Android nieuws #41: Galaxy S9-geruchten en OnePlus verzamelt data

Wouter Nijsen
14 oktober 2017, 14:11
3 min leestijd
Android nieuws #41: Galaxy S9-geruchten en OnePlus verzamelt data

Android Planet houdt je zeven dagen per week op de hoogte van al het beste nieuws, maar het kan gebeuren dat je de afgelopen dagen het nieuws niet hebt kunnen volgen. Daarom brengen we je elke zaterdag een weekoverzicht van het belangrijkste Android-nieuws.

Lees verder na de advertentie.

‘OnePlus verzamelt ongevraagd gebruikersdata over appgebruik’

oneplus persoonlijke data

De OnePlus 2 stuurt persoonlijke gebruikersdata door naar servers van de Chinese fabrikant, zo werd deze week ontdekt. Een systeemapplicatie die op de achtergrond loopt en niet uitgeschakeld kan worden, houdt gegevens bij over het gebruik van de smartphone bij. Ook de nieuwere OnePlus 3T en OnePlus 5 zouden deze data verzamelen. De systeem-app ‘OnePlus System Service’ verzamelt het IMEI-nummer, MAC-adres en serienummer van elk toestel. Dat wordt aangevuld met namen van mobiele netwerken en wifi-verbindingen in de buurt. De app houdt zelfs bij hoe vaak en wanneer je het toestel ontgrendelt, en als je een app opent of sluit. Omdat de persoonlijke serienummers gecombineerd zijn met deze data, kan OnePlus in theorie voor individuele gebruikers bijhouden hoe en wanneer ze hun smartphone gebruiken.

→ Lees verder over de persoonlijke data die OnePlus verzamelt

Huawei Mate 10 Lite met randloos scherm voortijdig te koop

Huawei Mate 10 Lite officieel

Huawei’s Mate 10 Lite is al verkrijgbaar bij Belsimpel, zo ontdekte Android Planet. De webwinkel verwacht het toestel vanaf eind oktober te kunnen leveren in twee kleuren (zwart en goud), tegen een adviesprijs van 349 euro. Daarmee neemt de webwinkel een voorschot op de officiële aankondiging van de smartphone, die waarschijnlijk aanstaande maandag plaatsvindt. De Mate 10 Lite moet het vooral hebben van zijn scherm en camera’s. Het toestel heeft een fors 5,9 inch-scherm met minimale randen. Slechts aan de boven- en onderkant is een kleine balk te zien.

→ Lees verder over de Huawei Mate 10 Lite

Zo waarschijnlijk zijn de eerste geruchten over de Samsung Galaxy S9

Dit najaar legt Samsung de focus voornamelijk op de Galaxy Note 8. Het bedrijf hoopt op flinke verkopen voor het toestel, de eerste Samsung-smartphone met een dubbele camera. Het voorkantvullende scherm, de krachtige hardware en Bixby moeten consumenten verleiden om de Note 8 in huis te halen. Achter de schermen wordt er echter al volop gewerkt aan een nieuw topmodel: de Samsung Galaxy S9. En dat merk je, want de laatste weken zijn de eerste details over de smartphone al verschenen.

→ Lees verder in ons overzicht met Samsung Galaxy S9-geruchten

‘Kwaadwillenden kunnen via WhatsApp zien wanneer je slaapt’

WhatsApp-kwetsbaarheid

Misschien heb je wel eens stiekem de ‘Laatst gezien’-status ‘misbruikt’ om te zien wanneer een vriend(in) of familielid voor het laatst online is geweest, als je bijvoorbeeld wil controleren of hij of zij serieus met werk bezig is, of echt naar de sportschool is. Uit een blog van beveiligingsonderzoeker Robert Heaton blijkt dat je hier veel verder in kunt gaan. Met behulp van een Chrome-extensie is het mogelijk om de status van een contactpersoon op WhatsApp precies bij te houden, en vast te leggen wanneer hij of zij online komt. Door dit voor langere tijd te doen, wordt langzaam het slaappatroon van die persoon duidelijk.

→ Lees verder over de kwetsbaarheid in WhatsApp

Ontdek combivoordeel in de verbeterde Android Planet-vergelijker

huawei mate 10 lite specificaties

Er verschijnen continu Android-smartphones, waardoor er altijd wel een reden is om op zoek te gaan naar een nieuw mobiel abonnement. Helaas maken providers het wel steeds lastiger om de beste aanbiedingen te vinden. De maandprijs is al lang niet meer het enige waar je naar moet kijken. Providers stunten met tijdelijke acties, speciale aanbiedingen en sinds kort ook combivoordeel. Vanaf vandaag kun je in de prijsvergelijker van Android Planet terecht om de beste Android-aanbiedingen met combivoordeel te vergelijken, maar wat betekent dat precies?

→ Lees verder over de combivoordeel op Android Planet

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu