Google I/O 2018 vooruitblik: Android P, Material Design 2, Arcade

Erwin Vogelaar
7 mei 2018, 12:36
5 min leestijd
Google I/O 2018 vooruitblik: Android P,  Material Design 2, Arcade

Dinsdag 8 mei start het jaarlijkse Google I/O met een keynote. Hier onthult het bedrijf zijn plannen voor het komende jaar. In onze Google I/O 2018-vooruitblik kijken we naar wat je kunt verwachten.

Lees verder na de advertentie.

Google I/O 2018 vooruitblik

Google I/O is Googles jaarlijkse evenement voor ontwikkelaars. Toch is de keynote, die het bedrijf bij de start van deze conferentie houdt, interessant voor iedereen die Android gebruikt. Tijdens de presentatie onthult Google namelijk de plannen voor het komende jaar.

Dat gebeurt meestal niet in de vorm van hardware. Daar is namelijk het latere Made By Google-evenement voor. Toch is Googles software minstens zo interessant. Denk aan een nieuwe versie van Android, verbeteringen van Google Assistant, Daydream, de verschillende Google-apps en meer. We nemen een kijkje naar wat je dit jaar kunt verwachten.

1. Android P: nieuwe functies en naam

De eerste Developer Preview van Android P is al een tijdje beschikbaar. Dat gaat echter om een vroege versie van deze grote update voor het besturingssysteem. Google zal tijdens I/O waarschijnlijk meer functies tonen die beschikbaar worden gemaakt. Er is bijvoorbeeld een grote kans dat er veegbewegingen voor de Android P-interface worden getoond. Met deze bewegingen bestuur je Android zonder de kenmerkende functieknoppen.

Lees ook: dit is er nieuw in de eerste Android P Developer Preview

Wellicht wordt het ook tijd dat we de officiële naam van Android P te horen krijgen. We hebben al nagedacht over de verschillende zoete mogelijkheden. Android Oreo werd als naam echter pas op een later tijdstip onthuld. Het is dus ook goed mogelijk dat Google het tijdens de keynote bij ‘Android P’ houdt.

google i/o 2018 vooruitblik

2. Material Design 2: redesign voor alle Google-apps?

Er zijn meerdere geruchten over Material Design 2: een grote update voor Googles designregels. Het nieuwe design wordt al getest in de Google-app en er zijn geruchten dat Chrome later dit jaar een compleet nieuw design krijgt. De kans is groot dat alle apps van Google een kleine facelift krijgen zodra het bedrijf deze nieuwe designregels heeft gepresenteerd. Het is onduidelijk of Google dit tijdens de keynote doet, of tijdens één van de andere talks voor de ontwikkelaars.

3. Google Assistant: Nieuwe functies en eindelijk Nederlands?

Google Assistant blijft belangrijk voor Google, dus de spraakassistent zal ongetwijfeld een grote rol hebben tijdens de keynote. De focus ligt waarschijnlijk op een combinatie van nieuwe functies en nieuwe plekken waar de assistent op bereikbaar is.

google i/o 2018 vooruitblik

Daarnaast wachten we nog op het het moment dat Google Assistant Nederlands gaat spreken. Google I/O is de aangewezen plek om daar duidelijkheid over te scheppen. Of door het direct te lanceren, of door een datum aan te kondigen. In februari zei Google nog dat Google Assistant binnen enkele maanden Nederlands zou spreken, dus het wordt wel eens tijd. De eerste tests zijn in ieder geval in april uitgevoerd.

4. Wear OS: nieuwe functies

Er is een grote kans dat Google met een update voor Wear OS komt. Google heeft namelijk al aangegeven aan nieuwe features te werken. Bij de afgelopen updates lag de focus op onafhankelijkheid. Zo werd het mogelijk om de Play Store en Google Assistant te gebruiken zonder contact met een Android-smartphone, ook was er een focus op communicatie door de mogelijkheid om berichtjes te typen op het kleine schermpje van het horloge. Het is nog niet duidelijk wat de nieuwe mogelijkheden worden.

Lees ook: Wear OS heeft meer nodig dan een naamsverandering

google i/o 2018 vooruitblik

5. Google Arcade

Google zou aan een gaming startup werken met de naam Arcade. De focus voor dit platform moet op sociale smartphonegames liggen. Het is mogelijk een reactie op het succes van quiz-app HQ. Deze app weet miljoenen gebruikers op vaste tijden minuten lang naar hun scherm te laten kijken. Google Arcade wordt verbonden met je telefoonnummer, zodat je makkelijk vrienden kunt vinden en met één account meespeelt.

6. Google Daydream: nieuwe apps

Lenovo is het eerste bedrijf dat een standalone vr-bril voor Daydream heeft uitgebracht. Googles vr-platform Daydream gaat nu dus de concurrentie aan met onder andere Oculus en Vive die met eigen vr-brillen komen waar je geen computer of smartphone voor nodig hebt. De grootste klacht over Daydream is echter dat het platform te weinig apps heeft.

Dit is het moment voor Google om te laten zien dat Daydream meer te bieden heeft. We verwachten geen nieuwe Daydream-hardware van Google zelf tijdens I/O 2018, maar wel nieuwe apps en vr-ervaringen om mensen ervan te overtuigen dat Daydream een aantrekkelijke optie is.

7. Android TV-dongle

Bij de Amerikaanse keuringsinstantie FCC dook onlangs een Android TV-stick op. Deze stick werkt als een soort Chromecast, maar dan met de extra functies van Android TV zoals de mogelijkheid om uit meer apps te kiezen. Bij deze stick zou een afstandsbediening geleverd worden met een Google Assistant-knop.

Daarnaast krijgt de Chromecast een update met bluetoothfuncties. Wat Google hiermee van plan is, blijft onduidelijk. Waarschijnlijk wordt het mogelijk om de Chromecast met een afstandsbediening of gamecontroller te gebruiken. Daar laat het bedrijf ongetwijfeld meer over zien.

google i/o 2018 vooruitblik

8. Google app-updates en meer

Google I/O is ook altijd de plek waar Google nieuwe functies voor zijn huidige apps aankondigd. Meestal hebben Google Foto’s en Google Maps de hoofdrol, maar bijvoorbeeld ook Google Translate, Google Duo en Google Allo komen ongetwijfeld langs.

Waar kijk jij het meeste naar uit op Google I/O 2018? Laat het ons weten in de reacties! Op dinsdag zelf vind je natuurlijk uitgebreid verslag hier op Android Planet. Dat kun je ook volgen in de Android Planet-app of teruglezen via onze nieuwsbrief.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu