dikte van 11,1 millimeter en gewicht van 198 gram is de Xperia XZ2 een forse jongen. De Compact is met 12,1 millimeter nog dikker. Het gewicht is nog niet eens zo’n heel groot probleem, maar beide toestellen hadden best wat dunner gemogen. Andere smartphones in deze prijsklasse weten vergelijkbare hardware in een kleinere behuizing te bieden. Zo zijn de Samsung Galaxy S9 en Huawei P20 Pro beide ongeveer 8 millimeter dik, met een gewicht van respectievelijk 163 en 180 gram. Wel fijn: de XZ2 en XZ2 Compact zijn IP68-gecertificeerd en daarmee stof- en waterdicht.
Helaas heeft Sony de koptelefoonaansluiting weggelaten. Volgens het bedrijf was dit nodig om het nieuwe design met dunnere schermranden mogelijk te maken. Een opvallende redenering: door de dikke behuizing zou je zeggen dat er genoeg ruimte is om de traditionele aansluiting te behouden. Sony levert wel een usb-c-adapter mee om hoofdtelefoons aan te sluiten, al kun je natuurlijk ook bluetooth gebruiken.
Onhandige vingerafdrukscanner
Door het nieuwe design zit de vingerafdrukscanner niet meer in de aan/uit-knop aan de zijkant, maar aan de achterkant onder de camera. Dat is in principe een logische positie, maar het probleem is dat de scanner te veel in het midden zit. Dat went na een aantal dagen, maar het zorgde er wel voor dat ik aanvankelijk continu mijn vinger op de cameralens legde. Sony had de camera beter iets hoger kunnen plaatsen, zodat de plek van de vingerafdrukscanner natuurlijker was geweest.
Op de Xperia XZ2 Compact is dit minder storend, omdat de scanner iets hoger zit en je vinger standaard op die plek rust. De vingerafdrukscanner werkt overigens prima, al is ‘ie niet zo snel als op andere toptoestellen. Een groot probleem is dat overigens niet.
Scherm en hardware: uitstekend
Het scherm van de Xperia XZ2 meet 5,7 inch en heeft een resolutie van 2160 bij 1080 pixels. Dit is op papier niet zo scherp als de QHD-schermen van veel concurrenten, maar in de praktijk zullen de meeste gebruikers het verschil niet merken. De ips-lcd-displays van de XZ2 en XZ2 Compact (van 5 inch) zien er goed uit, zijn in alle omstandigheden goed al te lezen en hebben prima kijkhoeken.
De bezels rond het scherm zijn geslonken, maar de Sony-toestellen zijn niet zo ‘randloos’ als bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S9 en Huawei P20 (Pro). Ook hier geldt: het is een flinke verbetering, maar het oogt allemaal wat minder futuristisch dan bij veel concurrenten. Bij de volgende Xperia-telefoons mag Sony wat dat betreft nog iets ambitieuzer zijn.
Sony doet het wél uitstekend als het gaat om de prestaties van zijn nieuwste toestellen. De Xperia XZ2 en XZ2 Compact zijn enorm rap en heel vloeiend in gebruik. Dat komt enerzijds doordat het bedrijf de animaties van Android iets versnelt, maar ook omdat de hardware simpelweg enorm krachtig is.
De XZ2 en XZ2 Compact zijn enorm rap
De Snapdragon 845-chip (met 4/6 GB RAM en 54GB) levert uitstekende prestaties en zorgt ervoor dat Android en alle apps als een zonnetje draaien. Overigens zit er geen verschil qua hardware tussen de XZ2 en XZ2 Compact. Beide telefoons zijn even snel, en het is knap dat Sony zoveel kracht ook in de kleine behuizing van de Compact heeft weten te proppen.
Software is toe aan een opfrisbeurt
Uit de doos draaien de Sony Xperia XZ2 en Xperia XZ2 Compact op Android 8.0 (Oreo) met Sony’s lichte skin eroverheen. De schil ligt dicht bij stock-Android, maar is de afgelopen jaren niet echt veranderd en daarom aan een opfrisbeurt toe. De app-drawer is nogal onoverzichtelijk, al kun je dit natuurlijk oplossen door een andere launcher te installeren. Wel is het vervelend dat Sony bloatware, zoals enkele Amazon-apps, en veel (onnodige) eigen apps meelevert.



Met de XZ en XZ2 Compact ben je wel verzekerd van veel en snelle updates. Sony heeft een goede reputatie als het gaat om updates en daar verdient het bedrijf een compliment voor. Tijdens mijn reviewperiode verschenen direct de nieuwste beveiligingspatches en Sony rolt deze de komende jaren maandelijks uit, zodat je goed beschermd blijft tegen kwetsbaarheden in Android.
Camera met focus op video
Naast het design probeert Sony zich ook te onderscheiden met de camera. Beide XZ2-toestellen hebben een 19 megapixel-camera aan de achterkant, maar geen extra lens zoals we dat tegenwoordig vaak zien. Die wordt vaak gebruikt bij het maken van portretfoto’s, maar een dergelijke functie zit gewoon op de XZ2 en XZ2 Compact en werkt redelijk. Het maken van portretfoto’s gaat snel en simpel en je hebt de mogelijkheid om achteraf de ‘sterkte’ van de vervaagde achtergrond aan te passen handig.



De prestaties van de camera zijn bij de meeste lichtomstandigheden prima. Foto’s ogen scherp, detailrijk en mooi van kleur, waarbij het ook fijn is dat de camera-app overzichtelijk is ingedeeld. Leg je de foto’s naast die van bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S9, Google Pixel 2 XL of Huawei P20 Pro, dan valt op dat beelden iets minder levendig ogen. Het verschil is bij veel daglicht echter klein. In het donker zijn de verschillen groter; de XZ2 en XZ2 Compact hebben zichtbaar moeite bij donkere omgevingen en kiekjes hebben daardoor meer ruis en uitgewassen kleuren.
Op het gebied van video zijn er genoeg opties aanwezig. Het is mogelijk om in 4K te filmen met ondersteuning voor hdr en dat levert mooie beelden op. Sony legt verder de nadruk op de slowmotionmodus, waar duidelijke voor- en nadelen aan kleven. Net als de Galaxy S9 en S9 Plus schiet de XZ2 (Compact) slowmotionbeelden in 960fps, maar in full-hd (1080p) in plaats van slechts 720p. Hierdoor ogen video’s aanzienlijk scherper en minder korrelig.
Er is geen automatische modus voor slowmotion
Het nadeel is dat het niet heel makkelijk is om goede slowmotionvideo’s vast te leggen. Dit komt vooral door het gebrek aan een automatische modus, die snelle bewegingen herkent en dan automatisch begint met filmen. Op de Xperia XZ2 en XZ2 Compact moet je handmatig op de knop drukken, en helaas zorgt dat er in veel gevallen voor dat je net iets te laat bent. Doe je het wel goed, dan ziet het er erg tof uit.
Accuduur van anderhalve dag
Met capaciteiten van 3180 en 2870 mAh zijn de accu’s van de Sony-toestellen niet enorm groot, maar door slimme optimalisaties en de relatief zuinige Snapdragon 845-chip kom je (ook met intensief gebruik) met gemak de dag door. Bij normaal gebruik ging de accu zo’n anderhalve dag mee, met een scherm-aan-tijd van ruim vijf uur. Doe je het het rustiger aan, zoals bij een rustig weekend, dan is twee dagen zonder opladen haalbaar.
Alleen de Xperia XZ2 heeft een snellader
Beide toestellen ondersteunen Quick Charge 3.0, maar alleen de grotere XZ2 wordt met een snellader meegeleverd. Dat is slordig, want bijna iedere Android-telefoon heeft tegenwoordig een rappe oplader. Daar komt bij dat er ook geen draadloos opladen aanwezig is op de Compact: dat kan alleen met de glazen behuizing van de reguliere XZ2. Dit werkt overigens met elke draadloze lader die de Qi-standaard ondersteunt.
Conclusie Xperia XZ2 en XZ2 Compact review
De Xperia XZ2 en XZ2 Compact zijn goede telefoons, waar helaas wel het genoeg op aan te merken is. Zo zijn de toestellen – ondanks het vernieuwde uiterlijk – aan de dikke kant en is de Compact nog van plastic gemaakt. Daarnaast is de vingerafdrukscanner wat onhandig geplaatst, heeft alleen de XZ2 draadloos opladen en kunnen de camera’s zich niet meten met die van de concurrentie.
Duidelijke voordelen zijn het goede scherm, de vlotte hardware en schone software met snelle updates. Met een adviesprijs van 799 euro is de Xperia XZ2 alleen iets te duur om ‘m aan te kunnen raden. Wacht daarom liever tot hij in prijs is gezakt. De Xperia XZ2 Compact heeft grotendeels dezelfde voor- en nadelen, maar is door zijn formaat ideaal voor liefhebbers van handzame smartphones, en met een prijs van 599 euro ook een stuk aantrekkelijker.
Sony Xperia XZ2 of XZ2 Compact kopen
Via onze prijsvergelijker vind je de beste aanbiedingen voor de Xperia XZ2 met abonnement, of losse Xperia XZ2. De Xperia XZ2 Compact kost los 599 euro, maar hij is ook met een abonnement verkrijgbaar.

Sony Xperia XZ2 prijzen vergelijken
Bekijk product