Samsung Galaxy S10 vs Galaxy S9: de verschillen op een rijtje

Florence Peeters
21 februari 2019, 19:23
4 min leestijd
Samsung Galaxy S10 vs Galaxy S9: de verschillen op een rijtje

De Samsung Galaxy S9 heeft plaats moeten maken voor een nieuw vlaggenschip: de Galaxy S10. Het nieuwe toestel heeft allerlei verbeteringen, maar dat maakt de S9 niet meteen irrelevant. Android Planet zet alle verschillen en overeenkomsten tussen de twee smartphones op een rijtje.

Lees verder na de advertentie.

Galaxy S10 vs Galaxy S9

Voor het eerst heeft Samsung niet twee, maar drie Galaxy-toestellen aangekondigd. Vanaf 8 maart liggen de Galaxy S10, Galaxy S10 Plus en goedkopere Galaxy S10e in de winkels. De Samsung Galaxy S9 wordt tegelijkertijd ook een aantrekkelijke deal.

Deze kost op het moment van schrijven nieuw ongeveer 500 euro, bijna de helft van een nieuwe S10. En de S9-prijs daalt ongetwijfeld nog iets verder. Bovendien kan de hardware zich nog steeds meten met andere toptoestellen. Dus wat moet je kiezen? Een overzicht.

Galaxy S10 vs Galaxy S9

1. Scherm en design

Wat meteen opvalt aan de S10 is het scherm, dat een stukje groter is dan zijn voorganger. Qua afmetingen zijn de Galaxy S9 en S10 echter even groot. De schermranden van de S9 zijn zo goed als verdwenen, waardoor je in plaats van een 5,8 inch-scherm nu een 6,1 inch-display hebt.

Enkel aan de onderkant vind je nog een dunne zwarte balk. De grootste designverandering zit eveneens voorop: de S10 is voorzien van een cameragat in het scherm. Op die manier is de selfiecamera gewoon aanwezig, zonder in te leveren op schermruimte.

Samsung Galaxy S10 video preview

Dit nieuwe design noemt Samsung het Infinity O-display, en is logischerwijs de opvolger van het Infinity-display wat je op zijn voorganger ziet. Verder zijn de kleurenopties veranderd. Bij de S9 kun je kiezen uit zwart, blauw en paars. De S10 is verkrijgbaar in zwart, wit en groen.

2. Dubbel werkgeheugen

Zoals te verwachten zijn de prestaties van het nieuwe vlaggenschip opnieuw beter dan eerdere toestellen, en dat begint bij de Exynos 9820-chip. In de S9 vind je Samsungs Exynos 9810-chipset. Beide leveren krachtige prestaties, maar een grote verbetering in werkgeheugen maakt de verschillen tussen de toestellen pas echt duidelijk.

Dat is namelijk verdubbeld. Waar je op de S9 met 4GB een prima hoeveelheid RAM hebt voor goede prestaties, zit de S10 gebakken met 8GB RAM. Dit maakt meerdere apps tegelijkertijd draaien, foto’s bewerken of grote games spelen pas echt moeiteloos.

3. Camera: enkel tegen driedubbel

Een ander belangrijk verschil tussen de twee smartphones is de camera. Hier heeft Samsung een flinke stap in gezet, door de Galaxy S10 maar liefst drie cameralenzen achterop te geven. De standaard 12 megapixel-lens is vergezeld door een telelens van 12 megapixel en een 16MP-groothoeklens. De telelens verzamelt diepte-informatie en biedt optische zoom, terwijl de groothoeklens ideaal is voor groepfoto’s of panorama’s.

De Galaxy S9 moet het daarentegen doen met een enkele 12 megapixel-lens, wat het verschil in cameramogelijkheden ineens vrij groot maakt. Aan de voorkant is er iets minder veranderd. Daar vind je op de S9 een prima 8 megapixel-camera, en dit is op de S10 opgeschroefd naar 10 megapixel.

Galaxy S10 vs Galaxy S9

Deze camera wordt op de S9 gebruikt voor één van de beveiligingsopties: de irisscanner. Uit onderzoeken blijkt dit alleen niet de meest accurate en veilige ontgrendelingsmethode. De S10 heeft geen irisscanner meer, maar biedt alleen onveiligere gezichtsherkenning. Wat dat betreft ga je er dus niet per se op vooruit.

4. Oog voor detail

Als je de S9 en S10 naast elkaar legt, vallen er meteen enkele grote veranderingen op. Toch zijn het vooral kleine details die de S10 duidelijk het nieuwe vlaggenschip maken, en de S9 een goed alternatief.

Zo is de vingerafdrukscanner verplaatst van de achterkant naar de voorkant. Door middel van een ultrasone scanner is de vingerafdrukscanner bij de S10 onder het scherm verwerkt. Je telefoon draadloos opladen gaat met de S10 ook een stuk sneller.

In perfecte omstandigheden haalt de S9 zo’n 9 Watt bij draadloos opladen. De S10 is uitgerust met een nieuwe technologie, die sneller draadloos opladen mogelijk maakt. Dit toestel laadt draadloos op met 12 Watt.

De S10 is niet alleen snel bij te laden, maar laat je ook andere apparaten draadloos opladen. Hiervoor leg je ze simpelweg op de achterkant van de smartphone. De één vind het overbodig, maar voor de ander is het een uitkomst.

Voor al deze fraaie details betaal je wel een prijs, namelijk 899 euro. Een gemiddelde gebruiker vind in de S9 bovendien nog een prima, krachtig toestel. Is een Galaxy S10 kopen om die reden voor jou niet de beste keuze, dan kun je in onze vergelijker altijd de beste prijs voor een Galaxy S9 vinden.

Lees het laatste nieuws over Samsung

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy S10
Samsung Galaxy S10

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu