De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Waarom het wachten op Android-updates soms zo lang duurt

Redactie
15 september 2015, 17:01
8 min leestijd
Waarom het wachten op Android-updates soms zo lang duurt

Updates zijn niet het sterkste punt van Android.  Waarom moeten we eigenlijk soms zo lang wachten op Android updates? Wie is de schuldige? En kun je er zelf wat aan doen? Android Planet legt het updateproces van Android uit.

Lees verder na de advertentie.

De fragmentatie van Android

De fragmentatie van Android en zijn verschillende versies is één van de grootste problemen van het besturingssysteem. Ook een probleem waar Google, fabrikanten, telecomproviders en vooral de gebruikers kritisch op mogen zijn. Android is enorm open en daarmee veelzijdig, maar dat brengt ook de valkuil van fragmentatie met zich mee.

De afgelopen jaren was de fragmentatie enorm, waarbij nog bijna de helft op een twee jaar oude Android-versie draaide. Sinds de introductie van Android 4.0 Ice Cream Sandwich, de eerste grote ommekeer voor Android – het design en veel functionaliteiten werden op de schop genomen – gaat het langzaamaan beter. Inmiddels draait het overgrote gedeelte op een relatief nieuwe Android-versie.

Schermafbeelding 2015-07-28 om 10.24.07
Android-fragmentatie Q2 2015

Ondanks die vooruitgang blijft fragmentatie een groot probleem binnen Android. App-ontwikkelaars kunnen niet van de nieuwste functies gebruikmaken omdat maar een klein deel van de Android-gebruikers op de laatste Android-versie draait, en gebruikers krijgen vaak de verkeerde Android-ervaring; onwetende consumenten kopen een goedkope Android-smartphone met een verouderde Android-versie die niet meer wordt geĂĽpdatet.

De fragmentatie komt door het ingewikkelde updateproces van Googles Android, dat verschillende stadia moet doorlopen voordat de nieuwe firmware op jouw smartphone of tablet terechtkomt.

Van Google naar de fabrikant

Google ontwikkelt de nieuwe Android-versie op basis van het Android Open Source Project, de opensource-versie van Android. Daarnaast ontwikkelt de techgigant gesloten apps en api’s, zoals Gmail en Google Maps, waar fabrikanten gebruik van mogen maken als ze aan de richtlijnen van Google voldoen. Vrijwel alle grote fabrikanten hebben afspraken met Google over hun Android-producten. Google bepaalt de basis van Android en wil per se dat zijn Google-apps een prominente rol krijgen, en fabrikanten mogen hun eigen apps aanbieden en uiterlijke aanpassingen doorvoeren om hun toestellen te onderscheiden van de concurrentie.

Als Google de nieuwe Android-versie heeft ontwikkeld, wordt de broncode naar fabrikanten gestuurd. Dit gebeurde vroeger pas na de aankondiging van de nieuwe Android-versie, nu verstuurt Google regelmatig al vroege versies naar fabrikanten zodat zij alvast kunnen beginnen. De fabrikanten die de broncode van de nieuwe Android-versie ontvangen, zijn telefoon- en chipfabrikanten.

Chipfabrikanten bepalen als eerste of een nieuwe Android-versie wordt ondersteund

De chipfabrikanten bepalen als eerste of de nieuwe Android-versie wordt ondersteund. Deze chipfabrikanten, zoals Qualcomm, Nvidia, MediaTek en Samsung, zijn de eerste groep die bepaalt of een nieuwe Android-versie op jouw toestel terechtkomt. De chipfabrikanten moeten per chip bekijken of de nieuwe Android-versie geschikt is om op de hardware te draaien. Daarom ondersteunen sommige chips de Android-versie, en sommige ook niet.

De chipfabrikanten melden vervolgens aan de telefoonfabrikanten welke chips de nieuwe Android-versie ondersteunen  en sturen de benodigde nieuwe code op, waar fabrikanten gebruik van kunnen maken om de volgende Android-versie op de chip te laten draaien.

Skins en keuzes

Het duurt ongeveer een maand voordat de chipfabrikanten de Android-versie voor hun chips hebben geĂĽpdatet. Telefoonfabrikanten hebben in die tijd al gewerkt aan het aanpassen van Android. De meeste telefoonfabrikanten gebruiken namelijk een skin om hun smartphones te onderscheiden van de concurrentie. Deze skin moet helemaal worden aangepast aan Android, dat naast nieuwe functionaliteiten vaak ook een ander design introduceert. Hier moeten de skins van telefoonfabrikanten ook op worden aangepast.

Als een fabrikant zijn software – wat veelal uit de skin, apps en diensten bestaat – helemaal heeft geĂĽpdatet naar de nieuwe Android-versie, wordt er gekeken naar welke toestellen de firmware-update krijgen. Dat is een combinatie van de keuze van de fabrikant en de chips die de nieuwe Android-versie ondersteunen. Er valt daarmee sowieso een deel van de smartphones en tablets af die op een chip draaien die niet meer door de chipfabrikant wordt ondersteund.

Ook de telefoonfabrikant heeft de mogelijkheid om het updateproces voor toestellen stop te zetten. Omdat bijna elk toestel uit andere hardware bestaat, is het voor de telefoonfabrikant niet mogelijk om de nieuwe Android-versie klakkeloos op alle toestellen te zetten. Elk toestel vergt specifieke aanpassingen op de hardware, en dat brengt ook een lange en intensieve testfase met zich mee. Dit proces duurt gemiddeld zo’n twee maanden voor een ‘normale’ update.

Elk toestel vergt specifieke aanpassingen

Een fabrikant die veel toestellen uitbrengt  heeft dus veel meer werk te verrichten bij een updateproces dan bijvoorbeeld Google, die eigenlijk alleen de Nexus-apparaten van een firmware-update voorziet. Om kosten en tijd te besparen, willen fabrikanten nog wel eens kiezen om de update-ondersteuning voor een toestel te stoppen. Daarnaast is het zo dat de update-ondersteuning veelal na twee jaar wordt stopgezet, zodat de consument sneller geneigd is om een nieuw toestel te kopen.

Testen, telecomproviders en certificering

Als de chip- en telefoonfabrikanten hun keuzes hebben gemaakt, begint de periode van het testen. Dit gebeurt eerst op het hoofdkantoor van de fabrikant, daarna wordt er per land geĂĽpdatet door de Nederlandse divisie van de fabrikant.  Alle updates worden uitvoerig op bugs getest: van het installeren, het herstellen van apps en gegevens tot dagelijks gebruik van functies. Veel werknemers gebruiken de toestellen constant gebruiken om alle kleine foutjes eruit te halen. Als er tijdens het testen grote problemen voordoen, kan er altijd nog worden besloten om de update-ondersteuning voor een toestel stop te zetten. Het testen van de Android updates is de laatste stap voordat andere partijen zich om de updates gaan buigen.

De partijen die ook met de updates te maken krijgen, zijn telecomproviders, telecomwaakhonden en Google. De telecomproviders zijn de tweede partij die de update controleren.  Worden alle netwerken nog wel ondersteund? Is de belkwaliteit afdoende? Als de telecomprovider de update niet accepteert,  moet de Nederlandse divisie van de fabrikant de update aanpassen om deze vervolgens weer ter goedkeuring bij de telecomfabrikant in te dienen.

Dan moet nog Google de update goedkeuren.  Zijn er wel genoeg Google-apps op de telefoon? Is Google Now in het systeem geĂŻntegreerd? Wordt er niet te veel afgeweken van het Android-design? Dat zijn punten waar Google de updates op controleert. Als Google iets niet goedkeurt, begint het gehele proces eveneens opnieuw (aanpassing door lokale divisie fabrikant, goedkeuring door telecomprovider en dan goedkeuring

Diezelfde controle voeren telecomwaakhonden op kleinere schaal uit, die de updates controleren op potentiële nadelen voor consumenten. Deze partijen bekijken bijvoorbeeld of de roamingoptie niet standaard is ingeschakeld.

android update

Als telecomproviders, Google en (in sommige gevallen telecomwaakhonden) naar de updates hebben gekeken, is de firmware gecertificeerd en klaar voor de uitrol. Dit gebeurt normaliter door de telefoonfabrikant. Zo rolt Samsung updates per land uit voor alle simlockvrije Samsung-toestellen. Dit kan best een tijd duren, omdat Nederland lang niet altijd als eerste land aan de beurt is.

Updates worden meestal geleidelijk uitgerold om de servers niet over te belasten. Bovendien wordt gekeken naar toestellen waarbij het noodzakelijker is om software te updaten, waardoor oudere toestellen wellicht eerder een update krijgen dan een recenter toestel.

Vaak zijn consumenten met een branded-toestel de pineut, omdat het voor telecomproviders niet zodanig belangrijk is om updates uit te rollen: zij willen met name toestellen en abonnementen verkopen. De klanten worden vervolgens boos op de telefoonfabrikant, die echter weer niets kan doen omdat de telecomprovider de update nog moet aanpassen en uitrollen.

Gaat de uitrol van Android updates ooit versnellen?

Dat is moeilijk te zeggen. Het updateproces blijft grotendeels hetzelfde, omdat het allemaal stappen zijn die moeten worden ondernomen. Fabrikanten kunnen het voor zichzelf gemakkelijker maken door minder toestellen uit te brengen. Hoewel het van Samsung juist een strategie is om zo veel mogelijk smartphones en tablets uit te brengen en daarmee een breed publiek aan te spreken, zie je ook bedrijven die juist minder smartphones zijn gaan uitbrengen. Motorola staat daarentegen bekend om zijn snelle uitrol van Android-updates, omdat ze maar een paar toestellen onderhouden en van een vrijwel niet aangepaste Android-versie gebruikmaken.

Google en chipfabrikanten hebben tevens de verantwoordelijkheid om Android op zo veel mogelijk hardware goed te laten draaien. KitKat betekende een stap in de goede richting, want de software werkt ook op oudere en minder krachtige hardware goed. Dit zagen de chipfabrikanten ook, waardoor KitKat op meer hardwareconfiguraties kan draaien dan voorgaande Android-updates. En hoe goedkoper krachtigere hardware wordt, hoe beter toestellen zijn te updaten.

Wat kun jij eraan doen?

Het is voor de consument belangrijk om goed na te denken over de aanschaf van een toestel. Vind je het krijgen van snelle updates belangrijk? Kies dan voor een Nexus-, Motorola of high-end-toestel. Deze smartphones worden veelal het snelst van een update voorzien. Budgettoestellen krijgen normaliter geen Android updates meer.

Een andere manier om toch nog op de laatste Android-versie te draaien, zelfs als de telefoon niet meer door de fabrikant wordt geĂĽpdatet, is om het toestel te unlocken en rooten. Je hebt dan de mogelijkheid om eigen software op het toestel te installeren, zoals CyanogenMod. Dit vergt echter wel de nodige technische kennis en velen vinden het te veel werk. Mocht je het leuk of interessant vinden, dan is het zeker aan te raden om te kijken wat de mogelijkheden van unlocken en rooten je allemaal kan brengen als de fabrikant jouw toestel al heeft opgegeven.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu