Tip: Zo installeer je Android op een Raspberry Pi 3

Thomas Haenen
12 april 2018, 16:23
2 min leestijd
Tip: Zo installeer je Android op een Raspberry Pi 3

Veel mensen kennen ‘m: de goedkope, programmeerbare Raspberry Pi. Maar wist je dat je deze ook met Android kunt gebruiken? In dit artikel laten we je zien hoe het je dat doet.

Lees verder na de advertentie.

Android op een Raspberry Pi

De Raspberry Pi is één van de populairste apparaatjes voor verschillende toepassingen. Deze computer van creditcardformaat kan namelijk voor van alles worden gebruikt, van het hosten van websites tot aan het afspelen van mediabestanden. Daarbij is het fijn dat een Pi niet zo duur is: voor minder dan 40 euro haal je ‘m in huis.

Android Raspberry Pi

Officieel kun je geen Android op de Raspberry Pi draaien, al is het via een omweg alsnog mogelijk. Ontwikkelaars hebben een versie van de populaire custom rom LineageOS geschikt gemaakt voor de Raspberry Pi. Hiermee kun je je Pi, in combinatie met een touchscreen, als Android-tablet gebruiken. Volg onderstaand stappenplan om versie 14.1 van LineageOS op je Pi te installeren.

Let op: de software is alleen geschikt voor een Raspberry Pi Model 3. De net uitgebrachte 3B+ werkt dus niet.

  1. Download de software van de website van Konstakang, de ontwikkelaar van LineageOS voor de Pi;
  2. Download het programma Etcher voor je Mac of pc, waarmee je de geheugenkaart kunt voorbereiden;
  3. Steek het micro-sd-geheugenkaartje in de geheugenkaartlezer van je desktop of notebook;
  4. Installeer de gedownloade image met Etcher op de microsd-kaart van de Pi;
  5. Stop de geheugenkaart in je Pi en start ‘m op, met scherm of touchscreen, muis en toetsenbord er op aangesloten.

Je Raspberry Pi loopt nu op LineageOS 14.1, wat betekent dat je een ietwat aangepaste versie van Android 7.1 (Nougat) draait. Ook de Play Store is aanwezig, zodat je iedere Android-app die op een tablet loopt, kunt gebruiken.

Wil je LineageOS ook op je smartphone draaien en wordt jouw toestel ondersteund? In onderstaand artikel laten we je stap voor stap zien hoe de installatie in zijn werk gaat. Dat verloopt namelijk anders dan het installeren op een Raspberry Pi.

→ Check: zo installeer je LineageOS op je smartphone

Heb je nog geen Raspberry Pi en ben je na het lezen van dit artikel benieuwd naar wat je er mee kunt doen? Je kunt ‘m onder meer via Coolblue aanschaffen voor zo’n vier tientjes. De mogelijkheden zijn nagenoeg eindeloos. Door zijn lage prijs is de Pi bovendien een uitstekend apparaat om te leren programmeren.

Het Android-ecosysteem

Doordat Android is opgezet als een open besturingssysteem, vind je het op veel plekken terug, ook waar je het niet verwacht. Deze maand staat Android Planet daarom in het teken van het Android-ecosysteem en alles wat daarmee te maken heeft. Hieronder vind je een overzicht van onze verhalen in dit thema.

Lees meer in ons maandthema

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu