‘Microsoft luistert mee naar gesprekken die gebruikers voeren met Skype en Cortana’

Michel van 't Klaphek
8 augustus 2019, 14:33
2 min leestijd
‘Microsoft luistert mee naar gesprekken die gebruikers voeren met Skype en Cortana’

Ook Microsoft luistert mee naar gesprekken die gebruikers met haar assistent voeren. Hiernaast analyseert het bedrijf opnames van Skype. Medewerkers krijgen soms zeer intieme gesprekken te horen.

Lees verder na de advertentie.

‘Microsoft luistert af via Skype en Cortana’

En dat is vier. Nadat eerder al Google, Apple en Amazon menselijke medewerkers bleken te gebruiken voor het analyseren van audio-opnames loopt ook Microsoft nu tegen de lamp. Motherboard heeft gesproken met een klokkenluider die zegt dat het bedrijf uit Redmond meeluistert naar opnames van Cortana en Skype.

microsoft luistert af

De website claimt documenten, screenshots en audiobestanden te hebben gekregen van de bron. De klokkenluider vertelt dat Microsoft hem heeft ingehuurd om naar opnames van de Skype-vertaalfunctie te luisteren. Ook analyseerde hij of zij stemcommando’s die gebruikers doorgaven aan Cortana, een concurrent van de Google Assistent.

Op de audio-opnames die Motherboard heeft binnengekregen zijn onder meer intieme gesprekken te horen. Er komen bijvoorbeeld verliefde stelletjes en mensen die over relatieproblemen praten in voor. Ook is te horen hoe iemand vertelt over hoe lastig het is om af te vallen. De audio-opnames duren gemiddeld tussen de vijf en tien seconden.

Er zitten echter ook langere opnames bij waarin bijvoorbeeld (wat lijkt op) telefoonseks te horen is, aldus de bron. Microsoft werkt voor het analyseren van gesprekken samen met zzp’ers en men werft personeel via openbare advertenties. Alhoewel de inhuurkrachten bij aanvang een privacyovereenkomst moeten ondertekenen, zou er onzorgvuldig met de data worden omgesprongen.

Lees ook: Google luistert tijdelijk niet mee naar gesprekken met de Google Assistent: dit is waarom

De reactie van Microsoft

“Het feit dat ik al deze audio-opnames kan delen laat zien hoe laks wordt omgegaan met de gegevens van gebruikers”, verklaart de klokkenluider. In een reactie aan Motherboard laat Microsoft weten dat het inderdaad gegevens verzamelt en analyseert om Cortana en Skype te verbeteren. Het bedrijf vermeldt in de voorwaarden van beide apps echter niet dat deze analyse door mensen gedaan wordt.

“We willen transparant omgaan met de manier waarop we data verzamelen en analyseren zodat gebruikers vooraf een weloverwogen keuze kunnen maken. Bovendien vragen we vooraf om toestemming voor deze verzameling”, aldus een woordvoerder. Microsoft zegt tot slot haar privacyvoorwaarden te herzien en eventueel te verbeteren.

Lees het laatste nieuws over Microsoft

Bron: Motherboard
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu