Opslag te kort komt nooit goed uit, dus gebruik deze tips om zuinig met de opslagruimte op je telefoon om te gaan.
Lees verder na de advertentie.
Opslagruimte vrijmaken op je smartphone doe je zo
Wie een smartphone gebruikt met weinig opslag of wie gewoon heel veel foto’s en video’s maakt, loopt misschien wel tegen het probleem aan: de opslagruimte van je smartphone zit vol. Hierdoor kun je ineens niet alle foto’s, documenten of apps downloaden die je wil. Er zijn gelukkig genoeg manieren om opslagruimte op je telefoon te legen en leeg te houden.
1. Verwijder foto’s en video’s met een back-up
We raden het je zeker aan om een back-up te maken van je foto’s en video’s via bijvoorbeeld Google Foto’s. Want, wanneer foto’s op de cloud staan, hoeven ze geen ruimte op jouw telefoon in te nemen.

Via de Google Foto’s-app kun je zulke geback-upte foto’s makkelijk in een paar klikken verwijderen. Open hiervoor de app en klik op je profielfoto rechtsboven in beeld. Klik daarna op ‘Ruimte vrijmaken’ en vervolgens op de grote knop onder in beeld. De foto’s en video’s worden nu verwijderd van je lokale opslag, maar zijn altijd nog via de app te bekijken.
2. Ruim ongebruikte apps op
Heb je een app niet gedownload, dan kun je deze niet gebruiken. Gebruik je een app niet? Waarom zou je hem dan gedownload laten? Apps kunnen namelijk veel opslagruimte in beslag nemen. Hoeveel precies lees je in de instellingen van je smartphone. Ga daarin naar ‘Opslagruimte’ en dan naar ‘Apps’ of een menu dat daar op lijkt.

Je kunt natuurlijk ook het thuisscherm van je telefoon langslopen om apps te verwijderen die je niet gebruikt. Daarmee ruim je meteen je telefoon een beetje op. In veel gevallen houdt je de app ingedrukt en druk je op ‘Deïnstalleren’.
3. Zet bestanden op een micro-sd-kaart
Een andere oplossing voor te weinig lokale opslag is meer lokale opslag. Bij sommige smartphones is dit mogelijk door een micro-sd-kaart te installeren. Via de bestanden-app op je smartphone selecteer je foto’s, video’s en documenten die wil overzetten. Je kunt ook apps via het instellingenmenu installeren op de externe schijf.

In een eerdere editie van Android-tips lieten we zien hoe je de juiste micro-sd-kaart kiest en hoe je deze optimaal gebruikt. Lees die tip dus zeker!
4. Leeg je downloads-map
Krijg je een bestand binnen via de mail, download je een video van internet of installeer je een apk-bestand vanuit je browser? Dan kan dit al snel tientallen of honderden megabytes aan opslagruimte kosten. Check daarom even hoe vol de downloads-map op je smartphone is.
Sommige smartphone-merken hebben nog een eigen bestanden-app, anderen gebruiken de app Files by Google. In beide gevallen maakt je smartphone een map met gedownloade bestanden aan. Loop deze zeker langs en check welke er verwijderd kunnen worden.
5. Zet automatische WhatsApp-downloads uit
Het is natuurlijk beter om je opslagruimte überhaupt niet vol te laten worden. Dat is soms lastig als je in een WhatsApp-groep zit waar veel foto’s en video’s worden gedeeld. Standaard downloadt je telefoon deze namelijk automatisch, wat jou kostbare opslagruimte kan kosten.

Gelukkig kun je dit uitzetten via de instellingen op WhatsApp. Open hiervoor de app en klik op de drie puntjes rechtsboven in beeld. Selecteer vervolgens ‘Instellingen’ en dan ‘Chats’. Zet hier vervolgens de schakelaar naast ‘Mediazichtbaarheid’ om. Je kunt dit ook per chat- of groepsgesprek instellen.
Meer Android-tips
- Tip: Zo verwijder je een WhatsApp-account of -gesprek (+ video!) (19 jun)
- Zo download je héél makkelijk Spotify-muziek op je smartwatch (17 jun)
- Zo ruim je de Google Foto’s-app op: weg met screenshots en meer (12 jun)
- Zo vind je de Android 16 Easter Egg – en dit kun je ermee (11 jun)
- Met AI je foto’s bewerken: dit zijn de opties in Google Foto’s (10 jun)