De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Wat je moet weten over Material Theming: hoe Android-design gaat veranderen

Erwin Vogelaar
13 mei 2018, 10:29
2 min leestijd
Wat je moet weten over Material Theming: hoe Android-design gaat veranderen

Tijdens Google I/O liet Google niet Material Design 2 zien, maar wel Material Theming. Dat gaat een grote invloed hebben op het uiterlijk van Android. Dit moet je weten.

Lees verder na de advertentie.

Material Theming: Hoe Android-design gaat veranderen

In onze vooruitblik op Google I/O 2018 hadden we het over Material Design 2. Er waren namelijk verschillende geruchten over een grote update voor Googles designregels op Android. Google heeft nu zijn plannen onthuld. Niet in de vorm van Material Design 2, maar met Material Theming.

Wat is Material Design ook alweer?

Material Design is de designfilosofie van Google voor Android en inmiddels ook Google-diensten op desktop. Google introduceerde deze designregels vier jaar geleden, in de hoop dat app-makers ze zouden oppakken met een meer uniform Android als gevolg. In de praktijk houden de meeste app-makers toch vast aan hun eigen design. Dat probeert Google nu op te lossen met Material Theming.

material theming

Wat is Material Theming?

Material Theming is een nieuwe manier om met Material Design om te gaan. Google geeft app-makers de tools met met Material Design als basis toch een eigen app te maken die past bij het merk. Zo kunnen app-makers makkelijk knoppen, kleuren en lettertypes aanpassen. Deze aanpassingen vormen samen een Material Theme.

Maar die veranderingen in de Google-app en Gmail dan?

Hoewel we dachten dat de veranderingen die Google uitrolt in onder andere de Google-app en in Gmail onderdeel zijn van Material Design 2, stelt Google-designer Matias Duarte tijdens Google I/O dat het niet logisch was om aan die veranderingen een “2” te hangen. Wat gebeurt is dat Google zelf een nieuwe Material Theme over zijn producten plaatst.

material theming

De Google Material Theme heeft onder andere een specifiek lettertype (Google Sans), witte ruimte, de bekende kleuren rood, blauw, geel en groen, en een focus op verhoging. De teams achter de verschillende Google-apps kunnen deze Google Material Theme uitrollen wanneer ze willen. Daarom zie je het nu al in enkele apps terug, maar nog niet in alle.

Wat betekent dit voor Android?

Op de korte termijn betekent Material Theming dat de verschillende Google-apps een nieuw uiterlijk krijgen. Op de langere termijn is het mogelijk dat apps van andere partijen een design-update krijgen waardoor Android meer als een geheel voelt, terwijl de apps toch hun eigen smoel behouden.

Meer over Google I/O

Wat heeft Google nog meer aangekondigd tijdens Google I/O? Lees alles over Android P, Google Foto’s, Google Assistant en meer in onze Google I/O 2018 round-up.

Lees het laatste nieuws over Google

Bron: 9to5Google
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu