Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

LastPass wordt niet uit Play Store verwijderd – update

Thomas Haenen
16 november 2017, 17:30
3 min leestijd
LastPass wordt niet uit Play Store verwijderd – update

LastPass, Tasker, Greenify en verschillende andere populaire apps worden binnenkort mogelijk verwijderd uit de Play Store. Volgens Google overtreden deze apps de regels.

Lees verder na de advertentie.

Waarom Google LastPass verwijdert

Update: LastPass geeft aan met Google samen te werken aan een oplossing. Het lijkt er dus op dat LastPass niet uit de Play Store verdwijnt. Voorlopig verandert er ook niets voor gebruikers. Google werkt aan een langetermijnoplossing, waardoor LastPass dezelfde functionaliteiten kan blijven bieden. Kleinere apps zoals Greenify en Tasker hebben mogelijk nog wel een probleem.

Het originele bericht: Apps die claimen gehandicapten te helpen, maar in werkelijkheid vooral gewoon meer permissies op je smartphone vereisen, worden door Google aangepakt. Hoewel dat in theorie als een goed idee klinkt, heeft het mogelijk ook gevolgen voor veel van je favoriete apps. Onder andere LastPass en enkele andere wachtwoordmanagers worden namelijk mogelijk binnen dertig dagen uit de Play Store verwijderd, zo meldt Android Police.

Wat is er aan de hand?

Binnen Android zit al jaren een set speciale ‘toegankelijkheidsopties’ voor apps. Applicaties kunnen daarmee meekijken op je homescreen, en tekst invullen in andere apps. In theorie is de functionaliteit vooral bedoeld voor apps die zich richten op mensen met een handicap. Denk bijvoorbeeld aan apps die voorlezen wat er op het scherm staat, of die het beeld vergroten.

Deze functionaliteit wordt echter door een groter aantal apps dan Google oorspronkelijk in gedachten had. Zo vraagt ook LastPass bij installatie toegang tot deze toegankelijkheidsopties. Daarmee kan de dienst wachtwoorden invullen bij andere apps. Ook Greenify, dat automatisch apps op de achtergrond sluit, en Tasker, waarmee je acties over meerdere apps kan koppelen, gebruiken die functies.

Hoewel die apps allemaal betrouwbaar en populair zijn, bieden de functies ook opties voor kwaadwillende ontwikkelaars. Zij kunnen door toestemming te vragen voor de toegankelijkheidsopties meekijken bij al je apps. Hoewel dat alleen kan als je daar zelf expliciet toestemming voor geeft, letten lang niet alle gebruikers op bij het verlenen van die toestemming.

Daarom gaat Google nu stappen zetten. In een mail aan ontwikkelaars heeft het bedrijf laten weten dat deze aan moeten geven hoe hun app gehandicapten helpt. Hebben ze geen goede reden om de toegankelijkheidsopties te gebruiken, dan wordt de app binnen dertig dagen verwijderd. Daarmee worden niet alleen malafide apps aangepakt, maar dus ook diensten als LastPass, Greenify en Tasker.

Wat kunnen ontwikkelaars doen?

Vrijwel niets. Google geeft ze slechts een paar opties. Ontwikkelaars moeten aangeven hoe ze gehandicapten helpen, of ze kunnen zelf de app uit de Play Store verwijderen. Doen ze dit niet, dan wordt de app binnen dertig dagen door Google verwijderd. Het bedrijf dreigt tevens dat de accounts van bedrijven die niet luisteren ook gedeactiveerd worden.

Android Oreo accu tips

Voor wachtwoordmanagers als LastPass is er mogelijk één andere optie. Met Android Oreo introduceerde Google een nieuwe autofill-api. Met deze set gereedschappen kunnen ontwikkelaars apps bouwen die wachtwoorden en andere tekst invullen in andere apps. LastPass kan de autofill-api gebruiken om zo alsnog te functioneren. Enige nadeel: deze api wordt alleen ondersteund op smartphones met Android 8.0 of nieuwer. Op moment van schrijven is dat slechts 0,2 procent van alle Android-smartphones. Het overgrote deel van de gebruikers heeft er voorlopig dus nog niets aan.

En nu?

Gelukkig leek ook Google al snel in te zien dat het misschien iets te streng was. Het bedrijf heeft dit weekend plotseling zijn definitie van ‘toegankelijkheid’ flink verruimd. “Een toegankelijkheidsdienst is een applicatie die verbeteringen biedt voor mensen met een handicap, of voor iedereen die even niet volledig zijn apparaat kan gebruiken,” zo schrijft Google nu plots. “Gebruikers die rijden, voor hun kind zorgen of op een druk feestje zitten hebben soms een alternatieve interface nodig.”

Daarmee is echter vooral verwarring ontstaan. Ontwikkelaars weten niet zeker of hun app nu binnen een maand verwijderd wordt, of dat ze binnen de verruimde definitie van toegankelijkheid passen. Voorlopig is het afwachten op een definitieve reactie van Google.

→ Lees ook: de vijf beste wachtwoordmanagers voor Android

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu