De Samsung Galaxy S23 Ultra nú hoge korting + € 200 cashback

Google legt uit: zoveel stroom bespaar je met een donkere modus

Thomas Haenen
9 november 2018, 9:50
2 min leestijd
Google legt uit: zoveel stroom bespaar je met een donkere modus

Steeds meer apps hebben een donkere modus. Dat ziet er niet alleen mooi uit, maar heeft ook praktische voordelen: uit onderzoek van Google blijkt dat een witte achtergrond tot wel drie keer zoveel stroom verbruikt.

Lees verder na de advertentie.

Energiebesparing donkere modus onderzocht

Het accuverbruik van een app wordt flink beperkt door de achtergrondkleur aan te passen, zo blijkt uit Googles onderzoek. Zo verbruikt een YouTube-app op de Google Pixel 3 293 mA aan stroom met een witte achtergrond, tegenover 96 mA met een zwarte achtergrond. In andere apps als Gboard en Google Maps is het verschil minder groot, al zorgt een donkere modus ook hier voor 20 tot 30 procent minder stroomverbruik.

Energiebesparing donkere modus

Steeds meer smartphones zijn uitgerust met een oled-scherm, waaronder de Google Pixel 3. Met een oled-scherm branden individuele pixels alleen als er een kleur in beeld is. Is er zwart beeld, dan staan de pixels dus ‘uit’ en wordt er geen stroom verbruikt. Hoe meer apps je met een zwarte achtergrond hebt, hoe zuiniger een smartphone met oled-scherm dus is.

Onder andere Samsung, Google en Huawei voorzien hun toptoestellen inmiddels van een oled-scherm. Sommige fabrikanten, waaronder LG en HTC, gebruiken nog wel voornamelijk lcd-schermen. Daarbij staat het hele beeld continu aan, en wordt er dus vrijwel geen stroom bespaard met een donkere modus.

Meer apps met donkere achtergronden in de maak

Google lijkt zelf ook verrast te zijn door de resultaten van het onderzoek. Het bedrijf in de afgelopen jaren vrijwel al zijn apps juist een witte achtergrondkleur gegeven. Ook in de richtlijnen voor Material Design, de aanbevolen huisstijl voor Android-apps van andere ontwikkelaars, raadt Google aan om voor witte achtergronden te kiezen.

Daar komt nu verandering in. Het bedrijf roept ontwikkelaars op om een donkere modus toe te voegen aan hun apps. Ook fabrikanten wordt aangeraden hun interface aan te passen. Zo is er een donkere modus beschikbaar bij vrijwel alle meegeleverde apps in Samsungs nieuwe One UI. Gebruikers die wit frisser vinden, hoeven zich geen zorgen te maken: een witte achtergrondkleur blijft bij veel apps waarschijnlijk de standaard.

Het laatste nieuws over Google

Bron: Slashgear
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu