Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Eerste indruk Jelly Bean voor de Samsung Galaxy S3

Redactie
26 september 2012, 12:44
3 min leestijd
Eerste indruk Jelly Bean voor de Samsung Galaxy S3
Samsung Galaxy S III - scherm

Jelly Bean voor de internationale en simlockvrije Samsung Galaxy S III is langzaam aan het uitrollen. AndroidPlanet installeerde de officiële Jelly Bean-versie van het vlaggenschip van Samsung en geeft je een kijkje in de nieuwe functies. De snelheid van Project Butter en de nieuwe zoek- en smartphone-assistent Google Now maken indruk.

Lees verder na de advertentie.

De grootste verandering in Jelly Bean is Project Butter: de verbeteringen van Google die alle animaties sneller en soepeler maken. Project Butter moet de mini-lags waar Ice Cream Sandwich over beschikt, weghalen. En dat doet Jelly Bean voor de Galaxy S III redelijk. De toegenomen snelheid, zowel bij het swipen tussen homescreens als tussen apps, is zeker merkbaar, maar het valt op dat dit niet soepeler loopt dan bij de Galaxy Nexus. Google’s eigen smartphone draait op een één jaar oude dualcore-processor en heeft een vrij zwakke grafische processor, dus de krachtige quadcore-processor en twee keer zo snelle grafische processor van de Galaxy S III zouden eigenlijk een stuk beter moeten presteren. Dat valt dus een beetje tegen, hoewel dit voornamelijk komt door het uitstekende Jelly Bean op de Galaxy Nexus.

Ook de notificatiebalk heeft een nieuw uiterlijk gekregen. Het nieuwe lettertype is doorgevoerd bij de datumweergave en de meldingen zijn voortaan groter en uitgebreider en kunnen worden open- en dichtgevouwen. De toggles als Wi-Fi, GPS en geluid blijven op de standaard plek zitten, net als de schermhelderheidsbalk. Het is wel zo dat door de nieuwe en grotere notificaties het scherm sneller gevuld is. Dit kun je zien aan de betreffende screenshot hierboven, waarbij een uitgevouwde notificatie een flink gedeelte van het scherm inneemt. Dit is bij de Galaxy Nexus een stuk minder omdat deze geen toggles of schermhelderheidsbalk bevat.

De Android-instellingen hebben twee nieuwe menu’s gekregen. De eerste is startschermodus en dat menu geeft je de mogelijkheid om een eenvoudige modus voor de homescreens in te stellen. Dit activeert grote en duidelijke widgets die de Galaxy S III voor de beginnende smartphone-gebruiker een stuk gemakkelijker moet maken. Een dergelijke widget bevat bijvoorbeeld je favoriete apps met grote iconen waar je gemakkelijk op kunt drukken. Het tweede nieuwe menu is de blokkeerstand. Wanneer je deze modus inschakelt, worden geselecteerde meldingen als notificaties, inkomende oproepen of de LED uitgeschakeld. Hierbij is het mogelijk om de blokkeerstand alleen voor een bepaalde periode (bijvoorbeeld ‘s nachts) te activeren of toegestane contacten toe te voegen die je wél midden in de nacht mogen bellen. Een enorm handige functie.

Een grote verbetering in Jelly Bean ten opzichte van Ice Cream Sandwich is de snelheid en soepelheid van de nieuwe galerij. Helaas beschikt de Galaxy S III niet over dezelfde fijne combinatie tussen de camera- en galerij-app van de Galaxy Nexus, maar de galerij werkt al een stuk prettiger tijdens het swipen tussen foto’s. De foto’s worden sneller geladen, sneller scherp weergegeven en je kunt ook zonder dat de smartphone gaat stotteren door foto-albums met meer dan honderd foto’s browsen.

Een andere fijne verandering in Jelly Bean is de snelheid waarmee multitask-items weggeswiped kunnen worden. Dit komt grotendeels door Project Butter en laat de smartphone weer iets sneller aanvoelen. In dit multitask-menu, dat je activeert door de homeknop ingedrukt te houden, zit de nieuwe Google Now-knop verstopt. Google Now is een grote nieuwe functie in Jelly Bean en fungeert als een slimme zoekassistent die jouw leven gemakkelijker wil maken. Ook op de Galaxy S III werkt dit zonder problemen en het grote scherm doet Google Now echt recht aan. De nieuwe functie wordt echter wel beter naarmate je Google veelvuldig gebruikt, waardoor Google Now weet wat je plannen zijn, wat je normaal doet en hoe je hierbij het beste geholpen kunt worden.

De Jelly Bean-update voor de Galaxy S III is geen enorm grote verandering, maar – net zoals Jelly Bean bedoeld is – een verbetering ten opzichte van Ice Cream Sandwich. De update haalt de kleine ergernissen uit Android 4.0. Als meerdere apps gebruik gaan maken van de nieuwe notificaties en als Samsung hun TouchWiz-instellingen iets gemakkelijker en overzichtelijker weet te maken, zal de Galaxy S III echt weer een stuk zijn verbeterd ten opzichte van hoe de smartphone was tijdens de release.

Heeft dit artikel je geholpen?
Samsung Galaxy S3
Samsung Galaxy S3

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu