Esim (of e-sim), een afkorting van ’embedded sim’, is een toekomstbestendig alternatief voor de bekende plastic simkaart. Een e-sim doet in feite hetzelfde, maar zit ingebouwd in je telefoon.
Het laatste nieuws over esim
- Dit is wat dual sim is, hoe het werkt en wat de voordelen zijn (3 okt 2022)
- Dit zijn de beste dual sim-smartphones van dit moment (2 okt 2022)
- De voordelen en nadelen van eSIM: dit moet je weten (1 okt 2022)
- Samsung Galaxy Watch5: kies jouw model en pas ‘m aan met verwisselbare bandjes (ADV) (29 aug 2022)
- 3 redenen waarom de Samsung Galaxy Watch5 je een veilig gevoel geeft (ADV) (22 aug 2022)
Wat is esim?
Esim is simpel gezegd een elektronisch simkaartje. Dat kaartje bevat alle gegevens die je toestel nodig heeft om verbinding te maken met een netwerk. Op zo’n esim kan een profiel worden geladen van een provider, waarbij de inhoud van dat profiel bestaat uit een hoeveelheid data, belminuten en sms’jes. Zodoende kun je makkelijk en eenvoudig van inhoud van je abonnement wisselen.
Voor- en nadelen esim
Dat heeft als groot voordeel dat de verwerkingstijd een stuk korter is en ook zijn er minder handelingen mee gemoeid. Daarbij hoef je nooit meer een fysiek simkaartje te gebruiken, wat je kunt kwijtraken of wat misschien bijgeknipt moet worden om goed in je toestel te passen. Een digitale simkaart is een stuk minder gevoelig voor fraude en ook wordt er minder plastic gebruikt, wat beter is voor het milieu.
Ook is er meer ruimte voor hardware in een smartphone, onder andere voor steeds groter wordende batterijen. Wissel je vaak van telefoon, dan wordt dat ook makkelijker. Je hoeft namelijk niet meer te priegelen met het omzetten van een fysiek simkaartje. Tot slot kun je in een land buiten d EU makkelijk een extra sim-profiel aanschaffen en zo bellen, sms’en en internetten voor een lager tarief.
Nadelen zijn onder andere dat providers hiervoor wel ondersteuning moeten gaan bieden, wat geld kost om te integreren. Daarnaast heb je ook een smartphone nodig die hiervoor al ondersteuning biedt en die zijn nog op een hand te tellen. Zodoende kan het nog een tijd duren, voordat esim groots gebruikt wordt in Nederland.
Welke providers ondersteunen esim?
Verschillende providers in Nederland bieden al esim aan, maar wel moet je opletten of ze ook al ondersteuning bieden voor Android-smartphones. Provider T-Mobile is de eerste provider in Nederland die esim aanbiedt. Ook providers Simyo en Vodafone bieden dit inmiddels aan. KPN heeft aangegeven de uitrol van esim later dit jaar te gaan uitrollen.
Welke smartphones hebben plaats voor esim?
Esim is nog niet groots in smartphoneland, maar steeds meer fabrikanten kiezen ervoor om ondersteuning voor deze elektronische simkaart te integreren. Onder ander Samsung met hun Samsung Galaxy S20-serie, de Galaxy Z Flip en de Galaxy Fold biedt al esim aan.
Ook is er de Motorola Razr, die helemaal geen plaats heeft voor een fysiek simkaartje. Daarnaast bieden de Huawei P40, Huawei P40 Pro en het P40 Pro Plus-model ook esim. Fabrikant Google biedt al jaren plaats in de Pixel-smartphones, wat het geval is vanaf de Google Pixel 2-serie.
Wat zijn de kosten voor esim?
De aanvraag van een esim en bijbehorende kosten daarvan zijn het beste na te vragen bij de provider zelf of via een tussenpartij zoals Belsimpel of MediaMarkt. Bij sommige providers betaal je wat kosten voor een ‘simswap’, terwijl dat bij andere providers weer niet het geval is. Uiteraard betaal je ook een vast bedrag per maand voor de inhoud van je abonnement, ook dat is het beste te checken bij de provider zelf.