Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Samsung Galaxy S6 vs HTC One M9: ons voorlopige oordeel

Redactie
3 maart 2015, 19:11
9 min leestijd
Samsung Galaxy S6 vs HTC One M9: ons voorlopige oordeel

Met de presentatie van de Samsung Galaxy S6 (Edge) en HTC One M9 is de strijd op de smartphonemarkt losgebroken. In  onze previews hebben we de toestellen apart besproken, maar  in dit artikel zetten we ze lijnrecht tegenover elkaar.

Lees verder na de advertentie.

Design en formaat

samsung galaxy s6

De Galaxy S6 is het eerste vlaggenschip van Samsung dat is voorzien van een metalen behuizing, en designtechnisch is het toestel dan ook een flinke stap voorwaarts. Voorgaande topmodellen van de fabrikant waren weliswaar  voorzien van prachtige displays en goede specs, maar mooi waren ze niet bepaald.

Hoe anders is dit bij de S6: dankzij het metaal en het krasbestendige glas (Gorilla Glass 4) aan de voor- en achterkant is de telefoon niet alleen prachtig om te zien, maar ook nog eens enorm stevig. De bezels rondom het 5,1 inch-scherm zijn dun en dankzij de afgeronde hoeken ligt het toestel fijn in de hand. Ook is de S6 dunner en lichter geworden, ondanks de gebruikte materialen.

HTC One M9

Werpen we een blik op het design van de HTC One M9, dan valt op dat dit eigenlijk nauwelijks afwijkt van de One M8. Ook het nieuwe vlaggenschip heeft een unibody design van geborsteld aluminium en voelt daardoor stevig en duurzaam aan. Enkel nieuw is de vierkante cameralens aan de achterzijde en de iets scherpere randen van het toestel. Deze zijn  niet zo scherp dat ze in je hand snijden, maar wel duidelijk voelbaar. We vinden de contouren van de M8 mooier,  maar bij het vasthouden van de M9 heb je aanzienlijk meer grip. Het dure toestel zal dus niet zo snel uit je hand glippen.

Op het gebied van afmetingen en gewicht heeft de Galaxy S6 een streepje voor. Het toestel is lichter (138 om 157 gram) en een flinke slag dunner dan de M9 (6,8 om 9,6 millimeter). Toch ligt laatstgenoemde wat prettiger in de hand, juist door de rondere achterkant en het lage gewicht.

Dankzij de compacte designs zijn zowel de M9 als Galaxy S6 met één hand goed te bedienen.  Ze hebben beide een mooi, eigentijds design en het is vooral een kwestie van smaak welke je het mooist vindt.

Winnaar: Gelijkspel

Schermkwaliteit en accuduur

Qua schermgrootte ontlopen de Galaxy S6 en HTC One M9 elkaar nauwelijks. De smartphones hebben schermen van respectievelijk 5,1 en 5 inch; wat ons betreft een perfect formaat voor dagelijks gebruik. Het grote verschil is dat Samsung de S6 heeft uitgerust met een QHD-scherm, dat dankzij de resolutie van 2560 bij 1440 pixels enorm scherp oogt. Afzonderlijke pixels zijn niet te onderscheiden, al geldt dat ook voor het 1080p-scherm van de M9.

samsung galaxy s6

Wat kijkhoeken, contrast en helderheid betreft, scoort de S6 beter dan de M9. Schakel je het toestel in, dan spatten de kleuren écht  van het super-amoled-scherm af. De Galaxy S6 heeft ongetwijfeld het mooiste smartphonedisplay dat we ooit hebben gezien, en het bekijken van foto’s en video’s is dan ook een waar genot.

htc one m9 scherm

Schakelen we terug naar het super-lcd-scherm van de M9, dan is het toch even wennen. Het display is kwalitatief hoogstaand, maar beduidend minder indrukwekkend dan dat van de Galaxy S6. Dan komt niet zozeer door de hoge resolutie (volgens topman Mark Moons is QHD op een 5 inch-scherm onzin), maar door de lagere helderheid en contrast. Wel kunnen we ons voorstellen dat de M9 op het gebied van accuduur betere prestaties neerzet, aangezien het toestel een grotere accu heeft (2840 om 2550 mAh) en een scherm dat minder energie vreet.

Winnaar: Galaxy S6

Hardware en mogelijkheden

samsung galaxy s6

De nieuwe vlaggenschepen van Samsung en HTC zijn vliegensvlug en uiteraard voorzien van het beste dat momenteel beschikbaar is op het gebied van mobiele hardware. De Galaxy S6 doet het met een Exynos 7420-chip met een octacore-processor en ook de One M9 wordt door een octacore-processor (de Snapdragon 810 van Qualcomm) aangedreven. Ze hebben beide 3GB van het snelle LPDDR4 werkgeheugen aan boord en minimaal 32GB aan uitbreidbare opslag voor apps en media.

In de benchmarks zullen ze elkaar weinig ontlopen en ook tijdens onze previewsessies merkten we weinig verschil. De toestellen werken enorm soepel en haperen nergens, wat ook te danken is aan de vernieuwde Android-skins (meer daarover later). Bovendien zijn beide chipsets efficiënter en energiezuiniger. Dat laatste is wel zo prettig, aangezien de accu’s niet zijn te verwisselen.

htc one m9

Op het gebied van hardware wijken de toestellen nauwelijks af, al hebben ze  wel  enkele onderscheidende features die de moeite waard zijn. Bij de One M9 zijn dat de krachtige BoomSound-speakers aan de voorzijde en de IR-blaster aan de bovenkant, waarmee je je tv of settopbox mee kunt bedienen. De Galaxy S6 is wederom voorzien van een vingerafdrukscanner en hartslagmeter, die je niet alleen tijdens het sporten kunt gebruiken, maar ook voor het afwijzen van inkomende oproepen met een vooraf ingesteld bericht. Verder is de S6 voorbereid voor Samsung Pay, al duurt het nog even voor dit betaalplatform naar de Benelux komt.

Zowel de Galaxy S6 als de HTC One M9 beschikken over LTE (categorie 4 bij de M9, categorie 6 bij de S6), nfc, bluetooth 4.1 en wifi 802.11 a/b/g/n/ac en zijn dus klaar voor de toekomst. Ook zijn de toestellen draadloos op te laden en voorzien van energiebesparende modi. De HTC One M9 is verder van een sleuf voor micro-sd voorzien, iets dat bij de Galaxy S6 (en de S6 Edge) ontbreekt. Wel zijn deze toestellen met meer opslagruimte (32, 64 of 128GB) verkrijgbaar en de toestellen van Samsung maken gebruik van het UFS (Universal Flash Storage) 2.0-geheugen, dat aanzienlijk sneller is dan het eMMC-opslaggeheugen van de M9.

Winnaar: Gelijkspel

Camera’s

htc one m9 review

Samsung en HTC zetten allebei hoog in met  de camera’s van hun vlaggenschepen. We hebben ze tijdens onze hands-on sessies nog niet heel uitvoerig kunnen testen, maar op papier zijn de camera’s sterk verbeterd. HTC heeft bij de One M9 ervoor gekozen om de ultrapixel-camera van de M8 naar de voorkant te verplaatsen zodat je scherpe selfies kunt schieten, zelfs als de belichting niet optimaal is. Aan de achterkant is nu een 20 megapixel-camera met een dubbele ledflitser en beeldstabilisatie te vinden al is deze niet – zoals bij de Galaxy S6 – optisch.

Interessant aan de camera is de toevoeging van dynamic exposure, een algoritme dat ervoor zorgt dat de belichting, scherpte en het contrast constant worden aangepast voor de perfecte foto. De camera-app is erg gemakkelijk in gebruik, maar biedt ook talloze aanpassingsmogelijkheden (witbalans, belichting, iso-waarde) en geinige effecten.

galaxy s6 camera

De camera’s van de Galaxy S6 schieten foto’s met maximaal 5 en 16 megapixels met een diafragma van f/1.9. Het diafragma van beide camera’s is groter  dan bij de M9 (f/2.2), wat ervoor zorgt dat foto’s meer scherptediepte hebben. Tijdens onze tests hebben we gemerkt dat het inderdaad gemakkelijk is om  een scherptediepte-effect te creëren, al is dat ook bij de M9 erg eenvoudig.

De app die Samsung meelevert om foto’s te schieten is eveneens krachtig en simpel in gebruik, waarbij vooral opvalt hoe snel wordt scherpgesteld. Ook is er optische beeldstabilisatie aanwezig die bewegingsonscherpte in video’s voorkomt. Heb je last van trillende handen tijdens het filmen, dan schiet je met de Galaxy S6 alsnog mooie video’s.

De hoofdcamera van de S6 mag dan een lagere maximale resolutie hebben, maar dankzij de slimme camera-opties is hij waarschijnlijk minstens zo krachtig als die van de M9. In onze reviews volgende maand zullen we uitgebreider bij de camera’s stilstaan.

Winnaar: Galaxy S6

Software: TouchWiz versus Sense

samsung galaxy s6

Natuurlijk draaien de Galaxy S6 en HTC One M9 standaard op Android 5.0 Lollipop, maar toch wijken de interfaces van beide toestellen sterk van elkaar af door de skins die Samsung en HTC over Android heen leggen. Samsung heeft TouchWiz flink onder handen genomen en de skin lichter en simpeler gemaakt, wat goed zichtbaar is in de telefoon- en contacten-app. Deze ogen rustiger  dankzij het gebruik van  witruimte en minder prominente interface-elementen.

De interface van de Galaxy S6 is nog steeds wat (te) kleurrijk, maar het aantal meegeleverde apps is teruggeschroefd. Samsung heeft er alleen voor gekozen apps als S Voice en S Health standaard mee te installeren. In een eigen appwinkel kunnen gebruikers terecht voor meer handige applicaties. Wel staan  er een drietal Microsoft-apps op de S6: Skype, OneNote en OneDrive.

htc one m9 mwc 2015

Maar ook HTC heeft niet stilgezeten. Versie 7.0 van de mooie Sense-skin is slimmer gemaakt en is volledig aanpasbaar met thema’s, die je desgewenst  zelf kunt ontwerpen aan de hand van foto’s uit je galerij. Verder toont het sociale startscherm BlinkFeed niet alleen interessante berichten van media die je volgt, maar ook foto`s van locaties waar je bent geweest en restaurants in de buurt, gebaseerd op informatie van Yelp en Foursquare. Is de lunchtijd aangebroken en loop je door de stad, dan toont je lockscreen foto`s en informatie van een eetgelegenheid die de moeite waard is.

Daarnaast leert het toestel van je app-gebruik. Er is standaard een handige widget ingesteld die veelgebruikte apps toont voor bijvoorbeeld thuis, onderweg of op het werk. Ben je thuis, dan zullen er apps met betrekking tot multimedia en ontspanning worden getoond. Onderweg heb je snel toegang tot je agenda en navigatie-app en op het werk voeren productiviteits-apps de boventoon. Tot slot is er One Gallery, een handige galerij voor al je foto’s, dus ook die van Facebook, Dropbox en Flickr. Op het gebied van software is de M9 een duidelijke winnaar, temeer omdat er weinig bloatware op het toestel staat.

Winnaar: HTC One M9

Galaxy S6 vs HTC One M9: voorlopige conclusie

De afgelopen twee dagen hebben we een goed beeld kunnen vormen van de Galaxy S6 en HTC One M9. Beide  topmodellen maken indruk met hun  mooie design, krachtige hardware en prettige gebruikerservaring. De S6 is een flinke stap vooruit voor de Galaxy S-reeks van Samsung dankzij het metalen ontwerp en onderscheidt zich met prima camera’s en een uitstekend display. De M9 is op veel vlakken vergelijkbaar, maar heeft dankzij Sense 7.0 een slimmere en intuïtievere interface. Alles bij elkaar genomen  vinden we het totaalplaatje van  de Galaxy S6  echter beter, omdat het toestel vernieuwender is en met een goedkoper prijskaartje in de markt wordt gezet.

Prijzen en releasedata

De Galaxy S6 en HTC One M9 zijn over een aantal weken verkrijgbaar in Nederland. De S6 ligt vanaf 10 april in de winkels voor een adviesprijs van 699 euro voor het 32GB-model. De One M9 is iets eerder verkrijgbaar (31 maart), maar is wel 50 euro duurder dan zijn grootste concurrent. Ook wordt er alleen een 32GB-model verkrijgbaar, terwijl je de Galaxy S6 straks ook kunt aanschaffen met 64GB (799 euro) en 128GB (899 euro) opslag.

De Samsung Galaxy S6 wordt samen met de Galaxy S6 Edge op 10 april in Nederland uitgebracht. Het nieuwe toestel komt in de kleuren White Pearl, Black Sapphire, Gold Platinum en Blue Topaz. Voor het 32GB-model van de S6 betaal je 699 euro, het 64-model kost 799 euro en de 128-variant verschijnt voor 899 euro.

De HTC One M9 kopen kan vanaf 31 maart aanstaande, wanneer het toestel wordt geïntroduceerd in Nederland en België. De prijs van de telefoon is 749 euro voor de versie met 32GB aan opslagruimte. De aanwezige hoeveelheid opslagruimte is middels een micro-sd-geheugenkaartje uit te breiden tot maximaal 128GB. Daarnaast heb je als koper de keuze uit drie kleurvarianten: goud, grijs en zilver.

Samsung Galaxy S6 reserveren

Samsung Galaxy S6

Samsung Galaxy S6 prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 299,-

Bekijken

Los refurbished

€ 99,99

Bekijken

HTC One M9 reserveren

HTC One M9

HTC One M9 prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen HTC One M9 prijzen. Bekijk alle HTC smartphones.

Alle HTC smartphones met prijzen

Het laatste nieuws over het MWC 2015

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

HTC One M9
HTC One M9

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu