Hoeveel data verbruikt jouw Android-telefoon? Zo controleer je het

Colin Baak
14 juni 2023, 16:52
2 min leestijd
Hoeveel data verbruikt jouw Android-telefoon? Zo controleer je het

Als je een mobiel abonnement met een kleine internetbundel hebt, is het slim om af en toe je dataverbruik te controleren. Zo doe je dat op je Android-telefoon.

Lees verder na de advertentie.

Dataverbruik controleren op Android

Je kijkt eens een Netflix-serie in de trein, beluistert een paar spraakberichten in WhatsApp, checkt de laatste Instagram-stories en bezoekt een paar websites terwijl je onderweg bent. Heb je geen onbeperkte databundel, dan is het soms opletten geblazen. Gelukkig houdt jouw Android-smartphone bij wat je datagebruik is.

Zo controleer je snel je mobiele dataverbruik

Je checkt je dataverbruik in de instellingen-app van je smartphone. Onderstaand stappenplan is opgesteld op de Google Pixel 7 Pro met Android-versie 13. Het kan op jouw telefoon dus net wat anders heten of qua volgorde licht verschillen.

  1. Ga in de instellingen naar ‘Netwerk en internet’ en tik op ‘Simkaarten’;

  2. Voor meer gedetailleerde informatie tik je op ‘Datagebruik van app’;

Je ziet direct in beeld hoeveel mobiele data je de afgelopen maand hebt verbruikt. Dankzij het lijndiagram kun je ook snel zien op welke dagen je meer of juist minder data hebt verstookt. Daaronder vind je tot slot de apps met het meeste verbruik.


Het datagebruik wordt op Android gemeten per maand. Wanneer de maand precies begint, kun je zelf instellen. Duik daarvoor weer de instellingen in. Ook handig is het instellen van een datawaarschuwing en -limiet.

Als je bijvoorbeeld op 80 procent van je internetbundel zit, geeft je telefoon een seintje. Dan weet jij dat je even pas op de plaats moet maken.

Datawaarschuwing en datalimiet instellen op Android

Wil je zeker weten dat je niet te veel internet verbruikt, dan kun je hier een datawaarschuwing instellen. Je krijgt dan een melding als je veel mobiele data dreigt te gebruiken.

Stel je hier een ‘datalimiet’ in, dan kun je geen gebruik van mobiel internet meer maken als je over de zelf bepaalde grens heen bent gegaan. Dan weet je zeker dat je nooit buiten je bundel data gebruikt. Je kunt natuurlijk wel gewoon online als je wifi hebt.

Overigens waarschuwt Android dat er een verschil kan zitten tussen het datagebruik dat de telefoon meet, en wat je provider bijhoudt. Voor de zekerheid kun je inloggen bij de gebruikersomgeving van je provider om te zien hoeveel MB’s je hebt verbruikt.

Dataverbruik Android-smartphone

‘Ander datagebruik dan van providers’

Stiekem is het ook leuk om te weten hoeveel internet je nou verbruikt als je met een wifi-netwerk verbonden bent. Pak je smartphone er nogmaals bij en open de instellingen. Kies ‘Netwerk en internet’ en tik op ‘Internet’. Scrol naar beneden en kies ‘Ander datagebruik dan van providers’. Ook daar vind je vervolgens weer een lijndiagram, met daaronder de apps en hun verbruik.

Hoe meet jij je mobiele dataverbruik? Check je dat via Android zelf, een app van je provider of gebruik je een andere app? Laat ons dan ook gelijk even weten waarom je kiest voor die optie in de reacties onder dit artikel.

Je leest een artikel dat eerder op onze website is verschenen. We hebben de informatie bijgewerkt en het artikel opnieuw gepubliceerd.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu