In 3 stappen de Android-software updaten
Redactie

Android-updates blijven een ingewikkeld verhaal. Updates worden namelijk op verschillende manieren naar toestellen uitgerold.

androis-softwareAllereerst komt Google met een nieuwe Android-versie. Deze wordt verspreid naar Googles Nexus-toestellen, die veelal als eerste de update ontvangen. Vervolgens kunnen fabrikanten met de nieuwe software aan de slag, die ‘m klaarmaken voor hun verschillende toestellen. Als dit is gebeurd, wordt de firmware veelal per land uitgerold. Hierdoor zijn vaak de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk eerder aan de beurt dan Nederland, omdat het grotere landen zijn. De update wordt dan wel uitgerold door de fabrikant, zoals Samsung, HTC of Sony.

Een laatste mogelijkheid is dat de provider de update nog moet goedkeuren en aanpassen. Dit gebeurd bij gebruikers van een branded toestel, zoals een smartphone die alleen met Vodafone werkt. Dan heeft Vodafone nog de mogelijkheid om de update aan te passen, zijn eigen software toe te voegen en deze vervolgens te verspreiden onder specifieke Vodafone-branded toestellen.

→ Lees ook waarom het wachten op Android updates soms zo lang duurt.

Update de Android-software: hoe?

De updates voor de Android-software worden normaliter over-the-air (OTA) verspreid. Dit betekent dat de update via het internet naar je toestel wordt gestuurd.

  1. Je kunt handmatig bekijken of er al een update voor jouw toestel beschikbaar is door naar Instellingen > Over de telefoon/Info > Op systeemupdates controleren te gaan.
  2. Hier vind je een knop waarmee je een aanvraag kunt verzenden naar de update-servers om te kijken of er een update beschikbaar is.
  3. Als dit het geval is, krijg je in de notificatiebalk aan de bovenkant een melding te zien dat je de update kunt downloaden.

→ Op zoek naar meer? Check ons overzicht met de populairste Android tips!

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.