De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Deze 5 nieuwe iOS 12-features zaten al eerder in Android

Thomas Haenen
5 juni 2018, 19:12
5 min leestijd
Deze 5 nieuwe iOS 12-features zaten al eerder in Android

Apple en Google zitten elkaar continu op de hielen. Dat blijkt ook uit iOS 12, de nieuwste versie van het besturingssysteem van de iPhone. Veel ‘nieuwe’ features zullen Android-gebruikers namelijk bekend voorkomen.

Lees verder na de advertentie.

Hoe Apple met iOS 12 Android kopieert

Hoewel Apple en Google de grootste rivalen zijn, kan niemand ontkennen dat de twee bedrijven veel bij elkaar afkijken. Nieuwe features in iOS duiken vaak binnen enkele updates ook op in Android, en andersom. Zo ook met iOS 12, dat Apple onlangs introduceerde. De definitieve software is pas dit najaar beschikbaar voor de iPhone X en andere recente toestellen, maar veel features komen ons nu al bekend voor.

1. Gegroepeerde notificaties

Notificaties zijn al jaren één van de sterkste punten van Android, en tegelijkertijd de achilleshiel van iOS. Op je Android-smartphones worden meerdere berichten van dezelfde app automatisch gecombineerd, kun je filteren wat een app je wel en niet mag sturen en worden belangrijke notificaties bovenaan gezet. Op iOS ontbrak die slimme sortering volledig: al je notificaties werden in een chronologische lijst onder elkaar gedumpt.

Dat is natuurlijk ontzettend onhandig. Check je ‘s ochtends je iPhone, dan heb je een hele lijst nieuwsberichten, WhatsAppjes en e-mails lukraak door elkaar gegooid. Probeer daar maar eens orde in te scheppen.

Met iOS 12 zet Apple eindelijk een stap in de goede richting, door notificaties van dezelfde apps te combineren. Google is Apple op dit gebied nog steeds te slim af, met nieuwe features als notificatiekanalen, maar wie weet brengt iOS 13 volgend jaar verdere verbetering.

2. Siri Shortcuts: routines voor Google Assistant

Nog zo’n gebied waarmee Apple veelbelovend begon, maar al snel werd gehaald door Google: stemgestuurde assistenten. Waar de Google Assistant inmiddels haast elk apparaat kan aansturen en de meest absurde verzoeken kan beantwoorden, heeft Siri soms al moeite met het opstellen van een boodschappenlijstje.

Daarom introduceert Apple met iOS 12 ‘Siri Shortcuts’, een losstaande app waarmee je je eigen acties voor de assistent kan bedenken. Roep bijvoorbeeld ‘Hey Siri, ik rijd nu naar huis’ om een berichtje te sturen naar je partner dat je onderweg bent, de thermostaat in huis aan te passen en eten te bestellen via Deliveroo. Apple belooft integratie met tal van apps. Het klinkt precies als de Google Assistant Routines, waarmee je ook verschillende acties aan eigen opdrachten kunt koppelen.

Ook herkent Siri straks plekken die je vaak bezoekt, en krijg je suggesties aangeboden. Zo kan Siri in de ochtend vast wat eten bestellen bij Starbucks terwijl je nog onderweg bent, of file-informatie geven. Ook dat doet Google natuurlijk al langer vanuit de Google Feed, te vinden op elke Android-smartphone.

3. Google Foto’s en Apple Foto’s

De Foto’s-app van iOS krijgt dit najaar een flinke upgrade. In het zoekvenster kun je straks ook mensen, locaties of zelfs evenementen typen. Met gezichts- en locatieherkenning worden zo automatisch de juiste foto’s voorgeschoteld. Google Foto’s gaat al een stap verder, en kan zelfs huisdierenfoto’s voor je herkennen.

Google Foto's huisdieren vinden

Ook maakt Apple het makkelijker om foto’s te delen. Wordt bijvoorbeeld het gezicht van je moeder gedetecteerd, dan vraagt de Foto’s-app direct of je die foto niet ook naar haar wil sturen. Dat zit natuurlijk al langer in Google Foto’s, al moet je dan wel even de Google Foto’s gezichtsherkenning activeren in Nederland.

4. Google Dashboard en Apple Schermtijd

De ‘moderne’ smartphone is inmiddels alweer zo’n tien jaar oud, en wordt een steeds belangrijk deel van ons leven. Zo belangrijk zelfs, dat steeds meer mensen en instanties waarschuwen dat we moeten oppassen. Vooral bij kinderen is het misschien niet verstandig om ze de hele dag met hun smartphone te laten spelen.

Zowel Google als Apple werken daarom aan gereedschappen om meer grip te krijgen op je ‘digitale gezondheid’. Google introduceert met Android P een ‘Dashboard’, waarmee je kunt zien hoe lang je op je smartphone zit en welke apps je het meest gebruikt. Ook kun je een tijdslimiet instellen voor bepaalde apps. Voorkom bijvoorbeeld dat je meer dan een uur per dag op Instagram zit, om je productiviteit te verhogen.

Apple doet hetzelfde, met de nieuwe Schermtijd-functie. Ook daarmee krijg je meer grip op je smartphonegebruik. Slimme functie van Apple die we nog niet bij Google gezien hebben: je kunt ook een limiet instellen op een complete categorie apps. Stel bijvoorbeeld in dat je na 8 uur ‘s avonds geen mail-apps meer opent, of dat je hooguit twee uur per dag social media-apps gebruikt.

5. Autofill voor wachtwoorden

De tijd dat je overal hetzelfde wachtwoord kon gebruiken is écht voorbij. Wordt één website gekraakt, dan kunnen kwaadwillenden voor je het weet al je accounts overnemen. Wachtwoordmanagers zijn daarom een steeds belangrijker gereedschap om veilig te blijven op het internet. Die genereren ingewikkelde en verschillende wachtwoorden voor alle sites, waardoor je veel veiliger zit.

Helaas was het tot voor kort nog een heel gedoe om zo’n wachtwoordmanager op je smartphone te gebruiken. Wilde je inloggen op je account, dan moest je eerst apps als LastPass of 1Password openen, dan het wachtwoord kopiëren, en vervolgens plakken in de app of browser. Google introduceerde daarom vorig jaar Autofill, waarmee je je wachtwoordmanager koppelt aan jouw smartphone. Ben je op jouw toestel ingelogd op een wachtwoordbeheerder, dan zal Android daar automatisch alle wachtwoorden uit plukken en ze invullen wanneer dat nodig is.

Lees ook: de 5 beste wachtwoordmanagers voor Android-smartphones

Wel zo handig natuurlijk, en daarom krijgt iOS 12 ook een autofill-optie. Nu heb je helemaal geen excuus meer om geen wachtwoordmanager te nemen.

Bonus: Memoji en AR Emoji

Apple introduceerde vorig jaar Animoji. Dat zijn bewegende versies van bekende emoji die jouw mondbewegingen volgen. Je hebt vast wel de video’s gezien waarin de poepemoji Bohemian Rhapsody zingt. Samsung volgde al snel: de Galaxy S9 heeft ‘AR Emoji’. Die werken ongeveer hetzelfde, met als grote verschil dat je ook een virtuele versie van jezelf kunt maken.

Nu speelt Apple weer leentjebuur bij Samsung, met Memoji. De selfiecamera wordt ingezet om een virtuele versie van je hoofd te maken. Apples versie ziet er in alle eerlijkheid wel wat mooier uit dan de AR Emoji van Samsung, maar het blijft natuurlijk een gimmick die je in de praktijk zelden gebruikt.

Meer weten over iOS 12? Kijk dan op onze zustersite iPhoned. Wat is jouw favoriete iOS-feature die Google mag kopiëren voor Android? Laat het ons weten in de reacties!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu