‘Google volgt Apple en Samsung, gaat meer eigen chips maken’

Thomas Haenen
12 februari 2019, 10:47
2 min leestijd
‘Google volgt Apple en Samsung, gaat meer eigen chips maken’

Google heeft grootse planning voor de ontwikkeling van eigen hardware. Een nieuw ‘gChips’-team groeit stevig, en moet uiteindelijk de Google-chips in toekomstige Pixel-toestellen produceren.

Lees verder na de advertentie.

Waarom Google chips gaat maken met eigen team

In de voorbije weken heeft Google twaalf ervaren chipontwerpers aangenomen, zo schrijft Reuters. Die zijn onderdeel van een nieuw team in Bengaluru, India dat eind dit jaar al uit zo’n tachtig medewerkers moet bestaan. De nieuwe medewerkers van het bedrijf hebben hiervoor onder andere bij Intel, Nvidia, Qualcomm en Broadcom gewerkt aan de ontwikkeling van chips.

Google zelf heeft nog niet gereageerd op de berichten. Volgens experts is de stap significant, omdat het suggereert dat het zoekbedrijf zijn toekomstige producten mogelijk volledig voorziet van eigen chips. De opvolgers van de Google Pixel 3 en Google Home worden dan niet uitgerust met chips van Qualcomm en Intel, maar hardware die vrijwel volledig door het bedrijf zelf is ontwikkeld.

Google chips

De voordelen van ‘eigen chips’

Ook consumenten hebben daar mogelijk profijt van. Nu moeten fabrikanten als Google nog vaak hun software aanpassen aan de hardware van andere bedrijven. Als beide onderdelen door hetzelfde bedrijf gemaakt worden, sluiten ze beter op elkaar aan. Onder andere Apple, Samsung en Huawei ontwikkelen en produceren nu vrijwel al hun chips en onderdelen zelf.

Enkele Google-apparaten zijn overigens uitgerust met chips die door het bedrijf zelf zijn ontwikkeld. Zo is de Pixel 3 uitgerust met een Titan M-beveiligingschip en de Pixel Visual Core voor de camera. Hoewel het toestel slechts één camera achterop heeft, zijn de foto’s beter dan alle concurrenten. Ook de prestaties, beveiliging en accuduur hebben doorgaans baat bij software en hardware die in tandem werken.

Eigen chips in Pixel 4?

Het gaat waarschijnlijk nog wel even duren voordat we de voordelen van het gChips-team in de praktijk gaan zien. De Google Pixel 4, die naar verwachting dit najaar verschijnt, is al te ver in het ontwerpproces om van het nieuwe team te profiteren.

Wel is de verwachting dat de nieuwe divisie zich niet alleen bezig houdt met smartphones, maar ook andere slimme producten zoals de Google Home, Chromecast en Nest. Ook deze gespecialiseerde apparaten profiteren van Google-chips die zijn toegespitst op het doel.

Lees ook dit nieuws over Google

Bron: Reuters
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu