Zo koppel je een IKEA Tradfri-lamp aan Philips Hue, en dit zijn de nadelen

Erwin Vogelaar
21 februari 2018, 19:20
3 min leestijd
Zo koppel je een IKEA Tradfri-lamp aan Philips Hue, en dit zijn de nadelen

Het is mogelijk om aan je Philips Hue-bridge een goedkopere Tradfri-lamp te koppelen, met een paar tips. Toch zijn er ook nadelen.

Lees verder na de advertentie.

Met Philips Hue Tradfri-lamp koppelen

Slimme lampen zijn een leuke manier om je huis wat intelligenter te maken. Via een app zet je ze aan, dim je ze of geef je de lampen een andere kleur. Leuker is het nog als je dit met je stem doet via bijvoorbeeld Google Assistant en Google Home. Philips Hue is het bekendst als het gaat om deze slimme lampen, maar ook IKEA doet tegenwoordig mee met zijn Tradfri-serie.

Slimme lampen werken door ze te verbinden met een bridge, die communiceert tussen de lampen en je router. De Philips Hue-lampen hebben een Hue-bridge nodig, en daar kun je niet zomaar een goedkopere Tradfri-lamp aan toevoegen. Of wel? Met een paar simpele trucjes is dit toch gewoon mogelijk. We leggen de stappen aan je uit. Je hebt hiervoor wel de nieuwere vierkante Philips Hue-bridge nodig.

1. Reset de lamp

De eerste stap bij het toevoegen van een Tradfri-lamp aan een Philips Hue-bridge, is het draaien van de lamp in een juiste fitting. Daar hoef je niets bijzonders voor te doen. De lamp gaat nu als het goed is gewoon aan en uit als je de lichtschakelaar overhaalt. Vervolgens moet je de lamp even resetten. Dat doe je door de lamp zes keer snel achter elkaar aan en uit te doen.

2. Zoek de lamp

In de Philips Hue-app tik je op het tandwieltje rechtsboven voor de instellingen. Daar kies je voor ‘Lamp configuratie’, druk je op het plusje en vervolgens op ‘Zoek’. De app gaat nu zoeken en vindt waarschijnlijk helemaal niets als je Tradfri-lamp aan staat. Zet daarom de lamp even uit, druk daarna op ‘Zoek’ en zet de lamp weer aan.

philips hue tradfri

3. Voeg de lamp toe

Vervolgens heeft de Philips Hue-app geen problemen meer met het zoeken naar de lamp. Nu kun je de lamp toevoegen aan de app en aan een kamer in je huis. Via de app kun je vervolgens net als Philips Hue-lampen de lamp aan en uit zetten en dimmen.

Nadeel: geen stembesturing

Hoewel het dus mogelijk is om Tradfri aan Philips Hue toe te voegen, zitten er ook wat nadelen aan verbonden. Het grootste nadeel is dat Google Home en Assistant er niet mee overweg kunnen. In onze test hebben we bijvoorbeeld twee Philips Hue-lampen in de woonkamer en de Tradfri-lamp in de slaapkamer gehangen.

Google kan de Tradfri-lamp niet herkennen als Philips Hue-lamp en dus is deze niet met je stem te besturen. Maar hoewel Google maar twee lampen zag, gingen wel alledrie de lampen aan als we vroegen of de lichten aan konden. Zelfs als we specifiek vroegen om enkel de lichten in de woonkamer.

philips hue tradfri

Ander nadeel: geen updates

Daarnaast hadden we een probleem dat de lamp niet compleet wilde dimmen. Het laagste niveau was nog best helder. Mogelijk lag dit aan onze fitting, maar het kan ook aan de software liggen. Dat is het volgende nadeel: je hebt een Ikea-bridge nodig om de software van de lamp te updaten. Hierdoor kan de lamp wat foutjes bevatten die zijn gerepareerd met een update.

Het is dus absoluut mogelijk om een Tradfri-lamp aan je Philips Hue te koppelen, bijvoorbeeld als je er eentje cadeau krijgt of als een hele goede aanbieding ziet. Echt aanraden doen we het echter niet. Zodra IKEA Tradfri eindelijk Google Home-ondersteuning krijgt is het wel een uitstekend alternatief voor het prijzige Philips Hue, maar dan kun je beter een Tradfri-bridge kopen en enkel Tradfri-lampen.

Philips Hue 3.0

Later dit jaar komt Philips met enkele grote veranderingen voor Philips Hue, met onder andere een nieuw design voor de app. Benieuwd wat er gaat gebeuren? Zo gaat Philips zijn Hue-lampen verbeteren in 2018.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu