Dit is de Essential Phone, de nieuwe smartphone van Android-oprichter Andy Rubin

Thomas Haenen
30 mei 2017, 12:21
2 min leestijd
Dit is de Essential Phone, de nieuwe smartphone van Android-oprichter Andy Rubin

Andy Rubin, één van de oprichters van Android, is terug op de mobiele markt. Hij heeft namelijk zijn Essential Phone officieel onthuld. Deze beschikt onder andere over een voorkantvullend scherm en modulaire behuizing.

Lees verder na de advertentie.

Essential Phone officieel

Rubin verliet Google zo’n drie jaar geleden en maakte onlangs bekend met een eigen bedrijf, Essential, aan smartphones te werken. Het eerste toestel werd zojuist gepresenteerd: de Essential Phone. Het is een Android-smartphone met krachtige hardware, een groot scherm en enkele opvallende features.

Het toestel heeft een voorkantvullend scherm, vergelijkbaar met de Samsung Galaxy S8 en de LG G6. Waar die twee echter nog kleine randen boven- en onder het scherm hebben, gaat Essential nog een stapje verder. Het scherm loopt door aan de bovenkant, met slechts een kleine inkeping voor de selfiecamera. Onderaan zit nog wel een kleine rand.

Essential Phone officieel

De behuizing, een combinatie van keramiek en titanium, zou volgens Rubin erg stevig moeten zijn. Een koptelefoonaansluiting ontbreekt helaas, maar achterop is wel een dubbele 13 megapixel-camera te vinden. De tweede sensor is monochroom en wordt gebruikt om meer licht op te vangen, vergelijkbaar met de extra camera in de Huawei P10.

Achterop zit een magnetische connector, waarmee je extra accessoires kunt aansluiten. Daardoor moet de Essential Phone ook semi-modulair zijn. Zo kun je bijvoorbeeld gemakkelijk een oplaaddock aansluiten, of een speciale 360-graden-camera die je bovenop plaatst voor unieke foto’s. Een koptelefoonaansluiting ontbreekt helaas, al wordt er wel een adapter meegeleverd om je oordopjes aan te sluiten op de usb-c-poort.

Alleen in de VS

Het toestel beschikt tot slot over de beste hardware van het moment, inclusief de Snapdragon 835-chip. Er is 4GB werkgeheugen aanwezig, plus een zeer ruime 128GB aan opslagruimte. Ook loopt het toestel op de nieuwste versie van Android.

De Essential Phone is voorlopig alleen verkrijgbaar in de Verenigde Staten. Daar verschijnt het toestel voor 699 dollar, vergelijkbaar met andere vlaggenschepen. Hoewel de chips die de fabrikant gebruikt ook geschikt zijn voor de Nederlandse netwerken, zijn er geen plannen om het toestel in andere landen uit te brengen. Het is onbekend of en wanneer de Essential Phone buiten de VS verschijnt.

Essential Home

Tegelijk kondigde Essential ook de Home aan, een slimme speaker die met de Google Home en Amazon Echo moet concurreren. Het apparaat heeft een rond display, dat je activeert door erop te tikken of een vraag te stellen. De Essential Home laat gebruikers vragen stellen, muziek bedienen, timers instellen en werkt ook met andere slimme apparaten.

essential home

De Essential Home draait op Ambient OS, een nieuw besturingssysteem dat slimmer en privacyvriendelijker moet werken dan de concurrentie. De software stelt slimme acties voor om uit te voeren, maar dwingt gebruikers niet deze te gebruiken. De Essential Home zou deze zomer moeten verschijnen.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu