Update: Honor garandeert toch nog geen Android Q voor smartphones

Honor claimt de komende maanden liefst drie van zijn smartphones van een update naar Android Q te voorzien. Dat is opmerkelijk, omdat het submerk  – net als moederbedrijf Huawei – mogelijk niet de juiste licenties daarvoor heeft.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Honor Android Q-updates ‘bevestigd’

Update 18 juni: een woordvoerder van Honor Nederland heeft ons laten weten dat de fabrikant toch nog geen Android Q-update kan beloven. Het bericht is door Belsimpel ingetrokken. De woordvoerder kon niet aangeven of en wanneer er meer duidelijkheid is over de Android Q-updates voor aankomende Honor-smartphones.

Originele bericht: De Honor 20, Honor 20 Pro en View 20 worden allemaal bijgewerkt naar Android Q, zo heeft de fabrikant bevestigd aan Belsimpel. Dat betekent dat de drie nieuwste high-end smartphones van Honor allemaal een update ontvangen. Woordvoerders van Huawei en Honor waren niet bereikbaar voor Android Planet om het nieuws te bevestigen.

Het is voor het eerst dat Huawei of een submerk zijn updateplannen opnieuw bevestigt, nadat de Amerikaanse regering een handelsblokkade tegen het bedrijf aankondigde. Hoewel Huawei doorgaans één of twee grote Android-updates belooft voor zijn populairste smartphones, is het sinds het besluit van de Amerikaanse regering stil gebleven. Nu lijkt Honor die stilte te verbreken, al is het onduidelijk hoe het bedrijf die belofte waar wil maken.

Honor Android Q-updates

Trump gooit roet in het eten

De Amerikaanse president Trump kondigde eind mei een handelsverbod tegen Huawei aan. Hij beticht het bedrijf van spionage in opdracht van de Chinese regering. Dat betekent dat Amerikaanse bedrijven, waaronder Google, Facebook en Qualcomm, geen zaken meer mogen doen met Huawei. Het verbod gaat eind augustus in, maar tot die tijd mogen alleen lopende zaken worden afgehandeld.

→ Huawei’s problemen uitgelegd: dit verandert er voor jou

Dat maakt het voor Huawei en Honor erg lastig om zijn smartphones volledig te blijven ondersteunen. Voor een grotere update, zoals die naar Android Q, moet een toestel opnieuw gekeurd worden door Google. Zonder keuring krijgt het toestel geen licentie, en zonder licentie mogen er geen Google-apps met een smartphone worden geleverd.

Op papier betekent dit dat een Honor-smartphone met Android Q straks geen Play Store, Google Maps of Chrome heeft. Het is daarom maar de vraag hoe Honor zijn updatebelofte waar kan maken. We hebben bij de fabrikant nagevraagd wanneer de Android Q-update verschijnt, en of het bedrijf garandeert dat alle Google-apps inbegrepen zijn. De Honor-woordvoerder was echter niet direct bereikbaar voor commentaar.

Beveiligingsupdates blijven komen

De Honor 20 is vanaf deze week in Nederland te koop, de Honor 20 Pro volgt ‘later deze zomer’. Een exacte releasedatum voor deze variant is nog steeds onbekend; er wordt gespeculeerd dat de handelsblokkade verantwoordelijk is voor die vertraging. Beide toestellen blijven sowieso beveiligingsupdates ontvangen, omdat daarvoor geen samenwerking met Google is vereist. Honor garandeert nu dus ook grotere updates, maar potentiële kopers kunnen beter een slag om de arm houden.

Het laatste nieuws over Honor

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.