De kwaliteit van smartphonecamera’s wordt steeds beter, waardoor het aantrekkelijker is om kiekjes over te zetten naar je desktop. Bijvoorbeeld om ze uit te printen of ruimte op je toestel vrij te maken.
Lees verder na de advertentie.
Zo kun je met Android foto’s uitwisselen
Er zijn verschillende manieren om vanaf je Android foto’s over te zetten naar een Windows-pc of Mac. Wel is het met Windows al snel iets makkelijker dan met een Mac, die meer ingespeeld is op iOS en Apple-producten.
Op zoek naar een nieuw toestel om mooiere foto’s mee te schieten? Check dan ons Android smartphone overzicht met de beste devices van dit moment!
1. Via bluetooth

Bluetooth is sowieso op elke smartphone te vinden, maar ook op je desktop of laptop wordt het steeds vaker ondersteund. De feature is met de jaren ook nog eens sneller geworden, wat het overzetten van foto’s eenvoudiger maakt. Werk je op een Windows-computer, open dan het startmenu en zoek naar ‘bluetooth’ voor de bluetooth-instellingen.
Je krijgt nu meerdere opties te zien. Kies voor ‘Bestand ontvangen’. Er opent zich een nieuw scherm waarin staat ‘Wachten op een verbinding’. Zet bluetooth aan op je Android, ga naar de Galerij-app en selecteer de foto’s die je wilt overzetten. Kies vervolgens voor ‘Delen’ en selecteer de bluetooth-optie. Je kunt nu kiezen met welk apparaat je de bestanden wilt delen. Nu moet je even wachten tot op je desktop de melding ‘Het ontvangen bestand opslaan’ verschijnt. Nog even voor voltooien kiezen en alles is geregeld.
Op een Mac werkt dit eigenlijk hetzelfde. Kies bij de instellingen voor ‘bluetooth aan’ en vervolgens voor ‘blader door apparaat’. Nu kun je de foto’s kiezen die je wilt kopiëren naar je Mac. Houd er wel rekening mee dat bestanden overzetten via bluetooth een stuk trager werkt dan via usb of wifi.
2. Via usb (Windows)
Nog zo’n voor de hand liggende manier is om je Android via de usb-kabel te verbinden met je desktop. Dat is natuurlijk lekker simpel: sluit de kabel aan op je telefoon aan de ene kant, en je laptop of computer aan de andere kant. Veeg vervolgens de notificatiebalk van je Android omlaag, tik op de melding ‘USB voor…’ en selecteer ‘Bestanden overzetten (MTP)’.
Vervolgens wordt op je computer het venster ‘Bestandsoverdracht’ geopend. Daarnaast wordt je mobiele apparaat getoond in het overzicht van ‘Apparaten en stations’ in Verkenner. Hier kun je net als bij een normale usb-stick bestanden verplaatsen, kopiëren, plakken en verwijderen.
3. Via usb (Mac)
Bestanden overzetten naar de Mac vanaf je Android is via usb net iets uitdagender. Om dit succesvol te laten verlopen, dien je allereerst Android File Transfer op je Mac te installeren. Dit is een programma van Google om bestandsoverdracht via een usb-verbinding van Android naar de Mac te mogelijk te maken. De installatie hoef je maar één keer uit te voeren. Vervolgens wordt de app iedere keer automatisch geopend als je je Android aansluit.
Vervolgens sluit je je Android aan met behulp van de usb-kabel. Veeg op je toestel het de notificatiebalk omlaag en selecteer de melding ‘USB voor…’ en vervolgens ‘Bestanden overzetten’. Er wordt een Android File Transfer-venster geopend waarin je naar hartenlust bestanden kunt selecteren, verplaatsen en verwijderen.
Vanaf je Android foto’s delen met je Mac is uitdagender
4. Via de cloud
Niet iedereen is tevreden over Android File Transfer of heeft zin om te knoeien met kabeltjes en bluetooth. Het is ook mogelijk om via wifi bestanden uit te wisselen met je pc of Mac. Voordeel van deze manier van uitwisselen is dat je de foto’s overal bij je draagt en kunt openen. Of dit nu op iOS, Android, Windows, desktop of Mac is. Je kunt kiezen voor standaard-apps als Google Drive, Dropbox of iCloud, maar er zijn ook diensten ontwikkeld speciaal voor het delen van foto’s en video’s zoals Google Foto’s of AirDroid.

De eerste vereist slechts een app op je Android en het gebruik van de online cloud-omgeving op je Mac of desktop. Leuke bijkomstigheid is dat Google Foto’s ook mogelijkheden biedt voor het opschonen van je telefoon of het maken van leuke collages en filmpjes van een speciale gebeurtenis.
Tot slot zijn er apps als AirDroid. Eigenlijk zijn die er niet specifiek voor het delen van foto’s, maar met een dergelijke app kun je veel meer van je Android besturen vanaf je computer. Zo is het mogelijk om sms’jes te versturen of te WhatsAppen en kun je screenshots van je Android maken op je desktop.
Lees het laatste nieuws over Android
- Android-tips: hoe surf je extra veilig en anoniem online? (18-3)
- In 4 stappen controleren welke Android-versie op je toestel staat (21-2)
- Android 14 laat je smartphone mogelijk als webcam functioneren (3-2)
- Live View, slim je auto laden en meer: dit is nieuw in Google Maps (18-11-2022)
- Punten sparen in de Google Play Store: zo krijg jij extra waar voor je geld (4-11-2022)